Neverjetni pepel

Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum
OGLAS
Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa
OGLAS

Pepel, ena zelo običajna sestavina, o kateri pa se najde veliko možnosti uporabe. Recimo kot gnojilo, repelent, čistilo, topilec ledu, odstranjevalec lepila, razmaščevalec, za izdelavo mila, belilo ipd. 

V mislim imamo seveda lesni pepel, pepel brez raznih primesi, kot je embalaža, karton, plastika, hrana ipd.  – torej čisti pepel iz drv.

Pepel ima zelo zanimivo sestavo, in sicer vsebuje kar 10 do 25% kalcija in 5 do 15% kalija, pa še kar nekaj magnezija in fosforja. 
Je bazičen, zato je potrebna ustrezna zaščita. Ravnamo podobno, kot če bi uporabljali belilo – rokavice, zaščitna očala, morda tudi maska za prah, če je pepel zelo droben.  
Najboljši pepel dobimo iz trdega lesa, saj vsebuje kar do 5x višji odstotek hranil kot pepel iz mehkega lesa.

Zaradi vsega tega je bil pepel v preteklosti priznan kot dragocena sestavina. Iz pepela so pridobivali pepeliko in kalijev karbonat. Bila so celo obdobja, ko so pepel načrtno proizvajali. In kot zanimivost: patentiran je bil celo postopek izdelave gnojila iz pepela. Kasneje je v ospredje prišla cenejša proizvodnja apna in kalija. Za domačo uporabo pa pepel še vedno ostaja nadvse koristna sestavina – če ga seveda imamo.

Če imamo kamin, imamo tudi nadzor nad kvaliteto papela. Tako si lahko zagotovimo kvaliteten in čist lesni pepel in čez celotno obdobje kurilne sezone, se ga kar nabere. Škoda bi ga bilo metati stran, saj ga lahko res koristno uporabimo. 

Zimska uporaba pepela 

Še vedno se pogosto vidi, da ljudje posipavajo zaledenele dovoze s pepelom. Pepel je bazičen zaradi česar se začne led topiti, še posebej, če je sončen dan. Pepel na poledeneli površini bo poskrbel tudi za boljši oprijem, pri čemer povsem ustrezno nadomesti sol ali pesek.


Uporaba pepela za namene čiščenja

Pepel deluje kot prašek, polira, ker ima zrnato strukturo. Za namene čiščenja je dobro, da ga presejemo, da dobimo fin pepelnat prah, ki ga potem uporabimo za pripravo pepelne paste ali pa uporabimo kar prah na vlažni krpi 

Kamin
Steklena vrata od kamina sčasoma postanejo sajasta in čistilo za rešitev tega problema najdemo v samem kaminu – pepel. Nanesemo ga na vlažno krpo in vrata zdrgnemo, ter seveda obrišemo s čisto krpo. Lahko si tudi pripravimo pasto, tako da pepel zmešamo z vodo, da nastane pastozna zmes s katero očistimo vrata kamina. Hitro, enostavno, zastonj in brez nepotrebnih strupenih čistil.

Pečica in žari
Podobno kot očistimo kamin, lahko naredimo tudi s pečico. Tako z vrati pečice, kot tudi z notranjosto.

Steklo
Pepel namočimo v topli vodi, ga po nekaj urah precedimo in tekočino uporabimo za umivanje stekel. Več ko bo pepela, močnejše bo čistilo.  

Posoda
Bolj ko je posoda mastna, bolje je. Pepelna pasta, kot čistilo za pomivanje posode odlično odstranjuje maščobo in ostanke hrane. Poizkusite. Lotite se tistih najbolj zahtevnih kosov. V procesu čiščenja posode, lahko dodamo še kapljico ali dve olja. Namočen pepel, vroča voda in maščoba namreč tvorijo milo.

Poleg naštetih idej za uporabo pepela, bodo pripravki iz njega poskrbeli tudi za sijaj pribora in nerjaveče posode. Odlično ostranijo tudi ostanke lepila (npr. nalepke), lotimo pa se lahko celo predelov z ostanki vodnega kamna. 

Uporaba pepela na vrtu

Pomlad je pred vrati in vsi, ki imamo vrtove, že nestrpno čakamo na letošnjo sezono. Lesni pepel je dragocena sestavina za naše vrtove. Na eni strani ga uporabljamo kot gnojilo, po drugi strani pa odganja nekatere škodljivce. 

Pri uporabi pepela na vrtu pa je resnično zelo pomembno, da uporabljamo čisti lesni pepel. Pobarvan les, embalaža, karton in papirnate vrečke ipd.  vsebujejo namreč snovi, ki se z ognjem ne uničijo in tako ostanejo v pepelu. Te snovi pa so praviloma obremenjujoče za naše okolje in tega prav gotovo ne potrebujemo na svojem vrtu. 

Zaščita rastlin pred škodljivci
Vredno poizkusiti. Pepel posujemo v krogu okoli rastline. Ima namreč lastnost, da potegne vodo, nad čimer polži in podobne živali ne bodo navdušeni. 

Uporaba v kompostniku
V kompostniku uporabimo pepel kot vmesno plast. Razprostremo ga čez celotno površino kompostnika. Pomaga ohranjati nevtralno stanje, ki je najboljše okolje za razkroj organskih odpadkov. Z uporabo pepela v kompostnik tudi dodajamo hranila. 

Gnojilo za travo
Zaradi bogate sestave in vsebnosti kalcija, kalija, magnezija, fosforja in druge snovi, ki so pomembna hranila. Koliko ga uporabiti? 1 kg na 100 m2. Ni pa ga priporočljivo uporabiti, če so tla že bazična oz. če vsebujejo zadostne količine kalija.  Pa tudi sicer ne gre pretiravati, saj se lahko pH preveč zviša in v tleh se začno kopičiti snovi, ki so rastlinam škodljive.

Zmanjšanje kislosti tal oz. povečanje pH
Ker je pepel bazičen, bo zniževal kislost tal na področjih, kjer so tla preveč kisla. Ga pa ne uporabimo pri rastlinah, ki imajo rada kisla tla, kot so npr. borovnice ali rododendroni. Za namen zmanjševanja pH tal ga lahko uporabomo pri grmičevju, sadnem drevju, travi, na vrtu, cvetličnih gredah ipd. Pomembno je, da pepel enakomerno razprostremo in da ne ostaja v kepah, ker je potem koncentracija snovi pri pronicanju v zemljo previsoka. Večina grmov in dreves bo hvaležna za ½ kg pepela na leto. 

Kdaj pepela ne uporabimo
Kadar imamo bazična tla pepela ne potrebujemo. Prav tako pepel ni zaželjen v bližini rastlin, ki imajo rade kislo zemljo. Sveže posejana semena tudi niso navdušena nad pepelom in ne kalijo dobro. In ni ga dobro kombinirati z drugimi gnojili. Paradižnik obožuje pepel, medtem ko ga krompir ne. 


Zdaj, ko ga znamo uporabiti na poledenelih površinah, kot čistilo in v vrtu si poglejmo še nekaj drugih možnosti uporabe. 

Beljenje zob
No, to je eno izmed zgrešenih priporočil. Pepel namreč vsebuje kalijev hidroksid, ki je izredno močna in nevarna baza. Mislim, da ni potrebno posebej poudarjati, da je taka uporaba pepela škodljiva.

Izdelave pepelike oz. luga
Kontrola rasti alg 1 jedilna žlica na 1000 litrov vode

Odstranjevanje neprijetnih vonjav
Damo ga v bombažno vrečko in v omaro s čevlji ali v čevlje

Prašne kopeli za ptiče
S tem tudi privabimo ptice na vrt, kjer so odlični pomagači pri zatiranju škodljivih žuželk.

Nadzor rasti alg v ribniku
1 žlica pepela na 1000 litrov

Avtor: Maja Mihovec
www.bogastvo-travnika.si

foto: bioathens.com 

30
SEP
POSTANI SAM SVOJ DUŠNI MOJSTER
AKAŠKI ZAPISI, ONLINE PROGRAM – »Ključ do duše«
VEČ
3
NOV
WEBINAR
Kaj vam prinaša nepredvidljivo leto 2021?
Priznana numerologinja Lili Sorum je za leto 2020 napovedala, da nas bo vrglo.
VEČ
Naslednji članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Išči…

Search
Generic filters
Exact matches only

Promocijsko besedilo

Izbrani svetovalci

Brezplačne E-novičke