Nas prepričanje lahko ubije?

Začela bom z zelo tragično, a resnično zgodbo o železničarskem delavcu nekje v ZDA. Imenujmo ga Jack. Njegovi sodelavci bi ga opisali kot starejšega, godrnjavega in ne posebno prijaznega človeka, ki je imel do ljudi in življenja pretežno negativen odnos.

Verjetno ni bil posebno srečen človek.

Nekega večera, ob koncu izmene, je s sodelavci kot vedno preverjal vagone. Nekateri vagoni so stali na ločenih tirih, bodisi za popravilo bodisi za priključitev vlakom. Večer je bil zelo živahen in hrupen. Lokomotive so prestavljale vagone sem ter tja, stroji so hrumeli. Med pregledovanjem vagonov je Jack opazil odprta vrata nekega hladilnega vagona in vanj vstopil, da bi ga preveril. Medtem ko je čakal, da se mu oči privadijo na temo, so se vrata nenadoma zaprla in zaslišal je, kako jih je nekdo zapahnil. Eden od njegovih sodelavcev, ki je tudi preverjal vagone, je opazil rahlo odprta vrata in jih, ne da bi vedel, da je kdo notri, zaklenil. Na žalost zaradi hrupa lokomotiv ni slišal Jackovih klicev. Po koncu delavnika ga sodelavci niso pogrešali, misleč, da je odšel domov pred njimi. Tako je ubogi Jack ostal zaprt v vagonu. Imel je nekaj vžigalic, ki jih je prižigal eno za drugo v upanju, da bo našel izhod. Ni ga našel. Vedel je, da bo ostal ujet vsaj do naslednjega jutra, morda pa celo več dni. Začelo ga je zebsti in postajal je vse bolj obupan. Našel je kos kartona in začel s pisalom, ki ga je imel v žepu, zapisovati svoja občutja. Napisal je točen čas in da ga vse bolj in bolj zebe. Čez nekaj časa je zapisal še, da so mu noge otopele in da ne čuti več prstov na rokah. Čas je tekel in njegovi zapisi so postajali vse težje berljivi, očitno zaradi popolne omrtvelosti prstov. Na koncu je zapisal le še nekaj nerazumljivih čačk, ki jih nihče ni mogel prebrati.

Jacka so našli naslednje jutro. Bil je mrtev. Zdravniki so ugotovili, da je umrl zaradi podhladitve. To so potrdili tudi njegovi zapiski, ki so jih našli poleg njega in so opisovali njegove občutke. Le nekaj jim ni šlo v glavo. Vagon, v katerem je bil ujet Jack, je stal na stranskem tiru, ker je bil pokvarjen. Hladilnik sploh ni deloval in temperatura v vagonu je bila dvajset stopinj Celzija. Kako je lahko torej zmrznil? Ubogi Jack je mislil, da se nahaja v delujočem zamrzovalniku, in bil prepričan, da bo zmrznil. Ubil ga ni mraz, temveč njegovo prepričanje.

Zakaj sem vam povedala to zgodbo? Ker včasih pozabljamo, kakšno moč imajo naša prepričanja in kako močno naša pričakovanja vplivajo na dejanski potek dogodkov.

Od kod izvirajo prepričanja in kako jih lahko spremenimo?

Že po svoji naravi prepričanja temeljijo na preteklosti in so zato zastarela. Znanost nam kaže, da med nosečnostjo plod shranjuje čustva, misli in materine reakcije. Skozi prvih šest let našega življenja ljudje shranjujemo prepričanja in načine obnašanja iz naše okolice. Večina nas celo odraste z zelo omejujočimi prepričanji, ki se jih sploh ne zaveda. Omejujoča prepričanja so na primer taka: »nisem dovolj dobra«, »tega si ne zaslužim«, »niti približno ne morem zaslužiti toliko denarja« in tako dalje.

Prepričanja določajo, kdo smo in kaj prejemamo od življenja. Življenje, ki ga zdaj živimo, in kar smo dosegli do sedaj, sta direktna posledica naših najglobljih prepričanj. Ko spremenimo omejujoča prepričanja v nova in navdihujoča, se zgodijo radikalne in globoke spremembe. Na žalost pa pogosto ne vemo, v kaj zares verjamemo, ker so mnogi naši programi prepričanj skriti v naših podzavestnih umih. Do sedaj je bilo do njih težko priti, kaj šele jih spreminjati. Tehnike uma-telesa, ki jih uči Chris Walton, priznan psiholog in coach na področju človekovega razvoja in sprememb, pa delajo točno to.

Chris Walton je tehnike Gama zdravljenja razvijal več let in verjame, da lahko naša destruktivna prepričanja spremenimo v nekaj minutah. Gama možganska tehnika©, ki je bila znanstveno potrjena z meritvijo aktivnosti možganskih valov, ustvarja visok nivo gama valov v višjih centrih možganov – v prednjih režnjih. Ti gama možganski valovi povezujejo možgane in ustvarjajo vrhunsko stanje zavesti. To pa je idealno stanje, v katerem zdravimo telo, odstranimo strahove, dvome in čustveni stres ter odpravimo omejujoča podzavestna prepričanja.

Dejstvo je, da najmanj 95% naših kognitivnih miselnih procesov nadzoruje podzavest. In če želimo, da bo naša sprememba trajna in učinkovita, moramo torej v proces spreminjanja vključiti našo podzavest. Kadar se samo na zavestni ravni odločimo, da bomo nekaj spremenili, v naši podzavesti pa vlada prepričanje, ki tej naši odločitvi nasprotuje, nas bo vse dokler ne spremenimo tega negativnega prepričanja, znova in znova vodil “avtomatski pilot”.

Naš podzavestni um je kot trdi disk na našem računalniku. Gre za skladišče spominov, prepričanj in podatkov. Ključ uspeha je v tem, da moramo najprej spremeniti našo notranjo “programsko opremo” in šele potem lahko proizvajamo nove misli, čustva in dejanja.

Najprej pa moramo seveda ugotoviti, kaj se sploh skriva v naši podzavesti. Da ugotovimo, kakšne omejitve in blokade imamo v svojih možganih, uporabimo preprosto testiranje mišic iz kineziologije. Lahko rečemo, da uporabimo telo, da komuniciramo in spremenimo omejitve v mislih. Misli in telo skupaj tvorita celovit sistem, sta kot dve strani kovanca in nikakor ne ločeni. Naše misli in čustva vplivajo in spreminjajo naše fizično telo – imajo približno enak učinek kot hrana, telovadba in gibanje, ki vplivajo na to, kako razmišljamo in čutimo.

Zlata pravila za sodobni svet

Chris Walton med zlata pravila, kako ostati glavni akter v današnjem svetu polnem stresa in strahov navaja tole:

1. Posodobite svoje sisteme nazorov. To je prvi in nujen korak.
2. Odstranite vsa negativna čustva, povezana s kakršnokoli osebno ali službeno situacijo.
3. Jejte hrano, ki vam daje vitalnost in telesno, duševno in čustveno energijo.
4. Osredotočite se na stvari, ki jih lahko nadzirate in na katere lahko vplivate, ne pa na stvari, na katere imate malo vpliva, kot so politika in gospodarstvo.
5. Vprašajte se navdušujoča vprašanja in ostanite osredotočeni na svoje cilje z energijo in navdušenjem. Osredotočite se na to, da boste uživali v dnevu in gradili kakovostne medsebojne odnose.

Avtor: Marjana Bloch
www.gamazdravljenje.com

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: