Recepti

Curry zelenjava (Tridoshic), Ajurvedski recept

Recept Curry zelenjava je zdrav obrok, ki je hkrati barvit. Barve prinašajo več energije življenja in nas kličejo k radosti, veselju, smehu, dobri volji in pozitivni naravnanosti. Pomlad je tak letni čas, ko se vse prebuja in prinaša energijo novih začetkov, rasti, živahnosti in upanja. Tudi jed Curry zelenjava prinaša nov polet vašemu življenju. Barvita zelenjava, curry in mešanica začimb so odlična ajurvedska kombinacija za uravnovešanje vseh treh doš, da boste imeli energijo za uresničitev svojih načrtov.

Ker se začenja čas belušev (šparglji), so za to jed naravnost odlični. Beluši imajo ogromno koristnih lastnosti. Delujejo kot blagoodvajalno, pomirjevalno, protivnetno in vplivajo na delovanje ledvic. Pomagajo izločati odpadne vode (sečna kislina) iz telesa. Za ljudi s putiko zaradi tega svetujemo, da zmanjšajo količino belušev v jedi na minimum. Beluši povzročajo značilen vonj urina. Imeli naj bi tudi afrodizični učinek. Vsebujejo tudi fosfor, betakaroten, kalij, folno kislino, vitamina A in K, ter vlaknine.

V receptu Curry zelenjava je dodan navaden krompir. Za ljudi, ki imajo težave s sladkorjem, morda nekateri pridobivajo na teži oz. imajo že težave s preveliko telesno težo, še posebej pa tistim, ki imajo težave s prebavo (vnetja v prebavnem traktu) priporočamo, da navaden krompir zamenjajo s sladkim krompirjem. Sladek krompir ima nižji glikemični indeks, je zelo bogato z vlakninami, hkrati pa vsebuje veliko močnih antioksidantov iz skupine karotenoidov (še posebej bogat je z beta-karotenom). V sladkem krompirju najdemo veliko vitamina A in kalija, vsebuje pa tudi kar nekaj kalcija, železa in magnezija.

Kokosovo mleko je s prehranskega vidika odlična hranljiva tekočina, bogata z maščobnimiCurry zelenjava (Tridoshic), Ajurvedski recept kislinami in trigliceridi. Tako maščobne kisline kot tudi trigliceride telo zelo lahko prebavlja. Še posebej trigliceridi za svojo prebavo ne potrebujejo žolčnih kislin in direktno vstopijo v jetra preko ven. Jetra potem trigliceride skladiščijo. Trigliceridi so močan vir energije.

SESTAVINE
1 skodelica graha
1 skodelica drobno narezanega korenja
1 skodelica drobno narezanega krompirja (sladkega)
2 skodelici narezanih belušev
2 žlici prečiščenega masla (ghee)
2 žlici rimske kumine
2 žlici gorčičnih semen
2 čajni žlički kurkume
1 žlica koriandra
4 ščepe soli
250ml vode
100ml kokosovega mleka

PRIPRAVA
V posodi segrej prečiščeno maslo in dodaj kumino, koriander in gorčično seme. Ko začnejo kumina, koriander in gorčično seme pokati, dodaj kurkumo. Mešaj nekaj sekund in dodaj narezano zelenjavo. Zalij z vodo.
Kuhaj cca 15 minut (odstavi ko je zelenjava kuhana do polovice). Dodaj kokosovo mleko in sol. Na majhnem ognju kuhaj še cca 10min.

Naj vam tekne Ajurvedski recept Curry zelenjava.

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !