Ramačandra

Rama, inkarnacija Gospoda Krišne v obliki idealnega vladarja je sedma od desetih inkarnacij. Ponazorjen je z kraljem, ki ima na hrbtu tulec z puščicami v rokah pa lok in puščico.

Sita, Ram in Lakšman – Bhaktivedanta Manor, London
Ravana, veliki demon, si je pridobil veliko moč z čaščenjem Gospoda Šive. Tako je pričel skupaj z svojim bratom Kumbakarno vzemirjati vse prebivalce sveta. Polbogovi na čelu z Brahmo so zaprosili Gospoda Višnuja za pomoč. Tako se je Gospod Krišna inkarniral kot Ramačandra. Balarama je postal Lakšman, njegove duhovne oblike Pradyumne in Aniruddhe pa Bharata in Šatrughna. Zaradi zaobljube njegovega očeta, je Rama moral v izgnanstvo ter ni mogel biti ustoličen kot kralj. V izgnanstvo sta mu sledila brat Lakšman in žena Sitadevi, ki je bila sama inkarnacija Boginje sreče, Lakšmidevi. V izgnanstvu je Sito ugrabil Ravana, kateri je postal očaran nad lepoto Sitadevi. Rama je po dolgem iskanju s pomočjo opičje vojske na čelu z Hanumanom postavil preko oceana most iz plavajočih kamnov. Hanuman sam pa je ocean preskočil in Sitadevi prenesel sporočilo Gospoda Ramačandre. Po prihodu Rame na Lanko se je vnel oster boj med stranjo Rame in Ravane, v katerem je stran Rame zmagala in je Ravana moral predati svoje življenje.

Tako vidimo, da kdorkoli postane žrtev pohlepa ali strasti bo na koncu doživel propad. Gospod Rama je zatem, po končanem izgnanstvu, nastopil svoje vladanje in pokazal primer idealnega kralja, kjer ni bilo nobenega
nezadovoljenega prebivalca kraljestva.

Prispeval: harekrisna.net

« Back to Glossary Index
Tvoj komentar
Komentar
Ime
Email
Deli to s prijateljem