Osho: Bodite hvaležni stvarstvu, da skozi vas diha, ljubi, poje in pleše

Osho: Bodite hvaležni stvarstvu, da skozi vas diha, ljubi, poje in pleše

Človek se lahko ali postara ali pa odraste. Človek, ki se samo postara, sploh ni živel. Prebil je čas, ni pa živel. Vse njegovo življenje ni nič drugega kot potlačitev. Učim vas, da se ne postarajte.

To ne pomeni, da ne boste ostareli, pač pa vam ponujam drugo dimenzijo: odraščanje.

Zagotovo boste ostareli, vendar samo na telesni ravni. Vaša zavest, vi, pa ne bo ostarela. Nenehno boste rasli in zoreli.

Več v knjigi Knjiga o moškem

A vse religije sveta so krive takšnih zločinov, ki jih ni mogoče odpustiti. Ne učijo vas, kako živeti, ampak vas učijo, kako ne živeti – kako se odreči življenju, kako se odreči svetu. Religije trdijo, da je ta svet kazen. V ječi ste. Zato si prizadevajte samo za eno stvar: kako čim hitreje pobegniti iz ječe.

Življenje ni kazen. Življenje je tako dragoceno, da ne more biti kazen, pač pa je nagrada. In bodite hvaležni stvarstvu, da je izbralo vas – da skozi vas diha, ljubi, poje in pleše.

Če človek poglablja svojo zrelost in razumevanje, se nikoli ne postara; je vedno mlad, saj ni obremenjen s potlačitvami. In ker ga nič ne bremeni, se počuti kot otrok – novinec na tej prečudoviti Zemlji.

Več v knjigi Osho, Knjiga o moškem

 

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.
Deli to s prijateljem