Kako deluje karma

foto:mewithin.com

Vprašanje:
Pravijo, da je Bog vsedober. Ampak včasih se zgodi, da oče izgubi edinca, in včasih otrok izgubi starše. Kako lahko verujemo v Boga ob takih nesrečnih dogodkih?

Radhanath Svami:

Bog je absolutna resnica. Iz njega izvira vse. Celo veliki znanstveniki, kot sta Einstein in Sir Isaac Newton, so bili zelo verni. Matematično in znanstveno so razumeli, da vesolje ne bi moglo biti takšno, če ga ne bi upravljal vrhovni razum. Nič se ne more zgoditi naključno. Ko govorimo o Bogu, torej govorimo o resnici.

Ampak tudi resnice, povezane z Bogom, moramo razumeti znanstveno. V skladu z zakoni narave, ki jih je ustvaril Bog. Ko duhovno bitje vstopi v telo, uživa ali trpi glede na svojo preteklo karmo. Bog je postavil zakone karme, duša pa si je ustvarila karmo.

Za boljše razumevanje si oglejmo primer. Recimo, da se usedemo na letalo, ki je namenjeno v London. Po vzletu pa rečemo, da bi šli radi v Singapur. “Kaj?!” bi rekla stevardesa. “S tem letalom greste lahko samo v London.” Takrat ne moremo reči, da nam krati svobodo, svobodno voljo. Imamo svobodno voljo, ampak bi jo morali izkoristiti na letališču. Tam bi se po želji lahko odločili, da gremo v Singapur. Takoj ko vstopimo v letalo, ki leti proti Londonu, pa izgubimo svobodno voljo.

Tako si tudi na splošno z dejanji prislužimo določene posledice. Čeprav je Bog ustvaril zakone, si usodo ustvarjamo sami, in sicer z lastnimi dejanji in besedami. Če znanstveno in filozofsko razumemo, kako delujejo zakoni narave, ne bomo dolžili Boga za posledice, ki nas čakajo v življenju.

Radhanath Svami, avtor knjige Pot domov

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here