Trans ples in rituali urbanega šamanizma

Trans ples in rituali urbanega šamanizma
Trans ples in rituali urbanega šamanizma

"Vsi miti govorijo o transformaciji zavesti.
Miti in sanje prihajajo iz istega prostora."
Joseph Campbell

Šamanizem je antropološki izraz za široko paleto praks, ki vključujejo komunikacijo z duhovnim svetom. Šaman je tako sel med človeškim in duhovnimi svetovi, ki zdravi fizično telo človeka s tem, da neguje njegovo dušo. Z osvoboditvijo travm z dušnega – duševnega nivoja se vzpostavi ravnovesje in harmonija na nivoju telesa, uma in čustev. Za šamanizem je značilno "obiskovanje" duhovnih dimenzij, da bi prejeli odgovor na vprašanja vsakodnevnega življenja.

Orodja, katera se v šamanizmu uporabljajo oziroma "vozila", ki šamane vodijo v paralelna stanja zavesti, so v vseh starih kulturah zvok in gib – ples. Mnogokrat gre za ponavljajoče se ritme ali pa glasbo brez posebne melodije, saj prav ponavljanje, ki se vleče v neskončnost, vodi možgane v upočasnjena valovanja in potnika v srečanje z drugimi dimenzijami. Ples pa vsebuje bodisi ponavljajoče se korake, ali pa je popolnoma brez forme in dopušča, da telo "prevzame" duh in da gre telo v kakršnekoli gibe, mnogokrat so ti taki, katere oseba v navadnem stanju zavesti ne bi zmogla (recimo skakanje v višino). Ples je predstavljal vrata k duši oziroma k "duhu znotraj", priplesati v stanje transa pa je pomenilo združiti se z mogočno silo zdravljenja, z Duhom.

Danes so mnogi starodavni rituali prilagojeni modernemu življenju in širokim množicam ljudi. Izkustva, ki so bila nekdaj privilegij izbrancev, katere so prepoznali kot take s posebnimi darovi, so mogoča številnim ljudem. Ena takih poti "urbanega šamanizma za potrebe modernega življenja" je Trance Dance – trans ples, katerega zadnjih 20 let po vsem svetu širi Wilbert Alix, mednarodno priznan učitelj progresivne psihologije in neo-šamanizma. Je spoštovan predavatelj telesno-orientirane psihologije, z intelektualno globino in edinstvenim vpogledom v odnos med tradicionalnim šamanizmom, progresivno psihologijo in moderno znanostjo. Odraščal je v New Orleansu, v svetu glasbe in ritmov edine družbene skupnost v zgodovini Združenih držav, ki je sužnjem dovoljevala uporabo njihovih bobnov, glasbe in ritualov. Trance Dance (trans ples) je njegov način nadaljevanja izročila duhovnih tehnik, ki imajo moč vzpodbuditi transformacijo. Že v otroštvu je bil priča močnim transformacijam, vzpodbujenim z gibanjem v hipnotičnih ritmih, ki nagovarjajo dušo.

Izkustvo Intenziva dinamične Mitologije ™

Telo novorojenčka ima do 50 triljonov celic. Vsaka celica predstavlja vzorec individualnega izraza, reflektiranega v določeni DNK. Moderne raziskave kažejo, da DNK ne določa naše biološke prihodnosti dokončno. Ljudje smo namreč sposobni s samozdravljenjem ter z duhovno evolucijo ustvarjati nove genetske strukture, ne da bi morali živeti le to, s čemer smo se rodili. Naša duša ima mitološko zgodbo… nedokončano zgodbo. Kako poustvariti novo zgodbo, na celičnem nivoju, to modrost nam daje vikend intenziv Izkustva Dinamične Mitologije.

Šamanske kulture ne omejujejo inteligence na fizične možgane… pač pa raje izkušajo njihovo celotno telo kot " razmišljujoč organizem". Z iztočasno stimulacijo telesa in uma šamani potujejo v paralelne svetove, kjer srečujejo rešitve navidez nerešljivih težav. Potovanja vizij so postala osnova za srečevanje z individualno in kolektivno modrostjo. Na njih so slonele odločitve in na njih so bile osnovane osebne etike. Modrost prihaja manj od " premišljevanja o…" pač pa bolj od izkušanja naše lastne prihodnosti.

