Išči
Generic filters
foto:pexels.com

Osho: Sreča je odvisna od ravni vaše zavesti

Spremljaj objave: Osho
X

Spremljaj objave: Osho

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Kaj je sreča?

Odvisna je od vas, od vašega stanja zavesti oz. nezavedanja, od tega, ali spite ali ste budni. Obstaja slovita Murphyjeva maksima. Pravi, da sta dve vrsti ljudi: eni nenehno delijo človeštvo na dve vrsti, drugi ga sploh ne delijo. Pripadam prvim: človeštvo lahko razdelimo na dve vrsti – na tiste, ki spijo in na prebujene – vmes pa je, seveda, še majhna skupina.

Sreča je odvisna od ravni vaše zavesti.

Če spite, je užitek sreča. Užitek pomeni čutenje. S telesom skušate doseči nekaj, česar se ne da doseči s telesom – telo silite, naj doseže nekaj, česar ni sposobno doseči. Ljudje poskušajo na vse mogoče načine doseči srečo s telesom.Telo vam lahko ponudi samo hipne užitke, in vsak užitek je uravnovešen z bolečino v enaki količini. Vsakemu užitku sledi njegovo nasprotje, kajti telo obstaja v svetu dvojnosti. Gre za začaran krog. Vašemu užitku bo sledila bolečina, bolečini pa užitek. Vendar niste nikoli umirjeni. Ko uživate, vas je strah, da boste izgubili užitek, in ta strah bo spridil uživanje. In ko se utapljate v bolečini, seveda trpite in se nadvse trudite, da bi se izvili iz njenega primeža – na koncu pa vas seveda spet preplavi.Buda temu pravi kolo rojstev in smrti. Nenehno se pomikamo s tem kolesom, se ga oklepamo… in kolo se premika. Včasih se pojavi užitek, včasih bolečina, vendar smo stisnjeni med ti skali.Ampak speči človek ne pozna ničesar drugega. Pozna samo peščico telesnih občutkov, povezanih s hrano, spolnostjo; to je njegov svet.To čemur pravimo “sreča”, je odvisno od človeka. Za spečega človeka so sreča prijetni občutki. Gre zgolj za hitenje od enega občutka k drugemu. Tak človek živi za drobna vznemirjenja; njegovo življenje je zelo plitvo. Nima globine, ni kakovostno. Živi v svetu količine…

Več v knjigi Radost, Osho

 

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.

IZPOSTAVLJENA STORITEV

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

Zdravljenje s spolno energijo

Zdravljenje s spolno energijo

Kaj narediti, če je partnerja strah in njegov strah blokira razvoj?

Kaj narediti, če je partnerja strah in njegov strah blokira razvoj?

Sporočilo akaških zapisov 6. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 6. 5. 2021

Numerološka napoved 6. 5. 2021

Numerološka napoved 6. 5. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem