Išči
Generic filters
Pomen simbola šeste (Ajna) čakre

Pomen simbola šeste (Ajna) čakre

Spremljaj
X

Spremljaj

E-mail : *
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Pomen simbola šeste (Ajna) čakre 4Pomen simbola šeste (Ajna) čakre 4Pomen simbola šeste (Ajna) čakre 4

Šesta, Ajna čakra je pogosto imenovana tudi čakra tretjega očesa. Povezana je z dimenzijo svetlobe – središče jasnosti in modrosti.

Če želimo jasnost in modrost potrebujemo svetlobo, luč ki razsvetli še tako skrite kote.

Sanskrtsko ime ja čakro tretjega očesa je AJNA. Beseda Ajna pomeni UKAZ. Nanaša se na dejstvo, da je tu center, v katerem pridobivamo višje razumevanje in modrost. Je tisti center, ki nas mora voditi pri vsakem našem dejanju. Dobro odprta čakra tretjega očesa nas popelje tako v pravilno konceptualno, intelektualno razumevanje in diskriminacijo, kot tudi do abstraktnega, duhovnega razumevanja bivanja in izkušenj.

Simbol Ajna čakre je sestavljen iz dveh vijoličnih ali indigo lotosovih cvetnih lističev. V središču je navzdol obrnjen trikotnik, znotraj pa znak za sveti simbol OM – izvorni zvok vsega stvarstva.

Vijolična ali Indigo je barva iniciacije, modrosti, skrivnosti, magije in vere.

Dva lotosova cvetna lističa predstavljata dvojino: JAZ in BOG. V čakri tretjega očesa spoznamo svoj pravi jaz kot dušo, vendar še vedno nismo v popolnosti združeni v popolno enost z Bogom. Pogosto se navaja tudi, da lističa predstavljata levo in desno možgansko polovico (hemisfero) in dva dela hipofize s katero je povezana čakra tretjega očesa.

OM je najpomembnejši simbol v Hinduizmu in predstavlja končno resničnost, zavest in dušo (Atma).

  • Članki
Moje ime je Alenka Dijak. Diplomiran terapevt Medicinske Hipnoze in članica Društva za Medicinsko Hipnozo. To je tisto, kar me žene naprej; pomagati vsem, ki imajo težave pri premagovanju vsakdanjih aktivnosti, nalog in težav. Svoje znanje Medicinske Hipnoze razširila: Mindfulness coaching in kognitivna vedenjska terapija, ki sta odlična pomočnika pri mojem delu.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Deli to s prijateljem