Osebnostna rast

Rituali, Umetnost življenja

V sebi imamo vgrajeno naravno zavoro proti spremembam, zato je pomembno, da pri uresničevanju svoje Osebne odličnosti oz. ko postajamo umetniki svojega življenja, vnesemo v življenje rituale.

Rituali so nekaj kar počneš redno. Svetovno priznana terapevtka Virginia Satir je ugotovila, da je podobnost (ponavljanje nečesa) močna sila v človekovem vedenju. Tako deluje tudi celotno človekovo telo – pojavu rečemo homeostaza oz. ohranjanje ravnovesja.

Na primer, ko se spremeni raven sladkorja v krvi, se vklopijo mehanizmi, ki uravnovesijo sladkor na normalno vrednost. Ko torej nekaj ponavljamo, nam postane domače. S ponavljanjem telo samo čuti potrebo po neki dejavnosti in v težjih preizkušnjah prav neprestano ponavljanje omogoči izhod.

Ko uvedemo v svoj vsakdan rituale, ki so že del našega uspeha, si na podzavestnem nivoju vsak dan utrjujemo misel »Sem zmagovalec«. In vsak dan je zmaga, ki nas pripelje korak za korakom v Umetnost življenja.

»Za iznajdbo wolframove nitke za žarnico nisem imel 1000 neuspelih poskusov, temveč sem v 1000 poskusih identificiral snovi, ki so neprimerne za žarnico. Potem sem našel primerno snov.« Thomas Edison

Avtor: dr. Neja Zupan

Tagi
Pokaži več

Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !