Pekoči dušeni beluši (Tridoshic), Ajurvedski recept 

Recept Pekoči dušeni beluši je kot nalašč za vse, ki imate pomanjkanje časa. Poleg tega pa je zelo zdrav obrok, ki pomaga uravnovesiti vse tri doše. Pekoči dušeni beluši so v osnovi trpkega in sladkega okusa. Ker rahlo hladijo, jih jemo ob toplih dneh, razen če želimo zmanjšati Pitta energijo. Vata tip ljudi naj v jed doda še malce kajenskega popra, Pitta tip malce več kumine in kapha tip malce več gorčičnih semen.

Beluši imajo ogromno koristnih lastnosti. Delujejo kot blago odvajalno (odvajajo vodo, topijo maščobe in zmanjšujejo lakoto), zato bodo recepta Pekoči dušeni beluši verjetno veseli tisti, ki želijo oblikovati svoje telo pred poletno sezono. Beluši pomagajo tudi izločati odpadne vode (sečna kislina) iz telesa (naravni detox skozi hrano), zato je vonj urina poseben. Ker beluši sušijo, naj jih ljudje z Vata konstitucijo jedo v zmernih količinah, še posebej, ko je vlaga v okolju zelo majhna (za Vata konstitucijo predlagamo, da dodajo omako iz limone – opis spodaj).

V ajurvedi so beluši cenjeni še posebej pri težavah z reproduktivnim sistemom. Zelo znan je pripravek Shatavari, ki je narejen iz divjih belušev in okrepi telo: vitalnost, imunski sistem in življenjsko moč.

SESTAVINE
1 šop belušev
1 žlica prečiščenega masla (ghee)
1 ščep gorčičnih semen
1 ščep semen rimske kumine
1 ščep kajenskega popra
1 ščep soli

PRIPRAVA
Očisti beluše in odreži trde dele (te jez uporabim za juho-Neja). Beluše nareži na kolobarje.
Če si želiš narediti sendvič iz belušev, potem naj bodo beluši narezani na daljše kose, ali pa jih prereži po polovici, da dobiš iz vsakega 2 dela.
Segrej prečiščeno maslo in na njem prepraži semena in mlet poper. Ko začnejo semena pokati, dodaj beluše in jih posoli. V 3-5 minutah je odstavi od ognja, pokrij in pusti beluše še nekaj minut stati v posodi.
Jedi lahko dodaš še nekaj kapljic limoninega soka pomešanega z olivnim oljem in nekaj drobno nasekljanega pehtrana.

Naj vam tekne ajurvedski recept Pekoči dušeni beluši!

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here