Izkustvo Dinamične Mitologije® gradi več starodavnih šamanskih transformacijskih tehnik, prilagojenih modernemu svetu in širokim množicam ljudi… Vsi udeleženci intenziva smo najprej spoznali znanost, psihologijo in misticizem različnih telesno-orientiranih izkustev spremenjenih stanj zavesti… in nato sami izkusili te realnosti. Odgovori, prejeti na vizionarskih notranjih popotovanjih, pogosto sodijo med najmogočnejša izkustva v življenju posameznikov, kar sem izkusila sama in o čemer so mi poročali ostali udeleženci, s katerimi smo se srečali tedne po izkustvu.

5 eksperimentalnih ritualnih modulov Izkustva Dinamične mitologije sestavljajo:

  • Izkustvo TranceDance-a™ (trans plesa) – Vstopanje v svojo telesno/umsko zavest
  • Rituali prehodov – 12 mističnih faz posameznikovega duhovnega in fizičnega razvoja – evolucije
  • Lovljenje Duše (soul hunting)™ – Povrnitev izgubljenih delov Sebe
  • Potovanje za moč – Trans ples srečanja duhovne živali
  • Pot prednikov™ – Pot k odpuščanju

TranceDance – trans ples je starodavna metoda zdravljenja in transformacije zavesti. Udeleženci se v gibanju na glasbo, posebej ustvarjeno za te rituale, s prevezo prek oči, podajo na notranje potovanje, ki je onkraj vsakodnevnih percepcij časa in prostora. Fokus je zdravljenje in duhovni razvoj. Ples v temi, saj imajo plesalci prevezo prek oči, omogoči odkritje paralelnih realnosti, kjer je mnogokdaj z lahkoto mogoče najti rešitve na videz nerešljivih ali težkih življenjskih situacij. Ko ugasnemo čut vida, se mnogo bolj odprejo drugi naši čuti, poleg telesnih tudi intuitivni čuti, ki vodijo v bogat notranji svet. Gibi telesa pri Trance Dancu so enostavni, intuitivni, vodeni v trenutku plesa s strani naših globin in niso kontrolirani z močjo naše individualne volje. Ta ples ni podoben nobenemu drugemu plesu in včasih zajema le en gib, ki se ponavlja, ponavlja, ponavlja. Nismo mi tisti, ki ustvarjamo to gibanje, pač pa to gibanje ustvarja, preporaja nas…
Primarni fokus trans plesa je zdravljenje in poglobitev našega odnosa z duhom. Skozi trans ples "izginemo", postanemo bolj podobni našemu duhu, istočasno se dogaja spontana od-vezava od naših "problemov", kar omogoča notranjo in zunanjo osvoboditev.

Moja izkušnja trans plesa

Pred mnogimi leti sem dobila v roke avdio kaseto "Ognjeni dih". Glasba je bila močna, ritmična, skupaj s posnetim nenavadnim dihom – dvojni vdih, glasen dolgi enojni izdih. Skozi obdobje tednov sem vsakodnevno plesala na to glasbo. Zatemnila sem sobo ter se ob zvokih glasbe vrgla v vrtinec gibanja, diha, notranjih vizij. V tisti zimi, polni velikih življenjskih izzivov in šokov, so bila moja plesna popotovanja ta, ki so mi dajala moč iti naprej. Večkrat se mi je zgodilo, da sem med plesom popolnoma izgubila občutek za čas, prostor… srečevala sem bogastvo notranjih svetov, na plan so prihajala močna čustva in spomini, katere sem že davno pozabila… Telo je bilo po uri plesa premočeno, vendar tako živo in vibrirajoče… Zdelo se je, da me vsakodnevni ritual očiščuje krame celičnih zapisov, katerih ne potrebujem več, prizemljuje… pravzaprav več: da me končno uteleša!

Lovljenje Duše ( soul hunting)™ – Povrnitev izgubljenih delov Sebe

Lovljenje duše (The Soul Hunting Experience®) je moderni šamanski ritual integracije. Je potovanje v najgloblje aspekte našega duhovnega sveta (psihe), v prostor, kamor se umaknejo delčki naše duše, kadar so premagani od moči. Namera tega rituala je spustiti naše upiranje temu, da občutimo našo polno življenjsko moč, nato pa povrniti poškodovane delčke našega življenja, ki so shranjeni pod temi silnimi dogodki.

Ta ritual ima korenine v eni od najstarejših oblik šamanistične tradicije, znane človeštvu. Dobeseden prevod šamanskega pomeni "zmožnost videti skozi temo"…da bi ponovno našel perspektivo. Potovanja duše in potovanja senc so bajeslovna. Udeleženci so transportirani na potovanje v alternativno realnost oziroma na "šamanski trans", ki omogoči ponovno združitev s temi ranjenimi delčki duše. Ritual lovljenja duše energetizira duh, saj povrne v življenje najgloblje dele naše psihe… in prenovi aspekte naše osebnosti, kar se odrazi v modrosti, moči in duhovni dobrobiti. Mnogi udeleženci tega rituala poročajo o razrešitvi prej navidez nerešljivih težav, o ozdravljenjih, o doseganju stanj integritete, celostnosti in dobrobitnosti.

Ritual mnogi označujejo z enim najdragocenejših izkustev v življenju. Tako moja prijateljica, prevajalka strokovne literature komplementarnega zdravljenja, pravi: "Še danes v meni živi trenutek, ko se je v ritualu Wilbertova roka dotaknila mojega čela… Dotik me je vrgel v svet onkraj svetov, katerega sem doživela kot dom. Samo spomin na ta dogodek mi še po mnogih letih v trenutku prinese globok mir in tišino uma, ne glede na to, kaj se dogaja v mojem življenju in kje sem…"

Trans ples srečanja duhovne živali – Potovanje za moč

Duhovne živali so elementi narave, ki nas vodijo skozi komplicirane izkušnje rasti… odkrivajo nam vpoglede v to, kako čim bolje uporabljati materijo z energijo. Osvetljujejo duhovno stran našega življenja, ter nas vodijo skozi izzive življenjskih situacij, katerih logični um ne bi mogel nikoli rešiti.
Ples duhovne živali je izkustvo "biti v oblasti moči". Da bi srečali resnično duhovno vodstvo, moramo najprej predati naš ego ognju transa. Iz njega se le-to dvigne kot Feniks. Šamanske kulture vsega sveta spoštujejo predajo telesa in uma vodstvu narave … duhovnih živali, ki nam kažejo pot k modrosti in resnici.

Duhovne transformacije bazirajo na izkustvih, ki das najprej vse-prežamejo, razumevanje pa pride kasneje. To še posebej velja za ta ritual, ki predstavlja prehod skozi senčno stran življenja… potovanje, ki končno razsvetli pot k združeni duši.
Moj prvi ples srečanja z duhovno živaljo je prinesel v moje tedanje življenje veliko spremembo. V plesu sem postala volkulja in sem doživela imeti telo volkulje, tekati s tem telesom po zasneženi pokrajini, živeti v volčjem klanu, spati v objemu teles volčje družine…. Bilo je onkraj ubesedenega, saj ni šlo za misleno sanjarjenje o tem, pač pa za izkušnjo "živeti volkuljo z vsakim atomom mene". Moje prej samotarsko življenje je bilo po tem vikendu očitno spremenjeno. Naenkrat so v moje življenje prihajali ljudje, katere sem čutila kot srčno družino. Moj dom se je polnil…

Ena od udeleženk intenziva o svoji izkušnji pravi: "Sprva sem se obremenjevala kako bom srečala "duhovno žival", kakšna bo ali se jo bom prestrašila ali mi bo sploh uspelo vse skupaj, ko sem se sprostila ter po intenzivnem dihanju sem začutila da se mi približuje nekaj nemirnega, divjega, a hkrati ponosnega in lahkotnih gibov – prišel je lev-ček, ker je bil prijazen in sva se pozdravila, kot bi bil moja domača žival, nato sva se združila v eno in zaplesala svoj ples, ki je bil enkrat divji drugič umirjen. Skušala sem se vživeti v vlogo leva, njegove lastnosti, gibe, pojavo – zunanji izgled in se prepustit gibanju. V meni so se menjali občutki duševne bolečine – joka, saj jokala nisem že več let in smeha, tudi zares smejala se nisem že dolgo…. na koncu sem občutila veliko olajšanje, spoznala sem, da so se skozi ta ples v meni razjasnjevala različna stanja iz preteklosti v katerih sem imela uvid da sem bila premalo v vlogi leva in v kakšnih situacijah imam lahko več lastnosti leva, da bom bolj uspešna. Trenutno sem na življenjski prelomnici, ker sem zaključila neko obdobje in mi bo živalski duh leva lahko še v veliko pomoč. Odločila sem se, da bom plesala z njim tudi doma eno uro na dan, ker je to vrstni ples lahko tudi samoterapija."

Pot prednikov™ – Pot k odpuščanju

Šamanizem temelji na verovanju, da je duša večna in da nikdar ne umre. Tako so predniki zgodovinska manifestacija naše večno razvijajoče se duše. So vlakna tkanja, katero imenujemo modrost. Šamanistično videnje je, da so duh in predniki soznačni… da so eno in isto, naša organska zveza, povezana z brezčasno linijo reinkarnacij, ki vodijo vse apekte narave.

Nekje znotraj evolucije zahodne kulture smo izgubili cenjenje teh genetskih, organskih povezav. Oddaljili smo se od našega odnosa z modrostjo prednikov.
Namesto tega smo objeli različne forme religij… in kar nam le-te obljubljajo kot posmrtno življenje. Vendar se v tem življenju kljub temu mnogokdaj počutimo razdrobljeni in nepopolni. Morda sebstvo, ki ga iščemo, ni eno sebstvo, temveč globlje, kolektivno "evolucijsko sebstvo"… organska modrost, katero srečamo, ko utelesimo duhovna življenja in vodstvo naših prednikov.

Tudi DNK raziskave cenijo fizične povezave s predniki in sugerirajo, da smo vsi ljudje med seboj zgodovinsko genetsko povezani ter da ta povezava živi v vsakomer.
Pot prednikov (The Ancestors Walk®) je moderen ritual trans plesa, ki pospešuje ponovno vzpostavitev teh genetskih linij s predniki. Udeleženci se "sprehodijo" po svojih genetskih poteh… ter na tej poti srečujejo zakopane apekte zgodb svojih prednikov in odkrivajo globlje razumevanje tega, kako lahko evolucija odgovori na pomembna življenjska vprašanja. rezultat je obogatena zmožnost kanaliziranja modrosti prednikov v vsakodnevnem življenju.

Moja pot prednikov, v kateri smo bili z vizualizacijo in gibanjem vstopanja v očesna zrkla prednikov vodeni v močan proces, me je peljala do točke, kjer vem le to, da se je moje telo vrtelo v eno smer, nato pa izredno hitro v drug smer – kot elastika, ki se sprosti z veliko hitrostjo za tem, ko jo navijaš v eno smer dolgo, dolgo, nato pa spustiš…. Temu primerno sem doživljala notranji proces, v katerem sem bila osvobojena ogromno starih vzorcev obnašanja, mišljenja, mnogo starih energij prednikov, katere mi niso služile več. Hkrati sem doživljala jačanje vsega dobrega, kar sem po biološki liniji genetsko prejela .

Rituali prehodov – 12 mističnih faz posameznikovega duhovnega in fizičnega razvoja – evolucije

Rituali prehodov predstavlja študijo evolucijske modrosti. Gre za holistični duhovni model, ki opisuje potovanje, katerega opravi vsak človek v svojem življenju. Na njem sreča 12 duhovnih vrhov in dolin, 12 točk mogočnih transformacij, ki nas vodijo k modrosti in h globokemu notranjemu miru. Ojasnjuje, kdaj in zakaj na svoji poti srečujemo življenjske krize, ter kar je še pomembneje, nudi alternativne pristope k transformaciji teh dilem. Ne glede na to, kdo in kje na svoji poti ste, ti prehodi veljajo za prav vsakogar, vsakdo jih izkusi. S pomočjo ritualov kot so "lovljenje duše" in trance dance lahko zavestno potujemo skozi te prehode z namenom spoznati globlji smisel in namero vsakega od njih. Z izkustvom in razumevanjem vsakega prehoda razvijamo modrost in inteligenco, ki služi kot osnova za uresničitev obogatenega življenja in za soustvarjanje uravnovešene družbe.

Avtor: Mojca Morya Malek , zvočna terapevtka, voditeljica Trance Dance-a,
www.muza.si

(Vir: Čtivo Wilberta Alixa: Trance Dance)

O Mojca Morya Malek

Zvočna terapevtka in učiteljica zdravilnega zvoka

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: