Kako imamo lahko radi vsakogar?

Vprašanje Radhanathu Svamiju:
Nekje sem slišal, da ne moremo imeti radi Boga, če nimamo radi vseh živih bitij. Zato me zanima, kakšen je najboljši način, da bom lahko imel rad vsa živa bitja in jim služil?

Odgovor Radhanatha Svamija:

Najboljši način je ljubezen do Boga, Krišne. Ko zalijemo drevesne korenine, nahranimo vse dele drevesa. In ko se naučimo ljubiti Boga, se naša ljubezen naravno razširi na vse njegove delce, se pravi vsa živa bitja. To lahko ponazorimo tudi s tem, da moramo nahraniti želodec, da bi nahranili druge dele telesa. Ko želodec dobi pravo hrano, jo samodejno prenese rokam, očem, možganom, nogam in vsem telesnim tkivom. Ko se naučimo ljubiti Radho in Krišno,* naravno vzljubimo vsa živa bitja, ne glede na spol, ločino, kasto, veroizpoved, narodnost in celo življenjsko vrsto – panditah sama-darsinah.**

Ne moremo imeti radi Boga, drugih živih bitij pa ne. Dokaz pristnosti naše ljubezni do Boga je, da imamo radi vse. Ko imamo radi Boga, namesto površinskih razlik, ki smo jih opazili prej, v vsakem srcu vidimo del njega. Poleg tega, da vzljubimo Boga (s petjem njegovih imen in potjo bhakti),*** je osnovno načelo bhakti tudi amanina manadena – da spoštujemo vsa živa bitja in jim želimo služiti.

Radhanath Svami, avtor knjige Pot domov
______________________
*Božanski par.
**Moder človek vse vidi z enakimi očmi.
***Pot vdanosti Bogu.

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: