Modrosti

Zakaj smo sebični?

Vprašanje: Vsem je všeč skrbnost, vendar v tem svetu na splošno razmišljamo sebično. Imamo sebičnost vgrajeno v umu?

Radhanath Svami:

Zaradi lažnega jaza si napačno mislimo, da smo telo, da smo um, da je vse pod našim nadzorom, da imamo kaj v lasti in da lahko sebično uživamo. To je temelj vseh materialnih težav. Zato se postavljamo nad druge in ravnamo sebično. In ko vedno znova delujemo tako, se tega navadimo. V skladu z navadami, ko se napačno odločamo, se vse bolj pogrezamo v takšno razmišljanje.

Tako je z vsemi navadami. Če na primer veliko kadimo, postanemo odvisni, in več ko kadimo, bolj smo odvisni. Navada se sprevrže v slo in si ne moremo pomagati, da je ne bi hranili. Ko smo sredi tega, ne moremo razumeti posledic svojega početja, saj nas navada čisto zasužnji. Natanko tako deluje lažni jaz.

Sebičnost, nadutost, pohlep, sebične strasti, jeza in zavist – ko se odločimo hraniti te navade, postajajo vse močnejše in močnejše.

Ko pa se družimo s svetimi ljudmi, začnemo razumeti, kaj si resnično želimo v življenju in v kakšnem stanju smo. Potem vzamemo zdravilo in zaživimo tako, da se lahko rešimo teh sebičnih navad. Petje svetih imen je preprosto zdravilo, ki nas ozdravi vseh bolezenskih znakov lažnega jaza, nevednosti in sebičnosti.

Radhanath Svami, avtor knjige Pot domov

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Sorodne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !