Kako prepoznate narcistične metode manipulacije

Kako prepoznate narcistične metode manipulacije

Kako prepoznate narcistične metode manipulacije 1Kako prepoznate narcistične metode manipulacije 2Kako prepoznate narcistične metode manipulacije 2

Manipulacija pomeni, da nekoga brez (očitne) prisile pripravimo do tega, kar želimo mi (on pa ne), in pri tem bolj ali manj zavestno uporabljamo metode, ki nas bodo do tega cilja pripeljale. V medčloveških odnosih je pogostejša, kot bi upali in si želeli, kljub temu pa se “da prenesti”, dokler se dogaja občasno oziroma jo vsaj občasno prepoznamo in se ji znamo ustrezno upreti.

Ne zamenjujmo manipulacije s hujskanjem ali padanjem pod vpliv (npr. da postanemo privrženci raznih teorij zarote). Manipulacija je najsilnejša in obenem bolj prefinjena, lahko tudi prikrita. Pomeni, da mora tisti, ki z nami manipulira, najprej ovreči oziroma podreti naše “barikade”, in za to so običajno potrebni kar temeljiti prijemi, ne le trije spletni članki, ki nam “razodenejo”, da je Zemlja ploščata in da cepljenje prinaša več škode kot koristi.

Manipulator se navidezno samodejno (torej “upravičeno”) postavi v nadrejeni položaj, kar bo izražal tako z besedami kot z govorico telesa, obrazno mimiko in tonom glasu. Zasul nas bo z “jaz sporočili” in “ti obtožbami”, naše besede pa se bodo od njega odbijale kot namiznoteniške žogice, ne da bi katera prodrla vsaj v eno uho. Medtem ko bomo izgubljali energijo s pojasnili, opravičili ali utemeljevanjem, se bo ta v manipulatorju kar množila, saj bo vsako pojasnilo, opravičilo ali argument z užitkom pohodil ali ga izkoristil kot iztočnico za novo obtožbo.

Kadar kdo z nami manipulira, prestopa naše meje, nas omalovažuje, zanika naša prepričanja, znanja, čustva, tako, da se nam včasih zazdi, da smo se znašli v norem vrtincu, kjer ne vemo več, kaj je zgoraj in kaj spodaj, edina pot ven pa vodi skozi našo privolitev oziroma strinjanje ali v najboljšem primeru molk. Lahko se  nam zazdi, da nas sploh ni več – vse se vrti samo okoli drugega, in on je tudi tisti, ki postavlja pravila in merila.

Ko podležemo manipulaciji, ko ravnamo v neskladju s tem, kar želimo, mislimo, čutimo, verjamemo, se odtujimo sami sebi in s tem manipulatorju olajšamo nadaljnje “delo”…

Loti Palmer, povzeto iz knjige V opoju narcisa >>

 

Deli to s prijateljem