Saturn – Šani

Saturn - Šani
Saturn - Šani

Šani – veliki učitelj s taktirko vztrajnosti, potrpežljivosti in počasnosti. Kot bog smrti in žalosti stoji za principi krčenja, razkrajanja in propadanja.

Šani je suh, koščen in visok starec, asket, mistik in jogi.
Med dobro in zlo namernimi spada Šani med slednje. Vodi nas po poteh trpljenja, odrekanja in samote. Je veliki uničevalec iluzij, je tisti, ki prizemljuje. Ni učitelj, ki pripravlja učenca na veliko učenje s pred-urami; je učitelj, ki zahteva rezultate. Na te pa je pripravljen čakati in čakati in čakati.

Mahariši Parašara opiše Šanija takole:
Šani ima shujšano in dolgo telo, rjavkasto rumene oči, je zelo spremenljive narave (vata), brezbrižen in len, velikih zob, šepav in štrenastih las. V planetarnem kabinetu predstavlja slugo.
Novejši teksti navajajo njegovo vladavino revnih, umazanih mestnih četrti, kanalizacij ter obcestnih jarkov, smetišč, kleti, rudnikov, grobov, težko dostopnih krajev, samotnih zatočišč in zavetišč, zaporov, zanemarjenih in zapuščenih krajev, zapuščenih hiš in ruševin.
Šaniju pripada modri safir, njegov dan je sobota.

Trpljenje, ovire, počasnost in žalost

V naših kozmičnih zapisih predstavlja Šani osnovne poti naše življenjske usode oziroma tista dejstva, preko katerih bomo morali iti, da bomo spoznali Resnico. Kakšno resnico? Resnico Minljivosti, resnico Neosebnosti, resnico Nezadovoljenosti. Resnico, da čisto nič okoli nas ni resnično, temveč, da je vse igra maje, iluzije.

Šani nas skozi življenje pelje ravno preko razbitja naših sanj, naših predstav in utvar. In ko so naše sanje razbite, nastopi velika bolečina. Zabriše nas na trda tla, da se prebudimo.
Uči nas preko bolezni, naše nerazumljenosti s strani okolja, psihičnega trpljenja, finančnih problemov, kateri lahko vodijo v občutke nemoči in revščine. Življenje nam je lahko prežeto s konflikti, ki jih bijemo na različnih življenjskih področjih (služba, zdravje, partnerstvo, otroci…). Uči nas preko močnega nezadovoljstva in trpljenja, ki ga doživljamo v materialnem svetu. A nezadovoljstvo in trpljenje nista njegova končna cilja.

Pod njegovimi pritiski se v nas prebudi želja po presežku materialnega. Razgaljeni do kosti, ko ne gre več, ko se ustavi, se v nas naseli mir in mogoče prvič začutimo našo resnično notranjo moč. Moč, ki izvira iz nas in ne iz zunanje materialnosti. Takrat strmimo v Večnost.
Pod Šanijevo taktirko plešemo zelo počasi. Tako počasi, da že mislimo, da se čisto nič ne dogaja. A se. In to v naših globinah. Kjer koli in kadar koli se pojavi priložnost naše rasti, bo nastopil Šani s svojim počasnim in globokim mletjem. Če lekcije ne bomo dojeli, bomo ponavljali in ponavljali do »aha« točke; do točke, ko bomo opustili kontrolo, ko bomo v sebi začutili milost, pravo ponižnost, enostavnost in skromnost. To je točka, ko spremenimo svojo držo do življenja. To je točka, ko se naša nevednost spremeni v modrost. A priznati našo nevednost ni mačji kašelj.

Modrost, ki jo dobimo preko Šanijevega učenja nam daje notranjo moč, s katero ponovno vstanemo in se otresemo stvari, odnosov in predsodkov brez katerih si pred njegovim učenjem našega življenja enostavno nismo znali predstavljati.
Razvijemo koncentracijo, potrpežljivost, vdanost in vztrajnost da pripeljemo stvari do konca tudi takrat, ko nikakor ne vidimo konca.
Pod njegovim učenjem moramo biti sposobni narediti še korak naprej in sicer biti moramo sposobni objeti trpljenje še preden le ta pride. Ga sprejeti kot prijatelja.
Šani nas uči samote in ločenosti, da smo lahko sami in da najdemo naše mesto v miru. Razviti moramo vztrajno disciplino in rutino na področjih, ki jih v našem življenju obvladuje. Šani nas uči vloge Opazovalca.

V družbeni strukturi predstavlja Šani delavce, podrejene, služabnike in uslužbence. Predstavlja zelo stare, bolne ljudi ter reveže in invalide.

Pozitivne in negativne lastnosti Šanija

Kvaliteten in zanj dobro pozicioniran Šani je nujno potreben za jasen duhovni razvoj. Podeli nam moč koncentracije, vztrajnosti in vzdržnosti. Obdari nas z dolgoživostjo, disciplino, resnostjo in odgovornostjo. Smo potegnjeni v sebe, a ponižni, skromni, temeljiti in varčni.
Pripravljeni smo prijeti za kakršno koli delo in pomagati drugim ljudem. Na prvem mestu nam je pomoč in delovanje ter šele nato plačilo.

Pod vplivi kakor koli prizadetega Šanija smo običajno nedružabni, nemoralni in brez zanimanja za notranji razvoj. Smo sebični, drobnjakarski in v prvi vrsti prestrogi do sebe. Sebe lahko doživljamo kot največjo žrtev življenja in se pričnemo smiliti samemu sebi.
Ob nekvalitetnem Šaniju nas kaj hitro lahko zagrabi pesimističen odnos do življenja, melanholija, depresija iz katerih ne najdemo direktne poti ven. Smo strahopetni, dvomljivi in nezaupljivi.
Šepavi Šani nam na pot prinaša ovire, zakasnitve in probleme; zapademo skrbem, žalosti in trpljenju.
Načenjati začne našo vitalnost tako uma kot telesa ter nam povzroči prezgodnje staranje. Iz zdravstvenega vidika nam lahko povzroči nevroze, paralize, degeneracijske spremembe v telesu, kronične bolezni, artritis, revmo in raka. Povzroči lahko zadrževanje odpadnih snovi v telesu (urina, blata).

Življenjsko obdobje Šanija

19 let trajajoče življenjsko obdobje Šanija nas sooča z omejitvami in z zavedanjem naše lastne minljivosti. V nas se pojavljajo močni občutki in potrebe po umiku iz posvetnega vsakdana, odpiramo se notranji rasti, dojemamo svobodo nevezanosti od stvari in ljudi.
Lahko se pojavijo težave z našim zdravjem, močna so lahko učenja preko smrti naših najbližjih.
Bolj ko smo vezani na ugodje materialnega sveta, težja so Šanijeva življenjska obdobja. To so obdobja, ko se od nas pričakuje akcija, ko moramo začete stvari (lahko tudi iz prejšnjih življenj) speljati do konca. Ne obupujmo nad vedno ponavljajočimi se lekcijami, saj imamo ponovno možnost, da tokrat izberemo pravilne misli, besede in dejanja.
Napačno bi bilo prepričanje, da se nam nič pozitivnega ne more zgoditi pod Šanijevo periodo. Nasprotno – zaradi vztrajnosti, odgovornosti, angažiranosti in praktičnosti lahko dosežemo visoke dosežke in napredek na področjih, ki jih v naših zapisih obvladuje.
Zaradi narave njegovega učenja, pa ne bomo mogli uiti nelagodnim občutkom, trpljenju, pritiskom in žalosti, saj moramo dojeti in razumeti iluzijo življenja ter razviti sočutje do sebe in drugih. Odpreti in predati se moramo zavestnemu življenju.

Izražanje preko telesa

Šani predstavlja mišice, kite in sklepe. Izraža se preko rok in nog, živčnega sistema in mehurja.
Njemu pripadajo kronične bolezni, bolečine, revma, protin, artritis in smrt.


S svetlobo in ljubeznijo,
Barbara Kos
www.djotis-svetloba-na-poti.jimdo.com

foto: Nasa

O Barbara Kos

Djotiš svetovalka

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: