Neizpolnjujoč partnerski odnos: močna ženska, šibek moški

foto:Jonny Lindner

Naj na začetku povem, da moj namen ni predalčkanje ali kritiziranje ljudi. Moj namen tudi ni določanje, kdo je boljši ali slabši, kakor bi si bralec lahko razlagal iz samega naslova. Močen ali šibek posameznik iz naslova je zgolj opredelitev energijskega stanja posameznika. Moč sama po sebi ne pomeni veliko, če je ne znamo pravilno usmeriti. Moj namen je brez sodbe opisati stanje, v katerem se znajdeta dva posameznika in ne vesta, zakaj njun odnos ne teče v želeno smer.

V članku sem se bolj usmerila v ženski vidik, ker sem sama ženska in ker sem v praksi delala z več ženskami, ki so imele podobne primere v svojem življenju, iz česar sem na koncu naredila spodnje zaključke, ki bodo morda še komu pomagali pri lažjem prepoznavanju svojih ujetosti in njihovemu razreševanju. Tudi moški, ki so odprti za predelovanje svojih vzorcev, se bodo morda v opisu prepoznali, kar jim bo predstavljalo osnovo pri nadaljnjem »prekopavanju« svoje notranjosti. Namreč eden od prijateljev, ki sem mu besedilo dala v branje še pred samo objavo, se je v njem našel in me presenetil s pozitivnim odzivom nanj.

V družbi smo navajeni na odnos močen moški, šibkejša ženska. Ženska je po naravi šibkejša, nežnejša, vodljiva. Kaj pa se zgodi, če ženska ni nežna in vodljiva, in zakaj je tako?  

Poglejmo torej primer stranke, ki pride na svetovanje s karmično diagnostiko. Gospa je stara nekje med 30 in 40 let. Za sabo ima več »neuspelih« odnosov, iz katerih začenja razbirati ponavljajoč vzorec: v začetku je odnos lep, kmalu pa ona zavestno ali podzavestno začuti, da je partner šibkejši od nje; začne ga nadvladovati in sčasoma začuti, da je odnos brez pomena.

Življenje vedno teži k ravnovesju, pa na katerikoli ravni ga že gledamo. Kar se nam dogaja v zdajšnjem času, je morda le del uravnovešanja širše slike. Gledano z vidika reinkarnacije oz. karme ugotovim, da je ta posameznik v dlje oddaljenih življenjih izkoriščal svojo moč, nadvladoval ljudi, izkoriščal svoj položaj in vpliv v svoj prid itd, zato v naslednjih življenjih doživlja agresijo na sebi, tlačenje s strani drugih ljudi, posilstva, vsakovrstne travme in podobno. S tem želi njegova duša doseči, da se mu zmanjša vzvišenost in »prevelik ego« ter da se nasprotja izravnajo.

V terapevtskem delu sem imela več primerov žensk, ki so v življenjih do zdaj naredile ta cikel izkoriščanja moči in kasneje travmatičnih življenj. Zdaj so v stanju, ko se uspejo osvoboditi bremena travm in zopet začenjajo čutiti same sebe ter svojo pravo, zdravo moč.

Vendar pa se srečujejo z neizpolnjujočimi partnerskimi odnosi, ker si nezavedno izbirajo nežne, neškodljive, energijsko šibkejše moške. Takšne ženske je podzavestno strah močnih moških, da jih ne bi ponovno ranili ali izkoristili. Strah jih je, da bi izgubile svojo svobodo in novo osvojeno moč.  Vedno znova se jim zdi, da je nežen moški pravi zanje, čez čas pa ugotovijo, da jih odnos ne izpolnjuje in da je prazen.  Čutijo, da moški ni na njihovi »valovni dolžini«, ni enakovreden. Začnejo ga napadati s podzavestno (pasivno) ali tudi s pravo, izraženo, agresijo. Če v tem času ne prepoznajo vzrokov za dogajanje, se slej ko prej odnos konča.

Zato je zelo dobro, da takšne ženske pri sebi ozavestijo to situacijo in kaj je njen višji smisel in učenje. Osvobodijo naj se strahu pred moškimi, pred moško energijo, strahu pred svojo lastno močjo in močjo drugih. To so splošni strahovi, ki sem jih našla v vseh primerih; za bolj specifične strahove je potrebno pogledati vsak posamezen primer posebej. Na koncu naj se ženska odloči in se odpre za enakovrednega partnerja in za odnos, ki bo bolj izpolnjujoč.

Kaj lahko naredijo zase moški iz teh odnosov? Naj pojasnim, kaj mislim z besedno zvezo »šibek moški«. Ne želim soditi in moj namen ni ovrednotiti nekoga kot boljšega in drugega kot slabšega. Gledam samo, kaj se med posamezniki dogaja in kakšno energijo imajo. »Šibek moški« je tisti, ki še ni našel svoje prave moči, ker jo blokirajo razni podzavestni vzorci ali travme. Takšen moški naj pri sebi ugotovi, zakaj ga privlačijo močne ženske, kaj s tem kompenzira pri samem sebi. Se boji biti močen? Zakaj ga je strah lastne moči? Ga je morda strah stopiti v svojo moč zaradi kolektivnega prepričanja, da močen moški ponižuje in izkorišča ženske? Ga je v otroštvu eden od staršev kontroliral in zaradi tega ni uspel razviti svoje moči?

Znano je, da se ženske lažje odločimo za delo na sebi, in pri sebi prej prepoznamo, da je treba nekaj narediti, da bi se življenjska situacija spremenila. Ker je tudi pri meni večina strank žensk, težko delam zaključke za moške, bi si pa to zelo želela.

O Mojca Platinovšek

Pred leti sem se na delavnici srečala s karmično diagnostiko in Marjanom Ogorevcem, kar mi je predstavljalo začetek intenzivnega dela na sebi. Ta način dela mi je zelo blizu, hkrati pa se je v meni zbudila velika želja pomagati ljudem, zato sem se vpisala v šolo karmične diagnostike.

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: