Djotiš

Venera – Šukra

Venera – boginja lepote in ljubezni. V hindujski mitologiji govorimo o Šukri, o njem, ki je med drugim tudi učitelj demonov. Od tu je Venera najbolj okulten, močan in skrivnosten planet.

Šukra predstavlja privlačnost, lepoto, žarjenje, ljubkost, zapeljivost. Obdari nas s šarmom, pravilnim, lepim vedenjem ter nas odpre estetiki in lepoti. Naša čutila se predajajo čarom in lepoti poezije, slikarstva, glasbe in plesa.
Šukra se rad sladka ter predaja čutnim užitkom – skratka uživa življenje. Predstavlja tudi vozila.

Mahariši Parašara opiše Šukro takole:
Šukra je vesel, radosten, srečen. Poseduje prečudovito telo, njegove oči pa so bleščeče in ljubke. Je pravi poet. Po konstituciji je zračen in voden (vata in kapha). Ima lepe kodraste lase. Je dobrosrčni minister v planetarnem kabinetu.

Novejši teksti navajajo njegovo vladavino zabavišč, gledališč, restavracij, bordelov, lepotnih salonov, umetnostnih galerij, trgovin z elegantnimi in luksuznimi predmeti, nakupovalnih centov, plesnih centrov, oper in tako dalje.
Šukri pripadajo diamanti, njegov dan je petek.

Ljubezen, želje in hrepenenje

Šukra nas odpira romantičnemu sanjarjenju, zaljubljenosti in ljubezni. Odpira naše čute, hrepenenja in želje – po ljubezni, po partnerju, po znanju, po otrocih…odvisno od tega, kje se nahaja v naših kartah.
Šukra nas dela privlačne za nasprotni spol, odpira nas navezovanju stikov, družabnosti, kjer lahko izražamo naše notranje in telesne lepote preko lepega nakita in obleke, elegantnega in situaciji primernega vedenja ter izražanja. Všeč so nam elegantni, luksuzni predmeti, antični predmeti, bogastvo…pa ne zaradi stvari samih temveč zato, da lahko dobimo priznanja in laskanja drugih.

Tako kot vsi do sedaj opisani planeti, nas vibracije Šukre lahko vodijo po dveh poteh: po poti zadovoljevanja čutov in telesnega udobja ter ugodja na kateri se njegova ljubkost, romantika in očarljivost izražajo zgolj kot razkazovanje, lepšanje in krašenje. Kaj hitro se lahko tako lepe kvalitete spreobrnejo v domišljavost, obsedenost, ljubosumnost in posesivnost. Lahko govorimo o odvisnostih, zapravljanju, zahrbtnemu vedenju in zavajajočem delovanju. V tem smislu je Šukra lahko veliki zapeljevalec, ki nas v igri zadovoljevanja naših potreb uspešno nadzira. Možno je, da nam nikoli ne bo dopustil, da ga ujamemo, saj si želi »željenosti« in ne posedovanja.

Lahko pa uberemo drugo pot. Na tej poti našo vdanost in naklonjenost usmerimo k razodetju notranje radosti in čudežu rasti, k spoznanju pravega izvora lepote in ljubezni, torej k spoznanju našega Sebstva. Radost ne pripada zunanjemu svetu, ki je minljiv, neoseben in nezadovoljujoč. Na zunanjem svetu se zgolj zrcali. Na tej poti Šukra izraža našo naklonjenost in sledenje dobremu, lepemu in resničnemu v Življenju, izraža našo vdanost in ljubezen Resnici. Da to dosežemo, mora naše življenje postati čaščenje Življenja in lepoto moramo razumeti kot pesem duhovnega srca.

Ja, velike besede, velika dejanja, ki pa so na poti podprta z delovanjem Buddha in Guruja. Tudi Saturn (v naslednjem prispevku ga bomo spoznali kot Šanija) lahko pomaga Šukri na duhovni poti. Megli in ljubosumni, s preveliko strastjo, poželenjem in seksualnostjo, s pretirano čustvenostjo pa Šukro navdaja in slepi tesno sodelovanje z Mangalom.

Šukra predstavlja tudi našo rodovitnost in plodnost. Šukra daje življenje, še več, lahko ga tudi obuja! Šukra je veliki učitelj, ki ne izbira svojih učencev – da bi napravil red, se je odločil prevzeti učiteljsko vlogo tudi med demoni. Šukra ne uči zgolj ljubezni, uči tudi skritih znanj, okultnih znanj – odpira nam intuicijo, moč telepatije in vizualizacije ter sposobnosti učinkovite uporabe moči uma. Moč, ki smo jo deležni pod njegovim vplivom ni le moč s katero lahko očaramo druge; gre za moč motivacije, za moč premika v življenju. Vsakdo, ki je pripravljen, se lahko od Šukre uči skrivnosti Življenja in Smrti.

V mreži socialnih vlog predstavlja Šukra umetnike in partnerko za moškega (oziroma partnerje na splošno). Šukra označuje poroko, katera ni rezultat ravno brezpogojne ljubezni, temveč privlačnosti, zadovoljevanja želja in hrepenenj naših čutov. Lahko rečemo, da Venera ni ravno planet ljubezni, temveč planet užitkov.

Pozitivne in negativne lastnosti Šukre

Močan Šukra je zelo dobrodošel v vsaki karti. Kot tak nas odpira ljubezni, lepoti in čistosti. Ljubezen je tista najmočnejša sila, katera lahko premaga tudi razborito moč Mangala.
Dobro razpoložen Šukra nas dela družabne, odprte, prijateljske, zavedamo se naših čarov in znamo z njimi na lep način vzpostavljati stike in širiti luč ljubezni.
Pod njim razvijemo svoje umetniške talente in sposobnosti, preko katerih izražamo globine in širine svoje notranjosti. Radi se zabavamo in doživljamo čisto radost
Doživljati znamo tudi močno spolno moč.

Šibak in negativno vplivan Šukra nas lahko zaslepljeno vodi po ulicah užitkov in odvisnosti, dela nas ljubosumne, pretirano občutljive in obsedene. Ne samo da se zavedamo svojega šarma, uporabljati ga začnemo tudi za nepošteno zapeljevanje in zavajanje drugih.
Veliko zapravljanje tako denarja in pozornosti je lahko naša dnevna rutina. Smo prava žrtev neprekinjenega zadovoljevanja naših čutov in čutil. Hlepimo po raznovrstnih užitkih in smo polni neizpolnjenih hrepenenj.
Postanemo malenkostni, drobnjakarski in tečni.
Izpolnitev želja, ki se rodijo pod vplivom Šukre, ne prinesejo nekega dolgoročnega zadoščenja. Prej kot to prinesejo razočaranje, strah, trpljenje in odvisnosti.

Življenjsko obdobje Šukre

20-let dolgo življenjsko obdobje Šukre prinaša mnogo pestrosti! Kot prvo, na veliko iščemo posvetne sreče, odpirajo se nam zgodbe ljubezni, poroke in otrok.
To je čas našega cvetenja, ko se odpiramo svojim talentom, ko v svoje življenje vabimo in pridobivamo obilje, s katerim zadovoljujemo svoje telesne čute. Kako uspešni smo v vsem tem, zavisi od pozicije Šukre v naših rojstnih kartah ter vplivov nanj.
Vzpostavljanje in razvijanje stikov z drugimi ter tako ustvarjanje naše pozicije v družbeni strukturi je ena izmed glavnih tem Šukrinega življenjskega obdobja.
Ob slabih vplivih in težjih pozicijah Šukre, se to lahko izrazi preko našega zdravja in sicer preko sladkorne bolezni, težav z ledvicami, spolnih organov in impotence, anemičnosti ter astme.

Izražanje preko telesa

Šukra predstavlja plodnost, rodovitnost, sposobnost razmnoževanja, seme in jajčeca.
Vlada ledvicam in spolnim organom, tako da lahko povzroči tudi bolezen le teh.
Od bolezni lahko povzroči astmo, diabetes in težave s spolnostjo.


S svetlobo in ljubeznijo,
Barbara Kos
www.djotis-svetloba-na-poti.jimdo.com

foto: Nasa

Tagi
Pokaži več

Barbara Kos

Djotiš svetovalka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !