Išči
Generic filters
Engin_Akyurt / Pixabay

Depresija – nujno zlo ali izbira?

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: L M
X

Spremljaj objave: L M

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.

Veliko ljudi se je kdaj srečalo z depresijo, nekateri so šli naprej, drugi so v tej fazi ostali nekaj časa. Depresija nastopi, ko izgubimo povezavo sami s seboj. Takrat nam zmanjka energije za karkoli.

Poznam ogromno primerov, ki se z depresijo soočajo na popolnoma napačen način. Leta terapije brez konkretnih premikov je za moje pojme stran vržen čas in denar. Depresija je stanje, ki lahko mine iz danes na jutri, vendar tega nekateri še niso sposobni sprejeti.

In zakaj nastane?

Depresivni ljudje so ponavadi tisti, ki imajo neurejeno življenje na vseh področjih. Problemi v partnerstvu, osebne krize, osamljenost, težave z lastno samopodobo, problemi v poslu – tečen šef, še bolj obupni sodelavci, itd… A mi lahko kdo zatrdi, da ne bi bil depresiven v takšnih razmerah? Vsi smo lahko slabe volje, če nam v življenju ne gre, kot bi sami želeli.

Kako torej ven iz depresije?

Zagotovo ne tako, da jo prekomerno analiziramo in seciramo celo naše otroštvo ter temu posvečamo leta in leta.

Spremenimo svoje okoliščine in depresija bo sama zbledela. V podpornih okoliščinah smo vsi dobre volje, mar ne?

Pred dobrim letom je prišel k meni fant, ki je obupal nad ljubeznijo. Povrh vsega mu je v službi šlo vse narobe. Zahteven šef, pritiski, občutek, da ni dovolj dober, povrh vsega se je vedno znova vračal domov, kjer je vrsto let živel brez dotika ter večino prostega časa preživel sam.

Diagnoza: depresija!

Bil je prepričan, da je težek primer, zdrav za psihoterapijo. Nekje je pobral prepričanje, da je takšno stanje težko premagati. V bistvu sploh ni verjel, da je kaj takega možno.

Danes ima ta isti fant punco – srečno je zaljubljen, presekal je vzorec razočaranja, saj je vedno znova izbiral napačne punce. Tudi v službi so se mu zadeve uredile, še več… Že stremi k napredku tudi na poslovno-finančnem področju.

O depresiji ni ne duha ne sluha.

Okoliščine so se mu spremenile, kar je postalo nekompatibilno z njegovim prejšnjim počutjem.

Okoliščine lahko spreminjamo s tem, ko najprej spremenimo sebe. Tukaj je ta čarobna formula, ki je marsikdo še ne razume. Če usmerjamo pozornost v bolezen in druga nepravilna stanja, se samo še bolj utapljamo.

Še tako globoka depresija se lahko uredi, če se postavijo drugačne okoliščine, ki prinesejo boljše občutke.

Kje bomo torej delali? Na sebi ali na depresiji?

Nobena terapija te ne more premakniti, če misliš, da je dovolj, da se hodiš izpovedovat 1x tedensko k terapevtu. Premakne te lahko le soočenje s samim seboj. Takrat je treba gristi in biti odločen – takrat ko najbolj boli, takrat se oblikuje teren za spremembe.

Tisti, ki že leta dela na svoji depresiji, a se stanje ni drastično izboljšalo, je izbral depresijo. Tisti, ki dela na sebi, na svojih vzorcih in potlačenih občutkih, tega pa na koncu zagotovo čaka ozdravitev in viden rezultat.

Ta fant še zdaj ne dojame, kako preprosto je to. Po hudi diagnozi je prišel do boljšega počutja in to v zelo kratkem času. Zakaj pa ne?

Tudi sama sem imela to čast, da sem pred leti občutila to stanje v zelo hudi obliki. In potem so prišle rešitve, ki so mi drastično izboljšale življenje ter me utrdile tam, kjer je bilo to najbolj potrebno. Danes lahko rečem le, da je depresija nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Ne samo, ker je spremenila moje življenje, ampak ker zdaj lahko pomagam spreminjati življenja drugim ljudem.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Priporočamo

Deli to s prijateljem