torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Nikoli ne moremo ničemur ubežati

Kamorkoli greš, si že tam

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ste že kdaj opazili, da nikoli ne morete ničemur ubežati? Da vas slej ko prej dohitijo stvari, ki ste jim hoteli ubežati, jih zakriti in se pretvarjati, da ne obstajajo? To še posebej velja za vse, kar je v zvezi s starimi vzorci in strahovi.

Ljudje imajo izmišljene predstave, da se je treba samo premakniti stran in bo vse drugače, če tam, kjer so, ni dobro. Če je služba slaba, zamenjaj službo. Če ta žena ni dobra, zamenjaj ženo. Če to mesto ni dobro, zamenjaj mesto. Pod takim razmišljanjem leži prepričanje, da je vzrok težav zunaj vas v kraju, v drugih, v okoliščinah.

Težava pri takem dojemanju je, da je zelo priročno ne meniti se za to, da s seboj nosite svojo glavo in srce, nekateri bi rekli karmo. Karkoli poskušate, sebi ne morete ubežati. Slej ko prej se bodo pojavile iste težave, saj v veliki meri izvirajo iz vaših vzorcev dojemanja, razmišljanja, obnašanja.

Vse prepogosto naše življenje ne deluje več, ker tudi mi ne delujemo v življenju, ker ne želimo sprejeti odgovornosti za to, da so stvari take, kot so, in se ne želimo ukvarjati s težavami.

Ne razumemo, da je dejansko mogoče doseči jasnost, razumevanje in preobrazbo prav sredi tega, kar je tukaj in sedaj, naj je še tako težavno.

Veliko lažje je najti napake, valiti krivdo in verjeti, da je potrebna zunanja sprememba, beg od sil, ki vas zadržujejo, vam preprečujejo rast in vam onemogočajo, da bi našli srečo. Lahko celo sebe krivite za vse in v končnem begu pred odgovornostjo zbežite, čuteč, da ste iz vsega naredili brezupno zmešnjavo ali da ste nepopravljivo poškodovani.

Žrtve takega dojemanja so dobesedno povsod. Kamorkoli pogledate, povsod boste našli razdrte odnose, družine, strte ljudi – tavajoče brez korenin, izgubljene, na poti od enega do drugega kraja, od ene službe do druge, od enega odnosa do drugega, od ene rešitve do druge, v krčevitem upanju, da bo prava oseba, prava služba, pravi kraj ali prava knjiga vse izboljšala.

Meditacija sama po sebi ne prinaša imunosti na ta vzorec dojemanja, ko se drugje išče odgovore in rešitve za težave. Včasih ljudje neprestano prehajajo od ene do druge tehnike, od enega do drugega učitelja, od ene do druge tradicije.

Uspešen beg pred seboj na dolgi rok ne obstaja, obstaja le preobrazba.

Nobena odločitev ne more voditi do rasti, dokler se popolnoma ne soočite s sedanjostjo in dokler se ji ne odprete s pozornostjo in dovolite, da grobost okoliščin samih obrusi vaše grobe robove. Pripravljeni morate biti dovoliti, da življenje samo postane vaš učitelj.

To je pot delovanja, kjer najdete sebe s tistim, kar je najti tu in sedaj. Potem je to v resnici… ta kraj, ta odnos, ta dilema, ta služba. Izziv pozornosti je, da delate s tistimi okoliščinami, ki jih najdete v sebi – ne glede na to, kako so neprijetne, kako so strašljive, kako brez konca se zdijo, kako je videti, da ste obtičali – in da se prepričate, da boste storili vse, kar je v vaši moči, da izkoristite energije teh okoliščin za preobrazbo, preden se odločite, da boste prekinili in šli naprej. Točno takrat se mora začeti pravo delo.

Jon Kabat Zinn, več v knjigi Kamorkoli greš, si že tam

Kamorkoli greš, si že tam

 

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij