torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Vsi smo ranjeni otroci

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Kot dojenčki ki smo privekali v ta svet, smo popolnoma prepuščeni našim skrbnikom. Izkustvo popolne predanosti in odvisnosti, prinaša s seboj temeljno doživljanje, ki nas bo spremljalo celotno življenje.

Uglašenost naših staršev, na naše notranje potrebe po varnosti, negi, ugodju v nas ustvarja vzorčne modele, na katerih se bo gradil naš vedenjsko-kognitivni in emocionalni razvoj.

Biti otrok je tako močno povezano z ranljivostjo.

Vsak otrok hlepi po občutku ljubezni, saj mu zagotavlja občutek varnosti in možnost razvoja. Nenehna bitka v vsakem posamezniku se kaže ravno na tem področju. „Biti ljubljen“ je klic vsakega otroka, arhetip le tega pa še ostaja v nas tudi takrat ko smo odrasli. Skozi odraščanje vsak posameznik izkusi ranjenost, ki jo prinaša pozicija odvisnega otroka in težnja po ljubezni, ki nam zagotavlja preživetje. Vprašanje je kako globoke so te rane.

Kot otroci smo vsi nezavedno ustvarjali obrambne mehanizme, ki so nas obvarovali pred občutkom ranjenosti, krojili strategije kako pridobiti občutek ljubljenosti in s tem gradili naš notranji jaz, ki se je na podlagi ponotranjenja občutka ljubljenosti vedno bolj gradil ter krepil.

Močni odnosni vzorci, ki so nastali iz odnosa med vami kot otrokom ter vašo mamo in očetom, predstavljajo model, kateremu nezavedno sledimo celotno življenje.

Odnos, ki je temeljil na osnovi ljubeznivega sprejemanja vaše individualnosti ter dopuščanja le te; je dober predpogoj za izpopolnjujoče odnose.

Če pa temu ni bilo tako, ste svojega notranjega otroka vedno bolj zapirali za nezrelimi obrambami, ki so vam omogočile „psihično preživetje“. Ta otrok je še vedno v sebi neljubljen, saj se je za ljubezen moral podrediti, prekomerno prilagajati, zanikati samega sebe, samo zato da bo sprejet. Odnos starši – otrok je tako lahko poln ran in bolečin, ki živijo naprej v odrasli osebi.

Pogosto se ta „ notranji otrok“ začne oglašati skozi depresijo, anksioznostjo in v obliki različnih strahov. Lahko se oglaša tudi skozi iskanje primanjkljaja ljubezni, ki ga v odraslosti želi nadomestiti z ljubezenskim odnosom, kompulzivnim ponavljanjem odnosnih vzorcev, ki se končajo v bolečini, odvisnostjo ali drugimi različnimi avto-agresivnimi vedenji. Obrambe in strategije, ki so nastali v nas kot otrocih, so naša dediščina iz otroštva. Težava nastane takrat, kadar jih uporabljamo v drugačnem okolju, kadar nam več stare obrambe ne služijo več.

Človek, ki je živel v agresivnem okolju, ne zaupa, je na preži, skriva svoja čustva. Obrambe so enake kot v otroštvu, čeprav morda sedanje okolje več ni tako ogrožajoče kot je bilo takrat. In tako je posameznik ujet v vedno staro zgodbo in nadaljuje se življenje v začaranem krogu.

Kadar nam naš „ranjen otrok“ še vedno govori in kriči po razrešitvi, je čas da mu prisluhnemo in ga odrešimo.

Pot k svojim najbolj ranljivim temnim delom ni enostavna, večje kot so rane, težje je vstopiti v stik s svojim „ranjenim otrokom“.

Ključ do celjenja starih otroških ran je, da se jih zavedamo, jih ozavestimo v varnem okolju in ne obžalujemo za izgubljenimi deli otroštva ali bolje rečeno za izgubljenimi deli izpopolnjujočega odnosa med mamo in očetom, ki nista zmogla dati več, na koncu sledi odpuščanje saj so tudi naši straši „samo ranjeni otroci“.

Če čutite da je v vas ogromno bolečine ali občutek velike praznine, ki se odražata skozi številne simptome, je mogoče čas, da poiščete strokovno pomoč psihoterapevta, ki vam bo pomagal stopati k vašim temnim bolečim delom sebe in vam nudil vso varnost ob tem da spoznate vašega „ranjenega otroka“.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij