četrtek, 26 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Ključ do skrivnosti in znanosti sreče

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Kako sprejeti neomejene zmožnosti življenja, ki se skrivajo v našem umu?

Eden od osnovnih Budovih naukov se glasi: Vse, kar mislimo, vse, kar rečemo, in vse, kar storimo, se nam povrne kot naša lastna izkušnja. Če nekomu povzročimo bolečino, sami veliko bolj izkusimo bolečino. Če prispevamo k sreči in blaginji drugega, sami veliko bolj izkusimo enako srečo. Če je naš um miren, potem bodo ljudje okrog nas izkusili podobno stopnjo mirnosti.

Najnovejša znanstvena dognanja končno ponujajo merljive, objektivne dokaze, da umirjanje uma in razvijanje sočutja ustvarja višje ravni osebnega zadovoljstva, kar dejansko spreminja sestavo in delovanje možganov tako, da sreča postane naša stalnica.

Čustvena stanja, ki jih doživljamo skozi izurjeno razmišljanje, so nalezljiva. Ko smo v družbi pozitivno naravnanih ljudi, imamo priložnost, da se tudi sami naravnamo na višja čustva, ki plemenitijo naša življenja in ustvarjajo drugačno kakovost življenja.

Modrost meditacije

Meditacija je preprosta vaja počivanja v naravnem stanju uma. Umu ni mogoče preprečiti ustvarjanja misli, čustev in občutkov, ker je to njegovo naravno delovanje. Misli ne moremo ustaviti, lahko pa dosežemo počivanje uma v njegovem naravnem stanju. Namreč, ko si ogledamo misel, čustvo ali občutek, ta potem tudi izgine.

Dokler vzdržujemo občutek pozornosti ali zavedanja, izkušamo jasnost in praznino resnične narave svojega uma. To je pravi smisel meditacije – počivanje v zavedanju, ne glede na to, katere misli ali čustva se pojavijo. Kar koli se zgodi, ostajamo odprti in navzoči ter pustimo, da spet odide. Tudi če se nič ne zgodi, samo počivamo v tej naravni jasnosti.

Kako mislimo misli?

Ne obstajajo dobre ali slabe misli. So samo misli, ki se pojavijo kot posledica delovanja skupka nevronov, ki tvorijo signale. Meditacija je v resnici proces zavedanja misli brez presojanja. Ko vadimo preprosto opazovanje, kako naše misli prihajajo in odhajajo, se začnejo naša razlikovanja med dobrimi in slabimi mislimi razkrajati. V zavedanju delovanja svojega uma bomo prej ali slej spoznali pravo naravo misli, čustev, občutkov in zaznav, ki smo jih včasih imeli za trdne in resnične. Ko se navadimo gledati jasno površino svojega uma, vidimo, kdo in kaj si mislimo, da smo, ter prepoznamo svoje resnično bistvo in svojo božansko naravo.

»Namen je karma uma.«

Povzeto iz knjige Radost življenja. Več: tukaj >>

 


Kaj pravijo svetovni zvezdniki o knjigi Radost življenja?

»Tu je resnična modrost. Sveža in jasna. Mingyur Rinpoče nam ponuja nekaj, kar bi prav lahko bila ključna vez med Budo ter sodobno nevroznanostjo in fiziko. Zlahka ustvarja povezave med navidezno povsem različnimi in zapletenimi disciplinami … Njegov glas je velikodušen, intimen in osvežujoče oseben. Kot nas vedno znova opominja, naše izkustvo nas samih in našega sveta ni nič drugega kot interaktivna projekcija našega uma; in najpomembneje pri tem je, da se um lahko spremeni. Naši nevroni lahko spremenijo sestavo in delovanje samo s tem, ko opazujemo tok svojega umskega delovanja. Ko vedno znova spoznavamo pozitivna stanja uma, kot sta ljubezen in sočutje, in ko preoblikujemo svoje omejujoče umsko konceptualiziranje v prostrano svobodo, lahko dosežemo od nekdaj navzoč osnovni um jasnosti in védenja – resnično srečo. Preberite to knjigo.« Richard Gere

»Mingyur Rinpoče je karizmatičen učitelj z zlatim srcem in nasmehom. Jasnost, humor in modrost njegovih zgodb in učenj so zbrani v tej knjigi, ki me bo vedno spremljala kot najbolj dragocena sopotnica. To je ena od tistih redkih knjig, pri kateri spoznaš avtorja in se učiš iz njegovega žara.« Lou Reed


Iskrive radosti in nenasitne radovednosti se lahko nalezemo tudi z branjem knjige Radost življenja, ki sta jo napisala Yongey Mingyur Rinpoče, zvezda novega rodu tibetanskih budističnih mojstrov, in Eric Swanson. Eric Swanson je sicer tudi avtor knjige Kar je povedal lotos in soavtor knjige Karmapa: Sveta prerokba, ki je uradno sprejel budizem leta 1995.
Yongey Mingyur Rinpoče nas z odkritimi in pogosto humornimi opisi svojih osebnih težav pouči o resnični radosti do življenja, ki izhaja iz naše notranjosti. Zelo izvirno in dostopno prepleta načela tibetanskega budizma, nevroznanosti in kvantne fizike. Pokaže nam, kako z uporabo osnovnih meditacijskih praks lahko odkrijemo poti skozi vsakodnevne probleme ter spremenimo ovire v priložnosti za spoznanje neomejenih zmožnosti našega uma.

Pripravila: Mirela Smajić, Pravljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi
https://pravljicna-agencija.si/

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij