Ivitalis

Ledvice – odženi strahove in ojačaj dobre odnose

Ledvice zaznavajo vse vaše podzavestne strahove.
Ste že kdaj vstali, pa se vam je kar zameglilo pred očmi? Morda imate pogoste manjše glavobole? Ali pa ste omotični? Samo za povečanim krvnim tlakom trpi kar ena četrtina vseh ljudi. Znaki previsokega krvnega tlaka so največkrat tihi, dokler tlaka ne zmerimo.

Morda imate preveliko telesno težo, kar je najpogosteje povezano z razvojem visokega krvnega tlaka. Če ste med tistimi s preveliko telesno težo in ste že večkrat poskusili težo zmanjšati, potem je vsekakor nujno, da najprej okrepiti energijo ledvic.

Vas veliko zebe in imate zelo hladne prste na nogah in rokah? Se ne morete skoncentrirati? Ali pa zjutraj zelo težko vstanete?

Nezmožnost zanositve? Premajhen ali prevelik spolni nagon? Spolno nasilje? Prenizka vitalna energija ledvic je povezana prav s temi težavami.

Starejši gospod je prišel v ordinacijo zaradi raka na ledvicah. Zdravil se je tudi po uradni poti, vendar zdravljenje še ni bilo uspešno. Odločil se je, da si pomaga še z drugimi metodami. Tekom terapij po metodi Z dotikom do zdravja se je vse bolj zavedal, da ga osamljenost zelo bremeni. Poiskal je rešitve, medtem ko je z raznimi vajami za ledvica dvigoval energijo. V nekaj mesecih se je njegovo stanje vidno izboljšalo in redno se je udeleževal srečanj upokojencev. Ko je le mogel, je z društvom odšel tudi na izlet. Čeprav zdravje še ni čisto popolno, pa je njegovo življenje zadovoljno, saj z redno vadbo vzdržuje nivo energije in je vesel v družbi.

ZDRAVE LEDVICE – PRI VAS JE DOMA NEŽNOST

Ledvice – simbol dobrih odnosov

LEDVICE V SVOJEM OBILJU

Ledvice so organ (na vsaki strani telesa je ena ledvica), ki iz telesa odstranjujejo škodljive snovi, ki nastanejo pri presnovi beljakovin in odvečno tekočino. Vsak dan se v ledvicah prečisti 180 litrov krvi, izloči pa se 1,5 do 2 litra seča, ki vsebuje za telo škodljive produkte presnove. Najpomembnejše naloge ledvic so uravnavanje krvnega tlaka, števila rdečih krvnih telesc in količine kalcija ter vzdrževanje ustreznega kislo-bazičnega ravnovesja krvi.

Ledvice so simbol nežnosti, ker se v nežnosti skriva največja moč. Voda, ki je povezana z ledvicami, ima v naravi izjemno moč, ker tekom časa spremeni tudi kamen. Voda oblikuje kamen z nežnostjo in spretnostjo. Lahko bi rekli, da celo z inteligenco, ki z močjo volje preide vse ovire / težave. Energija ledvic je vitalna energija, kot voda brez katere ne moremo živeti. Ker ledvica čistijo, spreminjajo in odstranjujejo, jih v vzhodni medicini imenujemo sedež moči in inteligence.

Stabilna energija ledvic se kaže v »klimi« znotraj in zunaj telesa – torej v odnosih. Človek s stabilno energijo ledvic, ima veliko energije, odprt um in modrost, lahko dela dlje časa koncentrirano in usmerjeno v cilj.

LEDVICE V TEŽAVI

Kadar je energija ledvic nizka ima človek bolj rjavkasto, manj prožno kožo. Cirkulacija krvi je slabša, zato so prsti na rokah in nogah pogosto zelo hladni. Taki ljudje so občutljivi na mraz. Človek pogosteje hodi na stranišče – količina urina je nesorazmerna popiti vodi. Ljudje s pomanjkanjem energije ledvic so bolj občutljivi na bolečine v križu.

Seksualni nagon je zmanjšan. Pogosto je prisotno hormonsko neravnovesje. Človek pa je pogosto zaspan. Kljub temu, da pogosto spi, je spanec moten in plitek. Zmoti ga vsak šum, energija ušes je zmanjšana. Večkrat se pojavi šumenje, zvenenje ali brnenje v ušesih.

Energija ledvic je povezana s trdnostjo kosti. Nizka energija ledvic vodi v težave s kostmi: osteoporoza, zlomi, slabokrvnost. Ljudem z nizko energijo ledvic se pogosteje dogajajo nesreče.

Psihološko so ljudje kronično boječi in prestrašeni. Premalo so odločeni. Primanjkuje jim volje, vztrajnosti in zagona za doseganje ciljev. Imajo majhno toleranco in malo volje, zato imajo pogosto težave v odnosih z drugimi ljudmi.

Preveč energije ledvic se kaže v kronični žeji, poslabšanem sluhu, zategnjenosti v spodnjem delu hrbta. Urin je bolj temen. Značilen je zadah iz ust. Preveč delajo in so kronično utrujeni. Koža je temnejša okrog oči. Ker so ljudje precej živčni, imajo pogosto konflikte z drugimi ljudmi.

Preveč energije ledvic je povezano tudi z zvišanim krvnim tlakom. Zvišan krvni tlak je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na hitrejše napredovanje kronične ledvične bolezni. Odvajanje vode je slabše.

Človek s preveč energije ledvic je deloholik in perfekcionist. Človek dela predvsem zaradi strahu pred neuspehom.

Mišica, ki je povezana z ledvicami je ledvena mišica.

Mišica se nahaja v notranjosti trupa. Mišica omogoča upogibanje in rotacijo kolka. Omogoča tudi upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah in v otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalne hoje.

Načini uravnovešanja energije ledvicledvice_neja_zupan_vaje[1]

GIBANJE = ŽIVLJENJE

Brez gibanja ni življenja. Ledvena mišica je povezana z ledvicami. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo ledvic.

Noga je ravna in dvignjena za 45 stopinj.
Stopalo je obrnjeno navzven.
V počasnem gibu z nogo nariši četrtino kroga navzven.

Vajo za ledvica izvajamo večkrat na dan po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako nogo).
Ustvarjanje čustvenega ravnovesja:
Ko hočemo dovesti energijo ledvicam je pomembno, da v dnevu brundamo, mrmramo. Najbolje je, da si vzamemo čas nekajkrat na dan. Ko mrmramo, pomeni da zdravimo telo, dovajamo energijo našim ledvicam. Lahko pa začnemo enostavno ponavljati »fuuuu, fuuuu,…«

Hrana
Za ledvice so najpomembnejši vitamini A (zelena in rumena listnata zelenjava, korenje, sušene marelice, ribe, rumenjak, peteršilj, čebula) in E (žitni kalčki, soja, oreščki, polnovredni žitni izdelki, špinača, brstični ohrovt). Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in nepredelana, da v sebi zadrži vitamine in minerale. Za ledvica je pomembno, da uživamo po okusu slano hrano: rumena in črna soja v zrnju, grah, leča, ribe, miso (fermentirana masa kot dodatek k juham). Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na zdravje. Izognimo se kavi vseh vrst, še posebej kavi z mlekom. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredotočite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Zmanjšanje stresa ledvic
Stres je posledica prevelike napetosti in premajhne volje. Zato vsaka nepredvidena situacija povzroči nastajanje stresnih hormonov. Trema, napetost in strahovi, četudi samo znotraj, začnejo najedati ledvica. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na zagozdnici, en prst nad koncem lobanje zadaj. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo da smo čustveno napeti.

Korekcija drže telesa
Ledvena mišica omogoča upogibanje in izravnavanje spodnjega dela hrbta, ter rotacijo kolka. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah in v otrdelosti medenice in spodnjega dela hrbta. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalne hoje. Da ojačamo mišico in sprostimo napetost v medenici, medtem ko rotiramo kolk, je postopek naslednji:

1. Potrebujemo nekoga, da nam pomaga
2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
3. Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani.
4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj: vzravnamo hrbet pokončno in kolk zarotiramo navzven. Vmes globoko dihamo.
5. Opisan postopek ponovimo 5x

Zmanjšanje bolečine
Kadar se pojavijo bolečine v predelu ledvic jih zmanjšamo z močnimtrebuh[1] pritiskom za prst levo in desno od popka: na eni strani s kazalcem in sredincem ene roke in na drugi strani s kazalcem in sredincem druge roke. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3 min večkrat na dan. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v ledvicah. Ledvice se tako hitreje sčistijo strupenih in odpadnih snovi.

Pri resnih in kroničnih težavah jeter je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaše ledvice in zmanjša možnost obolenj.

Vse vaje, ki so predstavljene v člankih so predstavljene tudi v knjigi zDVDjem Prebudi najboljše v sebi. Vaje iVitalis niso samo krepitev mišic, so krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVItalis vaje sproščajo morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVItalis vaje delujejo izjemno sproščujoče. iVitalis vadba je namensko usmerjena v Dvig energije, Sproščanje stresa; Dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; Bojše delovanje odpornosti imunskega sistema; ter ne nazadnje v Povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse našteto najdete v knjigi in DVDju Prebudi najboljše v sebi.

Avtor: dr. Neja Zupan
www.bisernica.si

foto: freedigitalphotos.net in arhiv Zavoda Bisernica

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !