Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Si v narcističnem odnosu?

foto pixabay.com
Spremljaj objave: Katarina K Valentini
X

Spremljaj objave: Katarina K Valentini

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Misliš, da si našla princa svojih sanj? Je tvoj odnos popoln? Se ti zdi, da tvoj moški bere tvoje misli in ti izpolnjuje želje, ne da bi mu jih morala izrecno navesti? Se počutiš vidno, slišano in razumljeno kot še nikoli prej? Čestitam, morda si res našla princa svojih sanj, idealnega partnerja in boš z njim živela srečno do konca svojih dni. Žal se tudi marsikateri narcistični odnos začne na točno tak način, zato je dobro, da preveriš, ali za vajin odnos velja tudi kaj od spodaj opisanega.

1. Odnos se vrti samo okoli njega.

Če opaziš, da je on tisti, ki stalno narekuje tempo v vajinem odnosu, obstaja verjetnost, da si v odnosu z narcisom. Objektivno preveri, kakšna je tvoja vloga v odnosu in kakšne čustvene odzive vzbuja v tebi.

Ali se tvoje želje le redko upoštevajo in skoraj vedno ostanejo neizpolnjene? Si v odnosu večinoma zato, da izpolnjuješ njegove potrebe? Ali njega vedno postavljaš na prvo mesto, tudi na lastno škodo? Ampak to vseeno počneš, ker se čutiš dolžna, ali pa to storiš, ker on s tabo manipulira in ti povzroča občutke krivde.

2. Čuden nagonski občutek.

Morda opažaš, da tvoja čustva nihajo med dvema ekstremoma – neizmerno ljubeznijo do njega in nagonskim občutkom, da moraš zbežati. Ko si ob njem, čutiš blaženost, radost, srečo in pomirjenost, ker je on do tebe pozoren, ljubeč in zaščitniški. Potem pa te na vsem lepem kaznuje s tem, da te ignorira ali v celoti zavrača. Počutiš se zapuščeno, prizadeto, krivo in osramočeno. Te faze se izmenjujejo v rednih intervalih, zato si zmedena, kaj se z vama dogaja.

3. Ko si z njim, prenehaš biti, kdor v resnici si.

Tvoj partner v tebi vzbuja najslabše, ne najboljše. Zaradi njega si želiš biti boljša oseba, ampak opaziš, da se v njegovi družbi obnašaš drugače. Izrečeš in narediš stvari, ki ti niso niti najmanj podobne. Sama si šokirana nad tem, kako se vedeš. Zato se večkrat počutiš osramočeno, krivo, jezno in nemočno. Ne uspeš nadzirati sebe, njega niti situacij.

4. Zabrisane meje.

V narcističnem odnosu nisi vedno prepričana, kaj je tvoje, kaj njegovo, kaj je skupno, kaj je vzrok in kaj posledica.

5. Ne rasteta skupaj kot par.

Vajin odnos ostane na ravni dvorjenja in preživljanja skupnega časa. Ko nastopi trenutek, da bi začela načrtovati skupno prihodnost, se on iz neznanih razlogov začne umikati. Skupaj preživita več let, odnos pa se ne premakne nikamor. Edini linearni premik v narcističnem odnosu je ta, ki te vodi v spiralo sovraštva in obupa.

6. Ti si edina, ki se trudi.

V odnosu ni vzajemnosti čustev. Zdi se, da samo ti vlagaš trud v to, da bi bil odnos uspešen. Istočasno pa želi tvoj partner prevladati v vsem, kar počneta skupaj. Ti verjameš, da si spoznala ljubezen svojega življenja. On pa daje vtis, kot da ga zanima samo to, kako bo s tabo upravljal kot z marioneto.

7. Drama.

Počutiš se, da s tabo manipulira in da nikoli nimaš prav. Stalno imaš potrebo po tem, da zakrpaš odnos ali ga rešiš pred propadom. Karkoli narediš, je narobe, zato so pogosti tudi prepiri, ki jih spretno sproži on, ker preverja, ali ga še imaš rada ali ne.

8. Razhod je podoben vojni.

Kadar se dva odločita, da gresta narazen, običajno odideta za vedno in ne čutita potrebe po tem, da bi se kar naprej vračala v star odnos. V narcističnem odnosu pa partnerju želiš najslabše in upaš, da bo karma čimprej poravnala račune v tvojem imenu. Počutiš se uničena in imaš močno potrebo po tem, da uničiš tudi njega. On se zapira, ti se ga oklepaš in se trudiš na vse kriplje, da rešiš odnos.

9. Okrevanje je neskončno.

Če se zaključi zdrav odnos, si še vedno žalostna, vendar potrebuješ manj časa, da se postaviš nazaj na noge. Ni ti treba najprej okrevati, preden se lahko posvetiš žalovanju izgubljenega odnosa. Ko razpade narcistični odnos, se ne osredotočiš nase in na svoje okrevanje, ampak izgubljaš čas s tem, kako bi se vrnila v odnos, ali pa se želiš maščevati. Čeprav veš, da tega nisi sposobna, ker še vedno ljubiš svojega narcisa.

Vir slike : Nihan Guzel Dastan @ Pixabay

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Sem kvalificirana integrativna-relacijska psihoterapevtka, certificirana psihoterapevtka IIPA (Mednarodna zveza za integrativno psihoterapijo), učna terapevtka in life coach. Specializirana sem za narcistično, mejno in depresivno osebnostno motnjo, kvalificirana pa sem tudi za delo z drugimi psihološkimi težavami in potrebami.

Izpostavljeni dogodki

Izpostavljena storitev

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Sami prikličemo vsako svojo izkušnjo

Sami prikličemo vsako svojo izkušnjo

Sporočilo akaških zapisov 18. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 18. 5. 2021

Numerološka napoved 18. 5. 2021

Numerološka napoved 18. 5. 2021

Energijsko telo in večni Jaz

Energijsko telo in večni Jaz

Kaj je smrt?

Kaj je smrt?

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem