četrtek, 26 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Korak 3: Načrt

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Mali princ je nekoč dejal: “Cilj brez načrta ostane le želja.”

Če kljub nameri še vedno ne vemo, kam točno se bomo odpravili, se lahko zgodi, da se na koncu znajdemo na popolnoma drugem mestu kot smo pričakovali. Zato v tem tednu vso našo pozornost v celoti usmerjamo v načrtovanje.

Dovolj je načrtovati eno dejavnost, ki jo izvajamo vsak dan

Odvisno od naše namere je zdaj čas, da začnemo z njenim uresničevanjem. Zelo priporočljivo je, da to storimo korak za korakom namesto vse naenkrat. Za večjo uravnoteženost in srečo si lahko dnevno omislite katero izmed naštetih dejavnosti: jutranji sprehod, meditacija ali branje pozitivnih afirmacij vsako jutro, ki vas bodo navdihnile s pozitivno energijo za cel dan.

Če želite vsak dan izvajati več kot le eno aktivnost, si lahko izdelate tudi natančen načrt – jutranji čas zase, popoldanski prosti čas za nego in sprostitev ter večerno introspekcijo. Ne pozabite, da le kadar ste neprekinjeno osredotočeni na svoj cilj in svoje naloge zavestno načrtujete, se verjetnost, da se uresničijo, bistveno poveča.

Spodaj najdete nekaj nasvetov, ki vas bodo spravili v gibanje in izboljšali vaš fokus:

1. Uporabite svoj dih

Zaprite oči in dovolite dihu, da naravno teče v in iz telesa. Osredotočite se na svoje srce in si okoli srca predstavljajte svojo najljubšo barvo. Nato opazite, kako se z vsakim dihom barva širi in postaja vedno večja, vse dokler se ne razširi po celem telesu. Ostanite prisotni v trenutku in vso svojo pozornost usmerite na barvo. Če vstopijo misli, jih zaznajte, vendar jim ne posvečajte dodatne pozornosti, nato pa se ponovno usmerite nazaj na opazovanje dogajanja okoli svojega srčnega centra. Za izboljšanje svojega fokusa si lahko pomagate z naslednjimi kadili: rožmarin, limona, sivka ali lotus.

2. Prebudite svoje čute in se povežite

Opazujte sebe in na kaj usmerjate svojo pozornost tekom dneva – kako zavestno opravljate svoje naloge.

Ali medtem ko govorite z drugimi ljudmi, razmišljate o svojih načrtih za zvečer, ali jih resnično poslušate?

Ostanite prisotni, opazujte svoje misli, poskušajo svojo pozornost zadržati samo na stvareh, ki jih v nekem trenutku počnete. Ne dovolite svojemu umu, da pobegne predolgo in če se to zgodi, ga nežno preusmerite nazaj v ta trenutek. Da bi si olajšali in izboljšali osredotočenost pri opravljanju svojih nalog, si lahko pomagate tudi z glasbo za fokus. Poskusite in najdite tisto, kar je najboljše za vas.

3. Negujte in skrbite za svojo prebavo

Za izboljšano koncentracijo svoji prehrani dodajte naslednja živila: borovnice, avokado, polnozrnate žitarice, divjega lososa, temno čokolado ali čaje: zeleni čaj, rožmarin, ginkgo biloba in ginseng.

4. Ustvarjajte

Ustvarite plakat, ki odraža vašo vizijo. Zberite pesmi, fotografije ljudi, ki jih spoštujete ali občudujete; kraje, ki so vam všeč; delovna mesta in dejavnosti, ki bi jih želeli izvajati bolj pogosto; vse, kar želite privabiti v svoje življenje, pa vam do sedaj še ni uspelo. Narišite ali izberite sliko sebe in jo vstavite na poljubno mesto na deski.

Predstavljajte si sebe v trenutku, ko se vam izpolni vaša namera.

Kako se počutite, obnašate, kaj počnete? Nato razvijte načrt bodisi v sliki, pisno ali s pomočjo kipa, korak za korakom, kako ste prišli od točke, na kateri se nahajate, do mesta, na katerem ste na sliki.

Bodite hvaležni, načrt postavite na vidno mesto in se ga spomnite vsakič, ko greste mimo.

5. Zavedno se gibajte

S tem ko uporabite asane ali joga položaje za izboljšano koncentracijo: VRKSASANA ali POZA DREVESA – Več: TUKAJ

Ne glede na to, katerega od nasvetov se odločite izbrati in preizkusiti v praksi ta teden, poskusite le-tega integrirati v obliki dnevne rutine, saj boste s tem bistveno pripomogli k izboljšanju vaše koncentracije. Vztrajajte z vadbo, tudi če je to le 5 minut vsak dan. Trdna struktura vam bo pomagala ozavestiti vašo prakso, izboljšati samozavest in vam pomagala napredovati iz tedna v teden, vse dokler ne boste sposobni čutiti veselja z lahkoto. Ne pozabite, da je kontinuiteta tista, ki je pomembna.

Primer načrta dnevne prakse:

Naj vam moj načrt služi kot primer. Ustvarite si svoj načrt s čim več dejavnostmi, za katere veste, da jih boste v praksi izvajali vsak dan. Če nimate na voljo veliko časa, začnite z zavedanjem možnosti, ki jih imate.

1. Vzemite si trenutek vsako jutro

Zavestno si vsako jutro vzemite čas, preusmerite svojo pozornost v sedanji trenutek, opazujte svoje dihanje, odpravite se na sprehod ali se posvetite eni izmed dejavnosti, v katerih uživate. Za trenutek položite roko na trebuh in globoko vdihnite. Opazujte, kako se vaš trebuh napolni in z izdihom ponovno izprazni. Podobno kot ste to počeli v prejšnjih tednih, svojim mislim dovolite, da prosto tečejo in se osredotočite le na gibanje svojega trebuha.

2. Vzemite si čas in skrbno izberite svojo prehrano

Obstaja rek: “Si to, kar ješ.” Če želite občutiti veselje, se začnite zavedati svojih obrokov. Vzemite si čas za njih, hrano pripravite z ljubeznijo ali vsaj posvetite pozornost temu, kar jeste. Dobro prežvečite, saj tako svojemu telesu omogočite, da proizvede dovolj sline za tekočo prebavo in da lahko vaše telo sprejme vse hranilne snovi, ki jih potrebuje.

3. Vzemite si čas za kratke trenutke osredotočenosti

Medtem ko ste na delovnem mestu, govorite, hodite, se igrate – ne glede na to, kaj počnete – vadite popolno prisotnost v vsakem trenutku. Poskusite se popolnoma vključiti v dejavnost, ki jo počnete, namesto da razmišljate o počitnicah, večerji, itd. Ko opazite, da stiskate ramena k vratu, vzravnajte svoj hrbet, zaprite oči in globoko vdihnite ter z izdihom sprostite napetosti iz ramenskega obroča. Nato se vrnite k temu, kar ste počeli in začutite radost.

4. Načrtujte čas zase

Vsak dan ali vsaj enkrat na teden naj bo na vašem urniku nekaj časa zase. To je čas, ki ga preživite sami ali počnete nekaj, kar si resnično želite. Lahko greste na sprehod, barvate, berete, poslušate glasbo ali morda obiščete prijatelja, ki ga že dolgo niste videli. Poskrbite, da ste tudi v tem “času zase” popolnoma prisotni. S tem ko izkusite pristno radost vsaj enkrat tedensko, vam bo pomagalo, da začutite veselje tudi pri izvajanju drugih dejavnosti, ki se vam na prvi vtis ne zdijo tako prijetne.

5. Bodite hvaležni

Vsak večer preden greste v posteljo, si vzemite trenutek in pomislite na tri stvari, ki so se zgodile čez dan, zaradi katerih čutite veselje in ste hvaležni. Ko dnevno začutite hvaležnost, se boste lažje spomnili, kako lepo je življenje in kako srečni ste. Posledično boste čutili samo še več veselja.

Vsak teden si zastavite nov majhen cilj

Tedenska motivacija vam bo pomagala, da svojo energijo ciljno usmerite, poleg tega pa boste dobili dodatno spodbudo za uspešno in vztrajno vadbo.

  • Članki
Avatar of Michelle Ternovšek
Zelo sem radovedna, obožujem naravo, mir in odkritost. Verjamem, da je v življenju mogoče vse, če smo le pripravljeni uporabiti pozitven odnos in ščepec naravne logike. Hvaležna sem, saj imam veliko srečo, da se že več kot deset let lahko izobražujem in udejstvujem pod vodstvom čudovitih mentorjev in vodilnih mojstrov svoje stroke v različnih deželah sveta.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij