Išči
Generic filters
GLady / Pixabay

Starost in energičnost

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Universal kamp 2021Universal kamp 2021Universal kamp 2021
OGLAS
Gledam Leonarda Cohena na ljubljanskem koncertu v Stožicah pa razmišljam, kako skoraj 80 let star gospod izžareva energijo, inteligenco, ki jo kaže skozi svojo nesmrtno poezijo in s svojo prezenco na odru vsem nam kaže, kako starost ni omejitev za kreativnost in neprestani trud ter vlaganje v sebe ustvarijo tako rekoč nesmrtnost.
Kar danes želim poudariti je to, da smo mi vsi lahko pri omenjenih letih poskočni, čili in zdravega uma in duha, če že danes začnemo delati na sebi.
Kaj pomeni ‘delo na sebi’?
Menim, da je to tista esenca vsakega človeka, ki sam sebi želi dobro, pozitivno in uravnoteženo bivanje. Da vlaga v sebe, da bistri misli in se zaveda vsakega trenutka življenja, kako je neprecenljivo in neponovljivo in le eno samo, tukaj in zdaj. Če imaš cilj pred seboj, če se veseliš prav vsakega trenutka, ki ga živiš s polnimi pljuči, potem si že skoraj na pol poti do srečne in zadovoljujoče starosti. Sicer pa, kaj pa je dandanes starost? Meje medicine in bio inženiringa se premikajo, kar se je včasih zdelo nemogoče, je sedaj realnost, življenjska doba se podaljšuje, pa vendar se zdi, da bomo vedno krajše živeli. Zakaj?
Živimo v hitrem svetu, polnem stresa, kjer nam je vse na dosego roke z dvema klikoma miške, imamo virtualna prijateljstva, delamo na daljavo, menimo se preko kablov in žic in s pomočjo takšnih in drugačnih računalnikov. Osebne izmenjave energije je še komaj kaj ostalo, pa še ta je dosti krat napojena z zavistjo, nestrpnostjo, negativnim nabojem in žlehtnobo. Se pravi, da smo mi tisti, sami za sebe odgovorni, da si naredimo življenje in njegovo podaljševanje vredno in se imamo odlično tudi v tako imenovani zreli dobi ali jeseni življenja.
Namreč, vemo, da je telo mešanica fizisa, energij, uma in čustvovanja. Torej je potrebno že kmalu, ko smo še na vrhuncu moči, vlagati na vsa zgoraj navedena področja ter iskati vedno znova porušeno ravnovesje med posameznimi delci, ki posledično tvorijo našo zdravo, harmonično in pozitivno naravnano celoto. Večina vas dela verjetno bolj ali manj na telesnem nivoju, to je da teče, hodi v fitnes, se ukvarja z različnimi športi, ki dejansko krepijo telo in duha, kar je super in pazite na prehrano. A če to ni uravnovešeno tudi z drugimi področji, ki nas vodijo in delajo pametne ter sposobne, potem rezultata na dolgi rok ne bo.
Kar želim poudariti je to, da je optimistično ukvarjanje s seboj, želja biti sebi v največje veselje, težave znati in biti pripravljeni sproti konstruktivno reševati, potem smo že na dobri poti in nas ni strah prihodnosti. S tem bomo tudi širše v skupnosti, v družini in v svoji socialni mreži želi nazaj pozitivno energijo, ki je najboljši temelj zdravega življenja na vseh ravneh in v vseh starostnih obdobjih.
Malo je potrebno za dobre rezultate. A kot je to vedno v življenju, tudi tukaj velja, da brez lastnega vložka in želje, da bi to dosegli, enostavno ne bo poskočne in zdrave starosti. Prehitro se bomo vdali malodušju, celemu kupu bolezni in bolečine bodo naš gospodar, goltali bomo cele pesti različno obarvanih tablet za to in ono bolečino ter menili, da je itak kmalu čas, da gremo s tega sveta. Vendar, življenje je pa ja lepo in enkratno, nekaj malega v njega vlagajte skozi celotno bivanje in obresti bodo prišle.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Priporočamo

0
Deli to s prijateljem