Poznamo različne oblike reikija

Danes se v Ameriki in Evropi v glavnem poučuje in izvaja reiki, ki nosi ime Usui Shiki Ryoho Reiki, kar bi lahko prevedli Usuijeva metoda zdravljenja. Tega je prenesla na zahod (v Združene države Amerike) v začetku 70-ih let prejšnjega stoletja reiki učiteljica Hawayo Takata. Na Japonskem je malce drugače; tam uporabljajo več različnih šol ali stilov, ki so se razvijale v domovini Mikao Usuija.

Verjetno je zmotno prepričanje, da je reiki na Japonskem izumrl in so ga tja „vrnili“ zahodni reiki učitelji in mojstri. Hawayo Takata ni bila posvečena v reiki po usuijevi metodi, temveč je njen mojster – učitelj bil mornariški zdravnik in Usuijev učenec Hayashi, ki je imel precej drugačen pristop, kot pa njegov učitelj (Hayashi Reiki Ryoho Kenkyukai).

Tukaj bi lahko poudarili, da je bil Hayashi krščanske vere in obenem zdravnik, kar je v mnogočem vplivalo na njegovo podajanje reikija. Hawayo Takata je prejela inicijacijo v reiki 10 let po smrti Mikao Usuija. V tistem času so vodenje centrov (dojov) in nasploh reiki organizacijo imeli v rokah Usuijevi učenci, ki pa so vsak Usuijevem sistemu dodajali svojo tehniko ali pristop. Na Japonskem se uporablja več reiki šol, kot n.p.r.: Teate reiki, Usui do, Usui reiho, Usui reiki ryoho, jikiden…. Ti so precej bliže „originalnemu“ Usui-do, kot pa različne oblike reikija, ki so se razvile na zahodu danes.

SEICHIM REIKI
Začetnik te oblike reikija je Patrick Zeigler na podlagi duhovne izkušnje v veliki piramidi pri Gizah v Egiptu leta 1980. Vzporedno z učenjem reikija je kasneje dodal prvotnim simbolom še nekaj novih, ki se navezujejo na njegovo izkušnjo v Egiptu. Seichim reiki obstaja danes v več različicah, sam Patrick Ziegler pa je razvil svojo metodo, ki jo je poimenoval SHKM, ki med drugim vključuje meditacijo, med katero odpremo srčno čakro in jo povežemo z zemeljsko in kozmično energijo.

TERA MAI REIKI
V začetku tudi Sai Baba reiki, je razvila Kathleen Milner, ki je bila mnenja, da je Shiki Ryoho reiki (kot ga je poučevala Takata) pomanjkljiv in je z molitvijo in meditacijo preko duhovnih vodnikov pridobila vedenje o dodatnih simbolih in celotnem sistemu (izvor reikija, iniciacije, potek tretmaja…), obenem pa se je naslonila tudi na Sichin reiki, ki ga je v modificirani obliki dodala Tera Mai.

KARUNA REIKI
Prevod bi se glasil sočutje, je razvil William Lee Rand in temelji v bistvu na zgodnji obliki Tera Mai sistema, ki mu je dodal določene simbole in tehnike.

IMARA REIKI
Razvila sta ga brata Barton in Geoffrey Wendel in pomeni „ več“, torej več reikija, kot močnejše, višje vibracije energije kot ostali reiki sistemi. V Imara reikiju ne uporabljamo simbolov in deluje med drugim na zdravljenje (razreševanje) karme.

RADIANCE REIKI
(The radiance technique) je delo Barbare Weber Ray iz leta 1980 in uporablja sedem reiki stopenj po njenem pričevanju je bila tako naučena od Takate v letih 1978-1980, kar naj bi bil „resnični“ reiki.

RAKU KEI REIKI
(tudi raku reiki, pa tudi z imenom Zmajeva pot) je reiki, katerega utemeljitelj je bil pokojni Arthur Robertson, ki je bil prepričan, da reiki izhaja iz Tibeta. Dodal je tudi stari tibetanski simbol Anthakarana ter še nekaj drugih, obenem Raku reiki uporablja mudre, vendar so te Japonskega in ne Tibetanskega izvora.

USUI TIBET REIKI
Je nekakšna mešanica Raku reikija in Usui Shiki Ryoho, kot ga je poučevala Hawayo Takata. V nekaterih primerih vsebuje ta reiki sistem tako standardne Usuijeve simbole, kot tudo simbole Raku kei reikija, pa tudi nekatere Qi gung prakse.

Reiki stilov in sistemov je mnogo, pa tudi podobnih metod, ki izhajajo tako iz ene in iste energije, ki ji lahko rečemo REIKI. Vsak zase opredeljuje svoj sistem kot boljšega od prejšnjih obstoječih, vendar je to samo po sebi nepomembno. Sam sem mnenja, da vse kar nam pomaga pri duhovnem in osebnostnem razvoju in ozaveščanju, nam pomaga pri boleznih in njihovih vzrokih, je dobrodošlo in v dobro vseh.

foto: freedigitalphotos.net

O Matjaž Bogdan Zepan

Bil je ustanovitelj Društva Spoznanje, katero je nesebično ponujalo brezplačne terapije za tiste, ki si tega niso zmogli privoščiti. Bil je kritičen do materialnega razvoja sodobne ezoterike. Avtor številnih strokovnih člankov ter knjig.

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: