Neverjetni pepel 2. del

Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum
OGLAS
Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa
OGLAS

Pomlad je pred vrati in vsi, ki imamo vrtove, že nestrpno čakamo na letošnjo sezono ali pa smo z deli že tudi začeli. Lesni pepel je dragocena sestavina za naše vrtove. Na eni strani ga uporabljamo kot gnojilo, po drugi strani pa odganja nekatere škodljivce. 

Pri uporabi pepela na vrtu pa je resnično zelo pomembno, da uporabljamo čisti lesni pepel. Pobarvan les, embalaža, karton in papirnate vrečke ipd.  vsebujejo namreč snovi, ki se z ognjem ne uničijo in tako ostanejo v pepelu. Te snovi pa so praviloma obremenjujoče za naše okolje in tega prav gotovo ne potrebujemo na svojem vrtu. 
 
Zaščita rastlin pred škodljivci
Vredno poizkusiti. Pepel posujemo v krogu okoli rastline. Ima namreč lastnost, da nase vleče vodo, nad čimer polži in podobne živali ne bodo navdušeni. 
 
Uporaba v kompostniku
V kompostniku uporabimo pepel kot vmesno plast. Razprostremo ga čez celotno površino kompostnika. Pomaga ohranjati nevtralno stanje, ki je najboljše okolje za razkroj organskih odpadkov. Z uporabo pepela v kompostnik tudi dodajamo hranila. 
 
Gnojilo za travo
Zaradi bogate sestave in vsebnosti kalcija, kalija, magnezija, fosforja in druge snovi, ki so pomembna hranila. Kolko ga uporabiti? 1 kg na 100 m2. Ni pa ga priporočljivo uporabiti, če so tla že bazična oz. če vsebujejo zadostne količine kalija.  Pa tudi sicer ne gre pretiravati, saj se lahko pH preveč zviša in v tleh se začno kopičiti snovi, ki so rastlinam škodljive.
 
Zmanjšanje kislosti tal oz. povečanje pH
Ker je pepel bazičen, bo zniževal kislost tal na področjih, kjer so tla preveč kisla. Ga pa ne uporabimo pri rastlinah, ki imajo rada kisla tla, kot so npr. borovnice ali rododendroni. Za namen zmanjševanja pH tal ga lahko uporabomo pri grmičevju, sadnem drevju, travi, na vrtu, cvetličnih gredah ipd. Pomembno je, da pepel enakomerno razprostremo in da ne ostaja v kepah, ker je potem koncentracija snovi pri pronicanju v zemljo previsoka. Večina grmov in dreves bo hvaležna za ½ kg pepela na leto. 
 
Kdaj pepela ne uporabimo
Kadar imamo bazična tla pepela ne potrebujemo. Prav tako pepel ni zaželjen v bližini rastlin, ki imajo rade kislo zemljo. Sveže posejana semena tudi niso navdušena nad pepelom in ne kalijo dobro. In ni ga dobro kombinirati z drugimi gnojili. Paradižnik obožuje pepel, medtem ko ga krompir ne. 
 

Avtor: Maja Mihovec
www.bogastvo-travnika.si

foto: bioathens.com 

30
SEP
POSTANI SAM SVOJ DUŠNI MOJSTER
AKAŠKI ZAPISI, ONLINE PROGRAM – »Ključ do duše«
VEČ
3
NOV
WEBINAR
Kaj vam prinaša nepredvidljivo leto 2021?
Priznana numerologinja Lili Sorum je za leto 2020 napovedala, da nas bo vrglo.
VEČ
Naslednji članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Išči…

Search
Generic filters
Exact matches only

Promocijsko besedilo

Izbrani svetovalci

Brezplačne E-novičke