Zakaj so odnosi znotraj družine tako naporni?

Zakaj so odnosi znotraj družine tako naporni?

Na današnji dan pred 30 leti sem prvič postala mama sinu Luku, ki ga imenujem kar moj življenjski učitelj. Zakaj? Ker zaradi njega zavestno prekinjam stare vzorce v družini.
Ali je to lahko? Ja in ne. Najprej je težko, potem pa je lažje!!

Nobeni odnosi ne ponujajo več možnosti za osebnostno rast kot odnosi med otroki in starši. To so najintenzivnejši, ki na človeka najbolj vplivajo. Poleg tega so veliko bolj zapleteni, globlji in močnejši, kot jih dojema petčutno zaznavanje.

Ne glede na to, ali so vaše družinske izkušnje nežne ali surove, interakcije med vami, vašimi starši in vašimi brati ter sestrami, služijo zdravljenju vseh udeleženih. V neki družini je lahko mati dominantna (prestrašena), v drugi mehka in pohlevna (prestrašena); v neki družini je lahko oče zmožen izkazovati ljubezen edino prek finančne podpore (prestrašen), v drugi pa je lahko alkoholik, ki družino zlorablja (prestrašen).

Nobena družina ni prosta bolečine, ker noben družinski član ni prost prestrašenih delov osebnosti.

Prestrašeni deli osebnosti naših staršev vplivajo na nas in prestrašeni deli naših osebnosti vplivajo na naše otroke. V nobenem drugem odnosu se ne srečate z izzivi pogosteje in globlje in noben drug odnos vam ne ponuja tako pogostih in vztrajnih priložnosti za ustvarjanje pristne moči kot prav družina.

Govorim o družinskih vzorcih, ki se prenašajo iz roda v rod, vse dokler jih en član ne prekine. Te nam namreč otežujejo življenje in so močnejši od kakršnihkoli genov, ki se prenašajo iz roda v rod. Podzavestno pa (žal) na otroke prenašamo vzorce mišljenja, obnašanja, delovanja, čustvovanja… ki smo jih seveda tudi sami podedovali in nam niso več v prid ali korist. To so vzorci, ki nas tako rekoč “tepejo” skozi življenje, omejujejo, delajo nesrečne ter morda na neki točki celo povzročajo bolezenska stanja. In z njimi gredo domine dalje.

Družina je naša “razredna učilnica” v zemeljski šoli.

Vse, kar se naučite v drugih učilnicah, se povezuje ali vtke nazaj v izkušnje z vašo družino. Če želite biti uspešni in srečni je najbolj pomembno urediti odnose s primarno družino. Vse izkušnje, ki jih imate, vse vaše interakcije z drugimi, so povezane z vašo družino na nekem nezavednem nivoju, kar ne pomeni, da ne obstajajo. Urejanje odnosov se da urediti s 3D tehniko, ki sem jo tako imenovala, ravno na osnovi tega vedenja.

V sebi na primer vidite očetovo jezljivost, prezir, nežnost ali manjvrednost, ali pa mamino potrebo po nadzoru ali ustrezanju, njeno manj ali večvrednost. Prestrašeni deli njunih osebnosti se pojavljajo kot deli vaše. Na primer, nekoč sem slišala, kako iz mojih ust prihaja mamin glas z natanko isto intonacijo, ki mi pri njej izrazito ni bila všeč. Hotela sem jo iztrgati iz sebe, vendar takrat še nisem vedela kako. Bolj, ko sem se jezila, bolj sem bila podobna materi. Ker tedaj še nisem razumela kaj pomeni “prestrašeni del osebnosti” in kako ga prepoznati, se nisem mogla zoperstaviti čustveni reakciji, ki se je sprožila v meni. Mislila sem, da “takšna pač sem”, da je to nespremenljiv temelj moje biti, zaradi katerega mi je usojeno biti takšna kot je moja mati, prav tako kot mi je usojeno imeti njene fizične poteze, in še naprej sem slišala in zavračala mamin glas v svojem lastnem.

Fizične poteze, ki jih otroci pridobijo od staršev, to je bodisi nasmeh, oblika telesa, slikarska ali glasbena nadarjenost, razumska prožnost…. in ki so jih njihovi starši pred tem pridobili od svojih staršev in tako dalje, se prenašajo genetsko. Dokler nekdo ZAVESTNO ne izstopi in jih prekine.

Prestrašeni deli osebnosti imajo globlji izvor kot geni, kromosomi ali okolje. So vidiki duše, ki se jih duša želi ozdraviti s pomočjo izbir svoje osebnosti. Njihov izvor ni fizičen. Z drugimi besedami, niste jih podedovali od staršev in interakcije s starši jih niso ustvarile. Z njimi ste vstopili v zemeljsko šolo, interakcije z vašo družino pa so jih aktivirale (in jih še vedno).

Četudi vas družinski člani delajo razdražene, odmaknjene, uporniške, obsojajoče, zgrožene in besne, vas bodo iste izkušnje trpinčile znova in znova, vse dokler ne ozdravite prestrašenih delov svoje osebnosti, ki jih povzročajo. TO JE USTVARJANJE PRISTNE MOČI! (vir: Duhovno partnerstvo/Gary Zukav)

Pomislite torej, kaj vaši starši zaradi svojih vzorcev niso nikoli storili, pa so si želeli? Kaj jih najbolj muči? So zaprti, preveč jezljivi, sramežljivi, zaskrbljeni, obremenjeni z mnenji drugih, imajo težavo s komunikacijo…? In pomislite, ali so njihove težave tudi vaše.

So si želeli potovati, študirati in početi nekaj drugega, kar počnejo? Niso nikoli izživeli svojih talentov? Niso nikoli ustvarjali nekaj, kar jim je pisano na kožo? Niso nikoli šli kam sami, ker se to ne spodobi? So se vedno podrejali?

Skratka pomislite, kje niso sledili svojim sanjam.
In vi naredite nekaj drugače. Bodite sprememba. Ne potrebujete takoj narediti revolucionarnega dejanja. Lahko gre za majhno spremembo v razmišljanju. Morda vam v odnosih pride na plan ljubosumje, strah ali jeza, recite STOP, ne dovolim, da se ta nebodigatreba razvije.

V kolikor nimate sami do svojih staršev ljubečega odnosa, boste takega težko ustvarili s svojimi otroki. Vaše borbe in borbe vaših staršev se med seboj ujemajo. Moči, ki ji morate razviti, da bi bili v ljubeči interakciji s starši so tiste moči, ki jih morate razviti, da se niste premaknili v svoj polni potencial in razdajali darove, za katere ste se rodili, da bi jih razdajali. Lahko se odselite od družine, ne morete se pa odseliti od prestrašenih delov svoje osebnosti. Ne morete jim pobegniti, se jim skriti ali izogniti. Interakcije z družino, tudi če so vaši starši že pokojni ali jih niste nikdar poznali, so vaša izhodišča. Sprožilcev ne bo zmanjkalo, vse dokler ne uredite odnos njihovih osebnosti znotraj vas.

Primer: vsak oče ima potrebo po tem, da bi ga sin občudoval, da bi bil vreden njegovega spoštovanja, sprašuje se, ali se bo to uresničilo, in se boji, da se ne bi. Vsaka mati ima potrebo, da bi jo otroci imeli za ljubečo mati in se sprašuje ali se bo to uresničilo. Prestrašeni deli osebnosti vsakega starša potrebujejo odobravanje njegovega ali njenega otroka.

Vedno kadar v vas otrok sproži močno čustvo, pomeni, da deluje iz vas star družinski vzorec. Ko ste pozdravljeni in ko se sprejemate takšne kot ste, ste lahko močni in ljubeči. Ste integriteta tako svojim otrokom, kot svojim staršem. Ozdravitev prestrašenega dela vaše osebnosti ne ozdravi samo vas. Dejansko spremeni karmo vaše družine. Vaši otroci od vas ne podedujejo več tistega prestrašenega dela vaše osebnosti, njihovi otroci, pa ga ne podedujejo od njih. Ustvarjanje pristne moči vpliva tako na preteklost, kot na prihodnost vaše družine.

Ko v svoji družini ustvarite to razumevanje in se podpirate pri premagovanju starih vzorcev, imate dostop do zdravilnega potenciala!!

Začutili boste neizmerno olajšanje in svobodo! Podedujte od svojih staršev samo lepe vrline in prinašajte na svoje otroke kar se da lepe vzorce, ki ne omejujejo. Prenašajte dediščino, ki je vredna, da se nadaljuje in bo oblikovala lepši svet.

Prisrčen pozdrav,
Florence Maria Bratuž

Deli to s prijateljem