Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Kako ločitev vpliva na otroka?

kako locitev vpliva na otroka
foto:pixabay.com
Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Zadnje čase srečujem mnogo parov, ki so v procesu razhoda in resno razmišljajo o ločitvi, razvezi ali prenehanju skupnega življenja. Ker pravijo, da je sedmo leto partnerske zveze prelomno, se res pogosto dogaja, da ima takšen par v razhodu majhne otroke. Partnerja sta postala tudi starša, a eden z drugim ne najdeta več skupnega jezika, interesa, vidita zgolj negativne plati zveze in nasmeška ni več videti na njunih obrazih.

Kaj se začne dogajati z malčki odtujenih in ločenih staršev

Namreč, vedno bolj pogosto se srečujem s primeri, ko bivše partnerke zelo grobo in neusmiljeno obračunavajo s bivšimi dragimi, ki so seveda še vedno očetje njunih otrok tako, da blokirajo in ne dovolijo stika otroka z očetom. Sodna praksa v Sloveniji majhne otroke praviloma dodeljuje materam, očetje pa imajo določene stike, za katere se v nekaterih primerih nerazsodnih mam, se pravi njihovih bivših žen in partnerk izkaže, da jih ne morejo izvrševati.Žal se dogaja, da izberejo bivše žene za orodje (in orožje) maščevanja za vse bolečine v času trajanja zveze prav njune nedolžne otroke! Seveda je to nedopustno, a se dogaja.Poznam kar nekaj primerov, ko očetje niso videli svojih otrok ali bili kakorkoli v stiku z njimi tudi po nekaj let, četudi imajo odločbo, ki jim dopušča stike. Matere otrok dosežejo neverjetne blokade, tudi sama včasih ne morem verjeti, kaj vse dosežejo na Centrih za socialno delo, na sodiščih ali v šolah. Najlažje je, da doseže prepovedi stikov tako, da bivšega partnerja in očeta njenih otrok obtoži in očrni, da je izvajal nasilje ali da je spolno ogrožal otroka. Četudi si mama to gladko izmisli in se uradnim inštancam zlaže, je stigma in negativen odnos do tega očeta neizbrisljiv. In verjemite mi, tole slišim na lastna ušesa! In si žal tega ne izmišljujem!
Mogoče te zanima  V vsakem človeku dremljejo vsemogočne sile, ki lahko odvrnejo vsako nesrečo
Ob tem razmišljam, da se takšna mama ne zaveda, da je s tako nizkotno lažjo še najbolj prizadela lastnega otroka, saj bo tudi on nosil celo življenje žig in oznako, da ima očeta tako rekoč kriminalca. Da ne govorim o tem, da otroci, ki so namensko oropani stikov z očeti, odraščajo v čustvenem pomanjkanju ljubezni enega od staršev kar pusti neizbrisljive in zelo boleče posledice v kasnejšem življenju taiste kasneje odrasle osebe.V Sloveniji se je pred kratkim nekaj ducatov očetov, ki so jim stiki z otroci onemogočeni povezalo in ustanovilo društvo. Nekateri od teh se že nekaj let borijo s sodnimi mlini, da bi si izborili vsaj nekaj stikov z čustveno ukradenimi otroki. Žalostno, a resnično!

Imamo pa tudi drugo plat medalje ločenih otrok.

Poznam ogromno primerov, ko so se očetje otrok odločili, da zapustijo partnerke in se ne zanimajo več za lastnega otroka. Grozljivo in nedopustno! Tudi to je način kaznovanja bivše žene, češ boš že videla, te bom kaznoval tam, kjer najbolj mamo boli in sicer pri otroku. Mame teh otrok prosjačijo bivše partnerje, da bi si ja vzeli čas za otročke, pa naletijo na gluha ušesa. Mogoče takoj po odhodu iz družine še nekajkrat pridejo po otroka, pa ga kmalu vrnejo bivši z izgovorom, da ne vejo, kako se z njim ukvarjati. In potem stiki presahnejo kljub prošnjam bivših partnerk, da ga otrok pogreša in potrebuje.Vidite, kako smo do naših otrok neusmiljeni, ko se ločimo?Pravimo, da nam naša deca pomenijo največ na svetu, a ko pride do kregov in jeze in zamer ter je na sporedu ločitev, pa otroci včasih nimajo več te naše pozornosti.
Tako očete kot matere pozivam iz srca, da četudi ločeni, dajte najti srčnost in širino duha ter omogočite otroku, da odrašča v stiku z obema staršema. In posredujte mu izjemno pomembno popotnico, da se zmoreta četudi ločena, kot starša še vedno kulturno in normalno meniti glede dobroti vajinih otrok in čim bolj enovite vzgoje. Zagotavljam vam, da je to možno! In predvsem zdravo za vajine otroke.
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Numerološka napoved 15. 6. 2021

Numerološka napoved 15. 6. 2021

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

7 stvari, ki jih lahko naredite, da bo vaš otrok imel dobro samopodobo

Numerološka napoved 14. 6. 2021

Numerološka napoved 14. 6. 2021

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

3 laži, ki vam preprečujejo, da bi dosegli uspeh

Numerološka napoved 13. 6. 2021

Numerološka napoved 13. 6. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem