Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Trije ajurvedski razlogi proti smoothijem

smothie
foto:pixabay.com
Oglas
Čeprav so smoothiji polni hranljivih snovi, vitaminov in antioksidantov, lahko dejansko obremenijo prebavni sistem in škodijo zdravju. Res je tudi, da ne moremo zanikati občutka jasnosti in lahkotnosti v telesu, ki ga občutimo po zaužitju surovega sadja in zelenjave. A kljub temu, številni navdušenci po daljšem obdobju prehranjevanja s presno hrano, potrjujejo občutke neprizemljenosti, napihnjenost in presenetljivo tudi težave z odvajanjem. Zakaj? Ajurveda, mati vseh medicinskih sistemov, ima svoj zato.

Smoothiji so težko prebavljivi

Postopek prebave, torej mehanski in kemični proces pretvorbe zaužite hrane v manjše molekule, ajurveda primerja s podobo gorečega ognja. Cilj ajurvede je uravnotežiti ta ogenj, tako da bo vse obroke prebavil učinkovito in enostavno. Smoothiji zaradi vsebnosti presnih sestavin v sebi nosijo kvalitete grobega, mrzlega in lahkega. Zaradi številnih različnih sestavin pa tudi težkega in gostega. Ravno tiste kvalitete, ki gasijo ogenj. Velikokrat v smoothije dodajamo super živila, katera tudi zahtevajo, svoj ‘prebavni davek’. Za prebavo smoothija je zato potrebno več energije in encimov. Če jih v telesu primanjkuje, lahko prihaja do prebavnih težav. Napihnjenost, vetrovi, zaprtje, težek občutek v želodcu… saj poznate zgodbo.
Mogoče te zanima  7 načinov, kako reševati težave z modrostjo duše

Smoothiji vsebujejo med seboj nezdružljive sestavine

Če pogledam recepte, ki krožijo po internetu, se vsi ponašajo sicer z zelo izvirnimi, a nesprejemljivimi kombinacijami. Nekateri recepti predlagajo mešanje sadja, zelenjave, kravjega mleka, jogurta, sokov, vode, superživil ter celo zamrznjenih sadežev in ledenih kock!!!Žal so le redki recepti skladni z osnovnimi načeli pravilnega kombiniranja hrane, ki jih je začrtala ajurveda. Slabo kombiniranje vodi do neprebavljene hrane in toksinov! Ti se kopičijo v prebavnem traktu ali pa prehajajo v obtok in kasneje v tkiva. Najmanj kar lahko povzročajo so sledeča neravnovesja – splošna utrujenost in bolečine, slab zadah iz ust, slaba prebava, močan vonj potu, blata in urina, obloge na jeziku, zaprte dihalne poti, zmanjšana želja po intimnosti, paraziti in glivice. Vam je kaj znano?

Presna hrana na dolgi rok preveč izčrpa telo in um

Omenila sem že, da presna hrana v sebi nosi kvalitete mrzlega, lahkega in grobega. Te kvalitete vplivajo in povišajo princip delovanja telesa, ki je odgovoren tudi za mobilnost v telesu in umu.Lahkost sprva prinese nižjo telesno težo, na dolgi rok pa preveč reducira in izčrpa vsa tkiva. Vpliva tudi na naš um, ki postaja vse bolj subtilen in neprizemljen. Prinaša tudi nespečnost in slab spomin. Mrzla kvaliteta prinese krčenje ožilja in s tem mrzle roke in noge, v hladnem jesenskem vremenu pa tudi bolečine in togost v mišicah in sklepih. Mobilna kvaliteta v telo prinaša nekontrolirana gibanja, krče in tresenje, palpitacije, v um pa pretirano razmišljanje, nezmožnost osredotočanja in tudi anksioznost.

Če pa se jim ne morete upreti…

Ajurveda je zakon. Če poznamo njena pravila, lahko vedno popravimo še tako neprimerno hrano in jo prilagodimo svojim edinstvenim potrebam. Ajurveda pozna sledeče napotke, kateri izničijo negativne učinke običajnih smoothijev. Ko jih pripravljate imejte to v mislih, sicer pa se prepustite vaši kreativnosti.
  • Manj je več. Uporabimo manj sestavin, največ tri različne.
  • Toplo je bolje kot mrzlo. Smoothie naj bo sobne temperature, v jesenskem in zimskem času pa obvezno topel.
  • Prava kombinacija. Ne pozabimo na dve pravili ajurvedskega kombiniranja hrane – nikoli ne mešamo svežega sadja in kravjega mleka oz. jogurta ter nikoli ne mešamo sadja in zelenjave.
  • Začimbe. Dodamo tople začimbe kot so ingver, cimet, kardamom, kurkuma ali kajenski poper.
  • Zdrave maščobe. Dodamo žličko hladno stiskanega kokosovega olja, ghee ali morda avokado.
  • Ali res potrebujete superživila? Prej se pozanimajte kakšne ajurvedske učinke imajo, kako učinkujejo na vaše specifično neravnovesje in če vam sploh koristijo.
Mogoče te zanima  Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja
Naj smoothiji in vsa hrana postanejo zaveznik našega zdravja in ne nasprotnik. Ajurveda nam pri tem pomaga.
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem