Tarot – Zrcalo moje duše

Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum Webinar z Lili Sorum
OGLAS
Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa
OGLAS

Ko se vprašamo kaj je Tarot, seveda najprej pomislimo na prerokovanje oziroma vedeževanje iz kart. Vendar je Tarot veliko več od tega. Seveda je v prvi meri umetnost polaganja kart, je pa tudi simboličen zemljevid zavesti in starodavna modrost, ki preko številnih podob in simbolov razkriva ustvarjalne zamisli in stanja zavesti, zabeležene v vseh kulturah.

Že sama beseda Tarot je neke vrste uganka, pomenila naj bi marsikaj: zgodovinarji, ki so iskali njen pomen, so razlago iskali prav v besedi sami. Nekateri so menili, da izhaja iz starodavne egipčanske besede ta-rosh, ki pomeni kraljevo pot, drugi pa pravijo, da gre za anagram latinske besede rota, ki pa pomeni oziroma označuje kolo. Nekateri pa menijo, da se Tarot povezuje s hebrejsko besedo, ki označuje zakon, to je Tora – torah, kar tudi pomeni, da bi bile te karte lahko povezane s mističnim sistemom kabale, vendar kabala izhaja iz Španije, to je dežele, ki Tarota ni nikdar poznala. Preko Egipta bi bil lahko Tarot povezan tudi z egipčanskim bogom magije in modrosti, to je Thothom. Razlag iz kje naj bi izhajal Tarot je res veliko in vse so bolj ali manj verjetne. Prve igralne karte naj bi uporabljali že na Kitajskem v 11. stoletju, povezujejo pa jih tudi z Indijo. Teorija, da izvira Tarot prav iz Egipta, je najstarejša, so pa ji bili zelo naklonjeni okultisti v 18. stoletju. Vendar je v resnici izvor teh kart neznanka. V Evropi se je Tarot pojavil v 14. stoletju, razširil pa v 15. stoletju, z izumom tiska.  Bil je povezan z gnostiki in gnosticizmom, kar ga je tudi naredilo takega, kot je danes. Gnosticizem je namreč uporabljal indijske, perzijske, egipčanske magijske nauke in jih povezal z grško filozofijo in hebrejskimi kabalističnimi verovanji. In iz vsega tega mešanja so se razvile okultne znanosti zahoda; alkimija, astrologija in tudi simboli tarota. Sama beseda gnostik drugače izhaja iz grščine in pomeni čarovnika ali čarovnico, človeka ki ve, modreca ali posvečenega. Francoski član reda rožnih križarjev Eliphas Levi je v 18. stoletju odkril povezave med kartami Velike arkane in 22 črkami hebrejske abecede. Povezal je tudi osnovne elemente vode, zraka ognja in zemlje z barvami kart. Tako so karte začeli povezovati tudi z drevesom življenja in kabalo.

Tako lahko v tarotu najdemo ogromno simbolike, spletene iz najrazličnejših ved. V njej se prepletajo tako verski simboli od starih politeističnih ver Egipta, Perzije, Indije in Grčije pa vse do monoteističnega krščanstva, pa astrologije in kabale – srednjeveške filozofije španskega židovstva.

Komplet kart Tarota vsebuje 78 simbolov in se deli na Veliko arkano, ki vsebuje 22 kart ter na Malo arkano – 56 kart,  ki vsebuje KRALJEVSKE SIMBOLE ali DVORNE KARTE (16) (kraljice, kralje, viteze in paže v nekaterih kompletih, drugače pa obstaja tudi verzija, kjer so namesto kraljev in pažev princi in princese) ter MEČE, ČAŠE, PALICE in DISKE (40) (od asa do 10).  Sama beseda arcanum pa pomeni skrivnost.

Tarot deluje skozi simbolične in nerazumske vidike zavesti, podobno kot sanje. Skozi simboliko nam skuša povedati kaj se dogaja v človeku. Je zrcalo človekove duše, zrcalo njegovega notranjega sveta, njegovega doživljanja sveta, njegovih vzorcev in travm, ki so velikokrat nezavedne in potlačene. Seveda je zelo odvisno kdo bere Tarot, kdo nam prerokuje. Kakovost in točnost razlage je močno odvisna od uporabnikovih sposobnosti, od ravni njegove zavesti in od tega kako podaja in razlaga to, kar prebere v Tarotu.  Pri Tarotu je namreč zelo pomembno védenje, to je znanje, ki se ga lahko naučimo. Nepogrešljiva pri tem pa je tudi intuicija.

Tarot je res dober pripomoček za vpogled v poslovne zadeve, osebne zadeve in tudi duhovni razvoj – je pomoč videti življenje kot proces; hoje po mistični poti v praktičnih čevljih! Torej kako v resničnem življenju rešiti nek problem, ki se pojavi, s pomočjo okultnega!

Zapisala Uršula Zakrajšek – Oracle of Light

Tarot - Zrcalo moje duše 1

30
SEP
POSTANI SAM SVOJ DUŠNI MOJSTER
AKAŠKI ZAPISI, ONLINE PROGRAM – »Ključ do duše«
VEČ
3
NOV
WEBINAR
Kaj vam prinaša nepredvidljivo leto 2021?
Priznana numerologinja Lili Sorum je za leto 2020 napovedala, da nas bo vrglo.
VEČ
Naslednji članek

Išči…

Search
Generic filters
Exact matches only

Promocijsko besedilo

Izbrani svetovalci

Brezplačne E-novičke