FeaturedOtroci in vzgoja

Kako ločitev vpliva na otroka?

Zadnje čase srečujem mnogo parov, ki so v procesu razhoda in resno razmišljajo o ločitvi, razvezi ali prenehanju skupnega življenja. Ker pravijo, da je sedmo leto partnerske zveze prelomno, se res pogosto dogaja, da ima takšen par v razhodu majhne otroke. Partnerja sta postala tudi starša, a eden z drugim ne najdeta več skupnega jezika, interesa, vidita zgolj negativne plati zveze in nasmeška ni več videti na njunih obrazih.

Kaj se začne dogajati z malčki odtujenih in ločenih staršev

Namreč, vedno bolj pogosto se srečujem s primeri, ko bivše partnerke zelo grobo in neusmiljeno obračunavajo s bivšimi dragimi, ki so seveda še vedno očetje njunih otrok tako, da blokirajo in ne dovolijo stika otroka z očetom. Sodna praksa v Sloveniji majhne otroke praviloma dodeljuje materam, očetje pa imajo določene stike, za katere se v nekaterih primerih nerazsodnih mam, se pravi njihovih bivših žen in partnerk izkaže, da jih ne morejo izvrševati.

Žal se dogaja, da izberejo bivše žene za orodje (in orožje) maščevanja za vse bolečine v času trajanja zveze prav njune nedolžne otroke! Seveda je to nedopustno, a se dogaja.

Poznam kar nekaj primerov, ko očetje niso videli svojih otrok ali bili kakorkoli v stiku z njimi tudi po nekaj let, četudi imajo odločbo, ki jim dopušča stike. Matere otrok dosežejo neverjetne blokade, tudi sama včasih ne morem verjeti, kaj vse dosežejo na Centrih za socialno delo, na sodiščih ali v šolah. Najlažje je, da doseže prepovedi stikov tako, da bivšega partnerja in očeta njenih otrok obtoži in očrni, da je izvajal nasilje ali da je spolno ogrožal otroka. Četudi si mama to gladko izmisli in se uradnim inštancam zlaže, je stigma in negativen odnos do tega očeta neizbrisljiv. In verjemite mi, tole slišim na lastna ušesa! In si žal tega ne izmišljujem!

Ob tem razmišljam, da se takšna mama ne zaveda, da je s tako nizkotno lažjo še najbolj prizadela lastnega otroka, saj bo tudi on nosil celo življenje žig in oznako, da ima očeta tako rekoč kriminalca. Da ne govorim o tem, da otroci, ki so namensko oropani stikov z očeti, odraščajo v čustvenem pomanjkanju ljubezni enega od staršev kar pusti neizbrisljive in zelo boleče posledice v kasnejšem življenju taiste kasneje odrasle osebe.

V Sloveniji se je pred kratkim nekaj ducatov očetov, ki so jim stiki z otroci onemogočeni povezalo in ustanovilo društvo. Nekateri od teh se že nekaj let borijo s sodnimi mlini, da bi si izborili vsaj nekaj stikov z čustveno ukradenimi otroki. Žalostno, a resnično!

Imamo pa tudi drugo plat medalje ločenih otrok.

Poznam ogromno primerov, ko so se očetje otrok odločili, da zapustijo partnerke in se ne zanimajo več za lastnega otroka. Grozljivo in nedopustno! Tudi to je način kaznovanja bivše žene, češ boš že videla, te bom kaznoval tam, kjer najbolj mamo boli in sicer pri otroku. Mame teh otrok prosjačijo bivše partnerje, da bi si ja vzeli čas za otročke, pa naletijo na gluha ušesa. Mogoče takoj po odhodu iz družine še nekajkrat pridejo po otroka, pa ga kmalu vrnejo bivši z izgovorom, da ne vejo, kako se z njim ukvarjati. In potem stiki presahnejo kljub prošnjam bivših partnerk, da ga otrok pogreša in potrebuje.

Vidite, kako smo do naših otrok neusmiljeni, ko se ločimo?

Pravimo, da nam naša deca pomenijo največ na svetu, a ko pride do kregov in jeze in zamer ter je na sporedu ločitev, pa otroci včasih nimajo več te naše pozornosti.

Tako očete kot matere pozivam iz srca, da četudi ločeni, dajte najti srčnost in širino duha ter omogočite otroku, da odrašča v stiku z obema staršema. In posredujte mu izjemno pomembno popotnico, da se zmoreta četudi ločena, kot starša še vedno kulturno in normalno meniti glede dobroti vajinih otrok in čim bolj enovite vzgoje. Zagotavljam vam, da je to možno! In predvsem zdravo za vajine otroke.

Tagi
Pokaži več

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !