Napake

foto:easyconsult.com.au

Ja, obstajajo tudi napake, ki jih enostavno moramo narediti. Skozi naše lastne napake se največ naučimo. Tako pravijo tudi starejši ljudje, ki jim lahko verjamemo. Starši smo včasih otroku rekli, da ni nujno, da izvaja neko tvegano aktivnost, saj se lahko poškoduje, ampak otrok je vseeno z vso vnemo kolesaril po potki, polni grčastih korenin in na sredi poti padel s kolesa ter si potolkel koleno.

Kaj s to prigodo želim sporočiti?

Da vsak od nas dela napake in četudi smo lahko vnaprej na njih opozorjeni, jih očitno moramo žal skusiti na lastni koži. Ko začne prekleto boleti, potem mogoče začnemo razmišljati tudi o tem, da bi se v bodoče skušali izogniti ponavljanju napake, ki nas je pripeljala v neprijetno stanje. A delanje napak je pač stvaren proces tokom našega dihanja in bivanja na tem svetu. Dokler migamo in še malo brcamo, bomo delali tudi takšne in drugačne, večje in manjše napake. To je Življenje.

In seveda, kot to zahteva Življenje, se preko padcev in bolečin, ki so bile posledice napak, tudi največ naučimo. Zamislite se in si iskreno priznajte, katera je bila vaša napaka, ki vas je stala največ živcev, miru, spanja, pa morebiti tudi denarja. Kaj ste se iz nje naučili? Ali jo boste ponovili?

Seveda je na vsakem vogalu mogoče prebrati en ali dva oceana priročnikov in učbenikov, kako ne narediti napak, pa kako se jim izogniti, pa kako srečno živeti do konca svojih dni. In kaj se dogaja, kljub prebranim zilijon knjigam ali spletnim napotkom?

Seveda, še vedno bomo naredili točno takšno napako, ki je opisana mogoče kot fatalna in ste poleg še prebrali, kakšne vse posledice boste fasali, ko jo boste naredili. Torej teoretično vse veste, v praksi pa jo zopet naredite.

Skušam povedati, da ima vsak od nas svoje izzive in način spremljanja realnosti, ki nas vodi do tega, da izkustveno ugotovimo, kaj je za nas v redu in čemur se rajši izogibamo. Sama pravim, da je večina odločitev sicer včasih na prvi pogled videti kot napaka, a se običajno sčasoma izkaže, da sem se prav na takšnih riskantnih dogodkih največ naučila, pridobila izkušnjo, ki je ne bi več ponovila ter se tako nekaj novega naučila. Če bom vedela, da mi novo pridobljena modrost daje možnost, da nečesa ne ponovim na boleč način, bom ta bonus tudi izkoristila. Poanta je, da sem se naučila svojo lekcijo, četudi na neki napaki in seveda je le-ta bolela.

Ko naredimo napako, se mnogi počutite krive ali nesposobne, mogoče se krivite, da niste znali ali zmogli pravočasno predvideti dogodka, ki vas je pahnil v napako. To nima smisla. Je izguba vašega dragocenega časa, živcev in notranjega ravnotežja, saj imajo napake svoj namen in smisel, le ustaviti se je potrebno, pa o vsem skupaj razmisliti. Tako boste sebe pripeljali do točke, ko boste vedeli, da ste vse naredili tako, kot je bilo v tistem trenutku najboljše ali najbolj varno. Če se je kasneje izkazalo, da je to bila napaka, tudi prav, ste pa iz vsega skupaj potegnili zelo dragoceni nauk.

Zato se sproti učite iz svojih napak, ne obžalujte jih ali se ne kesajte preveč, temveč jih sprejmite ter absorbirajte kot del vaše osebne izkušnje. Tako boste v veliki meri zmanjšali možnost ponovitve. Ker vedno znova delati enake napake, ki so vas že teple in kazale, da nekaj ne delate prav, pač res nima smisla.

O Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: