torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Odtujenost v odnosu

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Včeraj poslušam par na kavču v Svetovalnici (sedaj seveda že veste, da so marsikateri podatki spremenjeni). Imata dva sinkota, oba polno zaposlena, ona na zelo odgovorni in stresni funkciji. Prevaral jo je. Njej se je porušil celoten svet na polno in v celoti. On pravi, da ni zaljubljen v sodelavko, da je res šlo za hitre in mimobežne seksualne trenutke, saj ga je žena neprestano kritizirala, ga nadirala, spala z njim na hitro in kratko niti enkrat na mesec ne. Karkoli je naredil, ji ni ustrezalo, pa se je rajši umikal v službo, zanemarjal skrb za otroka in ni kaj prida pomagal doma, ob nezadovoljni in stresa polni ženi. To je kar sam tudi mirno priznal.

Opazujem ju. Ona v močnem stanju čustvene travme, on je skušal minimalizirati svoja ponavljajoča dejanja zadnjih nekaj mesecev, ko je skakal čez plot. Sedaj si želi vrniti čas nazaj, preden se je odločil za prevaro, a se zaveda, da se tega ne da narediti in da mu je žal, ker sedaj žena trpi, ki jo ima še vedno zelo rad. Sprašujeta se, ali želita kljub prevari biti spet skupaj kot par zaradi otrok ali zaradi njiju samih, kot moškega in ženske, na prvem mestu. O tem se bomo še pogovarjali, kar pa je mene res razžalostilo, je dejstvo, da je to še en par, ki se o njima kot o partnerjema nista nikoli iskreno pogovarjala.

Povprašam ju, kdaj sta nazadnje sedela eden nasproti drugega, srebala čaj ali sok, se gledala za oči, držala za roke ter se preizpraševala, kako se kaj počuti eden in drugi. Pravzaprav pri tem mislim na to, da jima je bilo mar, kaj se dogaja v notranjosti obeh glede dogajanja v partnerskem odnosu. No, pa sta me oba gledala z velikimi očmi in sem kaj hitro dojela, da nimata pojma, kaj to sploh njun odnos je. Hitela sta pojasnjevati, da sta se ukvarjala s prvim in nato drugim otrokom v razmaku dveh let, da pred otrokoma sta iskala možnosti za nakup stanovanja, gradila sta karieri in hitela za službenimi opravki. Ob vikendih sta malce pospravljala po taistem stanovanju, pomivala in sesala, se občasno ulegla na kavč, a o njima ni bilo v vseh teh letih nobenega govora.

Gospa pove, da je kupila mojo prvo knjigo Iskreno o partnerstvu in da je zaradi člankov, ki jih je prebrala v njej, zbrala pogum in me prosila za termin. Namreč, ko je sama v hudi čustveni bolečini ugotovila, da ne zmore nadzirati svojih čustvenih izbruhov in ker se je ustrašila, da bosta otroka vse to videla, slišala in se tudi onadva ustrašila, je premagala bes in jezo do moža ter ga pozvala, da gresta oba na partnersko svetovanje.

Odtujenost v odnosih je res, prepričana sem, globok vodnjak iskanja pozornosti, nežnosti, pogovora, gledanja v oči nekje drugje. Mož nama je povedal, da je zelo pogrešal osebo, ki bi ga videla in sprejemala takšnega kot je, saj tega že zelo dolgo ni več občutil od svoje žene. Komunicirala nista o ničemer drugem kot zgolj o potrebah otrok, o njenem stresu v službi in o tem, da ji on nič ne pomaga, ko pride zvečer iz službe domov.

Kako naj na podlagi takšnega ne-odnosa par razvije sočutje, spoštovanje, sodelovanje in se redno iskreno meni zgolj o njima? Ker sama verjamem v partnerski odnos, ki ga je možno zgraditi na novih in bolj ozaveščenih temeljih, sem ju do naslednjega srečanja pozvala, da naj za iztočnico njunega partnerskega pogovarjanja vzameta kakšnega od mojih člankov iz knjige o partnerstvu in zgolj prijazno debatirata o napisanem. Da, potrebujeta si vzeti čas, biti naklonjena eden do drugega in energijo za razmišljanje, ker v napisanem se najdeta tudi onadva.

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij