Ivitalis

Zdrava trebušna slinavka in vranica – temelj samokontrole in odprtosti

Sladkorna bolezen… tihi ubijalec… še zavedate se ne, pa je raven sladkorja previsoka.

»Najnovejši podatki kažejo, da je v svetu okrog 250 milijonov sladkornih bolnikov, kar je okoli šest odstotkov odrasle populacije, predvidevajo pa, da se bo do leta 2025 ta številka dvignila na 380 milijonov. Tudi napovedi za Slovenijo niso nič bolj spodbudne, trenutno je pri nas okrog 100 000 sladkornih bolnikov, število obolelih pa vsako leto strmo raste.« (Farmacevti Slovenije)

Ste se vprašali ZAKAJ trebušna slinavka začne odpovedovati?
Pa nihče v sorodu je nima…

Ste se vprašali, zakaj nastanejo krčne žile?
Pa nihče v sorodu jih nima…

Sladkorna bolezen povzroča, da ljudje umirajo zaradi posledic, ki jih je pustila sladkorna bolezen.
To je bolezen sodobnega časa, preveč sladkarij in premalo notranjega miru.

Vas zebe? ZAKAJ? Zakaj morate nositi grelne blazinice? Kaj se je v telesu okvarilo, da grelni mehanizem ne deluje?

Gospa, ki je prišla v zavod Bisernica je povedala, da so ji sladkorno odkrili slučajno, na sistematskem pregledu. Takrat so namerili kar 25 mmol/l. Zdravniki so se samo spraševali, kako je sploh preživela. Kljub dietam in inzulinu, se vrednosti niso znižale pod 10mmol/l. Zato se je odločila še za drugačno obliko zdravljenja. Naredili sva kar nekaj terapij in vsakič globlje raziskali, kaj je v njej povzročalo stres. Kar nekaj terapij je bilo potrebnih, da sva v preteklosti odkrili težke trenutke, ki jih je zakopala in so povzročali veliko skrbi in nervoze. Ko so bili odkriti, sva jih odstranili in zdaj se že 2 leti vrednost meritev sladkorja v krvi giblje od 6-8mmol/l ob dieti, vendar brez inzulinskih injekcij.

ZDRAVA TREBUŠNA SLINAVKA in VRANICA – temelj samokontrole in odprtosti

Trebušna slinavka in vranica – biti skrben, biti sočuten

TREBUŠNA SLINAVKA IN VRANICA V SVOJEM OBILJU

Trebušna slinavka ali pankreas je organ prebavnega trakta. Ima dve funkciji: proizvaja pomembne hormone (inzulin – zmanjšuje sladkor v krvi, glukagon – povečuje sladkor v krvi, somatostatin – uravnava razmerje med prvima dvema hormonoma), proizvaja sok, ki vsebuje prebavne encime za prebavo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Trebušna slinavka je majhen podolgovat organ v trebušni votlini. Leži za želodcem. Prebavni sokovi iz trebušne slinavke se izlivajo v dvanajstnik.

Vranica je filter za kri. Vranica ima pomembno vlogo pri tvorjenju novih rdečih krvnih celic in zagotavljanju dobrega delovanja imunskega sistema. Vranica sintetizira protitelesca in odstranjuje vse bakterije, ki so bile označene s proti telesci. Deluje kot velika limfna žleza. Nahaja se na levi strani od želodcu in nad ledvico.

Glavna naloga trebušne slinavke je transformacija in priprava hrane za mišice. Kadar mišice dobivajo hrano, ohranjajo svojo aktivnost in zato ostajajo tople. Ker trebušna slinavka skrbi za mišice, je simbol empatije, prave skrbi za sebe in drugega. Harmonično delovanje trebušne slinavke vpliva na sposobnosti združevanja, spajanja in sestavljanja, zato omogoča rast in razvoj.

Vranica regulira količino in kakovost krvi in cirkulacijo tekočin po telesu. Ko je energija vranice uravnovešena, je tudi pretok tekočin v telesu v ravnovesju. Ker so misli tudi tok, je vranica povezana z usmerjanjem misli. Zato je dober pretok v vranici povezan z odprtostjo.

V energetskem smislu sta vranica in trebušna slinavka povezani. Kadar sta v ravnovesju človek pozna samokontrolo in nima potrebe po kontroli drugih. Je zadovoljen in se zna sprostiti tako, da opusti skrbi na katere nima vpliva. Zaupa sebi in drugim, da stvari rešijo na najboljši možen način. Rdeče, mehke in polne ustnice so znak, da se vranica in trebušna slinavka dobro počutita.

TREBUŠNA SLINAVKA IN VRANICA V TEŽAVI

Največje neharmonije v trebušni slinavki in vranici povzroča prav prevelika potrošnja sladkorja. Sladkor se nahaja v mnogo živilih: juha iz vrečke, kečap, jogurt, vse pijače razen vode itd. Postali smo družba zasvojenih s sladkorjem. V 500 letih se je v povprečju poraba sladkorja povečala s 0,5kg na 100kg na leto na človeka (Slediti notranji uri, Kim da Silva, 2000). Zaradi sladkorja se poveča izločanje adrenalina. Adrenalin pa vpliva na oslabitev imunskega sistema. Velik ogenj, ki je potreben za prebavo sladkorja, pa hkrati duši delovanje srca.

Človek z oslabelo vranico in trebušno slinavko ima slabšo prebavo in manj sline v ustih. Večkrat se skupaj pojavi slabša občutljivost na različne okuse. S slabotno vranico in trebušno slinavko so povezane šibke mišice, ker ni dotoka hranljivih snovi v mišice. Prekrvavljenost mišic je slaba, zato je človek nagnjen k temu, da ima hladne noge in roke. Človek nima preveč apetita. Anoreksija je povezana prav s pomanjkanjem energije v Trebušni slinavki in vranici.

V psihološkem smislu je človek obseden s podrobnostmi, kronično je zaskrbljen in brez notranjega miru. To so skrbi na katere posameznik sploh nima vpliva (npr. revni na drugem koncu sveta, odpuščeni delavci na drugem koncu sveta, gospodarska kriza, ipd). Človek se preveč vdaja čenčam in klepetanju pod krinko, da nudi podporo drugemu. Ker se oseba ukvarja bolj z drugimi in s seboj, postane tudi bolj pozabljiva. Spremlja jo utrujenost.

Ko je v trebušni slinavki in vranici preveč energije, potem ima človek v ustih preveč sline, medtem ko se v želodcu izloča preveč kisline. Človek je živčen in preobčutljiv. Okončine (noge in roke) so težke. Želja po sladkarijah je velika in kronična. Največkrat oseba trpi za hipoglikemijo (pomanjkanje sladkorja v krvi). Razpoloženje se spreminja. Oseba se preveč vdaja nepravemu sočutju do drugih. Sčasoma trebušna slinavka neha delovati in pojavi se sladkorna bolezen. Oseba s preveč energije v trebušni slinavki in vranici je nagnjena k kandidi in krčnim žilamMenstruacije so pri ženskah zelo obilne in znajo biti boleče.

Mišica, ki je povezana s trebušno slinavko in vranico je velika hrbtna mišica.

Je velika mišica na hrbtu. Tvori pazdušno gubo. Izvira hrbtenice in se pripenja na greben pod pazduho. Mišica je odgovorna za odročitev in priročitev roke, krožni gib (rotacijo) in zaročenje ramenskega obroča. Svojo vlogo ima tudi pri upogibu in zasuku ledvenega dela hrbtenice. Kadar teh gibov ne moremo narediti pomeni, da ima mišic premalo energije za gib.

Načini uravnovešanja energije trebušne slinavke in vranice

GIBANJE = ŽIVLJENJENeja_Zupan_vranica_vaja[1]
Brez gibanja ni življenja. Velika hrbtna mišica je povezana s trebušno slinavko in vranico. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo trebušne slinavke in vranice ter tako omogočimo dobro prebavo hrane in transport hrane do mišic.

– roka je ravna in ob telesu
– komolec in dlan sta obrnjena navzven
– v počasnem gibu pomakni roko od telesa v ravni črti navzven

Vajo za trebušno slinavko izvajamo večkrat na dan po nekaj minut (cca 80 ponovitev istočasno z obema rokama).
Ustvarjanje čustvenega ravnovesja

Ko hočemo dovesti energijo trebušni slinavki in vranici je pomembno, da v dnevu pojemo vesele pesmi. Najbolje je, da si vzamemo čas nekajkrat na dan. Ko pojemo pesmi, pomeni da zdravimo telo, dovajamo mu energijo, da se iz trebušne slinavke sprožajo prebavni encimi, ki pomagajo pri prebavi hrane in da vranica ‘razvozi’ esenco hrane do vsake sleherne celice. Lahko pa začnemo enostavno ponavljati »huuuu, huuuu…«.

Hrana

Za trebušno slinavko in vranico sta pomembna vitamin A (ribje olje, jetra, jajčni rumenjak, maslo, zelene in rumene vrtnine) in vitamin F (omega-3 in omega-6 maščobni kislini). Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in nepredelana, da v sebi zadrži vitamine in minerale. Za trebušno slinavko in vranico je pomembno, da uživamo po okusu sladko hrano: žitarice, suho sadje (brez dodanega sladkorja, semena (sončnica, sezam, buče, pistacija, indijski oreščki). Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na zdravje. Izogibajmo se sladkorju in sladkarijam vseh vrst, tobaku in kavi. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredotočite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Zmanjšanje stresa trebušne slinavke in vranice

Stres je posledica razdajanja energije v brezsmiselnih pogovorih, v čenčah in v opravljivih pogovorih. Stres je posledica pretiranih skrbi, ki nimajo opravka z našo realnostjo. Ko kontroliramo druge namesto sebe, ko hočemo vse vedeti z namenom, da upravljamo z drugimi, potem postavljamo naše telo v hud stres, ker mora stalno prežati na morebitno nevarnost.Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na stičišču lasišča invranica lic ob ušesu na levi in desni strani glave. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo potrebo po govorjenju ali potrebo po sladkorju ali potrebo po nadzoru drugega.

Korekcija drže telesa

Velika hrbtna mišica omogoča dvig roke od in k telesu. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah v spodnjem delu hrbta. Ker podpira gibe roke, zakrčenost, lahko povzroči kronične bolečine v ramenih. Da ojačimo mišico in sprostimo napetost v ramenih, medtem ko premikamo roko nazaj in vstran, je postopek naslednji:

1. Potrebujemo nekoga, da nam pomagavranica 1
2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
3. Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani.
4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj: vzravnamo hrbet pokončno in roko odmaknemo navzven in vstran. Vmes globoko dihamo.
5. Opisan postopek ponovimo 5x

Zmanjšanje bolečine

Kadar se pojavijo bolečine v predelu trebušne slinavke ali vranice, močna menstruacija z vranica 2bolečinami, bolečine v krčnih žilah, hladne noge do bolečin, jih zmanjšamo z močnim pritiskom med 7 in 8 rebrom spredaj SAMO na levi strani. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3min. večkrat na dan. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v trebušni slinavki in vranici.

Pri resnih in kroničnih težavah trebušne slinavke ali vranice je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vašo trebušno slinavko in vranico in zmanjša možnost obolenj.

Vse vaje, ki so predstavljene v člankih so predstavljene tudi v knjigi z DVDjem Prebudi najboljše v sebi. zupan_neja[1]Vaje iVitalis niso samo krepitev mišic, so krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVItalis vaje sproščajo morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVItalis vaje delujejo izjemno sproščujoče. iVitalis vadba je namensko usmerjena v Dvig energije, Sproščanje stresa; Dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; Bojše delovanje odpornosti imunskega sistema; ter ne nazadnje v Povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse našteto najdete v knjigi in DVDju Prebudi najboljše v sebi.

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !