Taoizem

Hrbtenica – steber življenja

Preprečite poškodbe hrbtenice

Stari ste toliko, kolikor je stara vaša hrbtenica, pravi starodavna taoistična modrost. Ker se živčevje hrbtenice razveji do vseh delov telesa, je njeno zdravje izrednega pomena za dobro delovanje vsega telesa.

Hrbtenica se po živčevju povezuje z vsemi notranjimi organi. Živčevje na območju križnice, trtice in ledvenega predela hrbtenice se povezuje z ledvicami, mehurjem, spolnimi organi, danko, deloma pa tudi z debelim črevesom in s spodnjimi okončinami. Na območju prsnih vretenc (od T12 do T5) se povezuje z želodcem, jetri, žolčnikom, s trebušno slinavko, z vranico, nadledvičnimi žlezami, aorto in veno cavo.

Živčevje na območju zgornjega dela prsnih vretenc (od T4 do T1) se povezuje s srcem, pljuči in sapnikom, živčevje na območju vratnih vretenc pa se povezuje z vsemi čutili, žlezami v predelu glave in z zgornjimi udi. Če med gibanjem hrbtenice opazite, da katero od območij hrbtenice ni dobro gibljivo, imate morda težave z organi, s katerimi se povezuje.

Dandanes veliko ljudi toži o bolečinah v križu, ki nastanejo zaradi preveč sedenja in premalo gibanja tega predela. “Kar se ne giblje, umira,” pravijo taoisti. Tako nastajajo različne blokade, ki prej ali slej povzročijo napetosti ali bolečine. Zaradi blokad tudi živčevje težje prenaša sporočila, to pa hitro pripelje do bolezni, pri ženskah pa lahko povzroči splav.

Taoisti pravijo, da hrbtenica skupaj s hrbtenjačo tvori glavno pot za zemeljsko in spolno energijo do višjih centrov v telesu. Z večtisočletnimi raziskovanji so opazili, da je koncentracija kostnega mozga, ki je odličen prenosnik energije, v vretencih neprimerno višja kot drugod v telesu. Zato medvretenčne ploščice razumejo kot skladišče, ki shranjuje življenjsko energijo ali či.

Bolj ko je hrbtenica pravilno poravnana in sproščena, boljši je pretok energije. Kadar či potuje po hrbtenici navzgor, se energija lahko vsrka in oplemeniti v življenjsko silo ter tako izboljša zdravje in delovanje hrbtenice, možganov, organov …

Zdravje hrbtenice je pomembno za pravilen pretok energije in delovanje vsega telesa. Taoisti so razvili številne veščine za gibanje hrbtenice, ki so se ohranile na Kitajskem. Mednje spadajo tai či, či kung in tao jin vaje. Mnogi ljudje so te vaje uvrstili med svoje vsakodnevne dejavnosti; posledično uživajo v zdravju hrbtenice, dobrem počutju vsega telesa in vitalnosti.

ČI KUNG VAJE

Vaje za hrbtenico je treba izvajati počasi, tako da lahko sledimo pretoku energije in preprečimo možnost poškodb.

Želvin vrat
Želvin vrat lahko izvajate sede ali stoje. To je vaja, pri kateri počasi, elegantno in močno iztegnete vrat, podobno kot želva. Pri izdihu povlečete brado proti vratu in rahlo navzdol, pri vdihu pa jo čvrsto potisnete navzven in navzgor. Gib naj poteka tekoče. Občutite premikanje vratnih vretenc. Takšno gibanje sprosti hrbtenico in razrahlja medvretenčne ploščice na območju vratu. Vajo ponovite trikrat.

Žerjavov vrat
Tudi žerjavov vrat je vaja, ki jo lahko izvajate sede ali stoje. Gibi so podobni kot pri želvinem vratu, vendar jih izvajate v nasprotni smeri. Hrbtenica je poravnana, brada je povlečena navznoter, proti vratu. Pri izdihu potisnete brado naprej in navzven, pri vdihu pa navzdol, navznoter in navzgor, dokler ne naredite krožnega giba, ki ga ponovite še dvakrat.

Sviloprejka
Vajo izvajate sede. Hrbtenica je poravnana. Namen vaje je ustvariti valovanje hrbtenice, kot to počne sviloprejka. Začnite s počasnim vodoravnim pozibavanjem križnice v levo in desno, postopoma pozibavanje dvigujte na ledveni predel hrbtenice, nato še na prsni in vratni predel. Ko pridete do glave, se začnite pozibavati nazaj in navzdol proti križnici. Vajo ponovite od tri- do šest-krat. Tako boste sprostili in razgibali vretenca, ki so običajnem gibanju pogosto zanemarjena.

Jahanje bivola
Podoben gib hrbtenice lahko izvajate s pozibavanjem hrbtenice v smeri naprej in nazaj, v poljubne smeri, kot da bi jahali bivola. Gibajte se nežno in počasi; bodite pozorni, da gib izhaja iz križnice. Če imate težave s hrbtenico, bodite pazljivi; gibajte se previdno!

Dihanje s hrbtenico
Dihanje s hrbtenico je odlična vaja, ki poveže hrbtenico z življenjsko pomembnimi organi. Pri izvajanju vaje lahko stojite ali sedite. Izdihnite in se sprostite. Ko vdihnete, se raztegnite tako, da križnico, ramena in komolce potisnete nazaj, prsni koš in trebuh pa izpostavite. Smehljajte se v timus, ki leži na sredini prsnice. Pri izdihu gredo ramena, križnica in komolci navznoter, izpostavite pa hrbtenico na ravni nadledvičnih žlez. Ta vaja z aktiviranjem lobanjske in križnične črpalke pospeši pretok cerebrospinalne tekočine. Vajo ponovite devetkrat, osemnajstkrat ali šestintridesetkrat.

Preprečevanje bolečin v križu
Vsaj desetkrat na dan počepnite z zravnano hrbtenico, tako da bodo stopala povsem na tleh.

Avtor: Dušan Donko
www.viva.si

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !