FeaturedVerstva, religije in filozofije

Združujoča moč zvoka AUM

Uporaba starodavnega vedskega zvoka in vpogled v praktične načrte za spremembo sveta.

Moderna znanost je vplivala na človeštvo v kratkem časovnem razdobju. Zaradi prevelike odvisnosti od tehnologije in znanstvenih dosežkov so postali telo in možgani manj pomembni, to pa je ustvarilo nove probleme. Eden izmed njih je velika notranja praznina, ki vpliva na posameznika predvsem psihološko. To mentalno neravnotežje je izvor svetovnih problemov in nasilja.

Živimo v svetu, kjer vlada strah. Ne le da se ljudje bojijo drug drugega in si ne zaupajo, to počnejo tudi narodi. Oboroževalna tekma požira denar, ki bi lahko odpravil revščino, ampak človekov edini sovražnik je on sam. Človek se mora naučiti živeti s samim seboj. Potrebno bo zbliževanje med materijo, duhom in znanostjo, potrebna je povezava med glavo in srcem, da bi izkusili veličino in lepoto sveta ter bogastvo, ki nam ga ponuja. Za tako zbliževanje ni trdnejše osnove, kot je sveti zvok aum (navadno se izgovarja om).

Znanstveniki postavljajo teorije, da je ta svet nastal iz zvoka – “velikega poka”. Naši hindujski modreci so pred tisoč leti govorili enako: Om je prvotni zvok, iz katerega je bilo vse ustvarjeno, ohranjeno in preoblikovano. Naše vede pravijo: “Om je neminljivi zlog. Om je vesolje in to je razlaga Oma. Preteklost, sedanjost ter prihodnost, vse, kar je, in vse, kar bo, je Om. Prav tako pa je Om vse, kar obstaja izven časa (Mandukya Upanišada). Ta definicija Oma nam ponuja idejo, da je vesolje ena sama nedeljiva celota. Vse je med seboj povezano. Om predstavlja obe počeli življenja, psihično in materialno. Uresničitev obeh lahko reši svet pred pretečo nevarnostjo dogmatizma in materializma, ki se kaže v tekmovalnosti in želji po dobičku.

Ta vizija daje članom indijskih verstev – hindujcem, budistom, džainistom in sikhom – bolj prijazen odnos do narave in na splošno manj agresivnosti. Njihova skupna dediščina je rasla iz civilizacije, ki je v osnovi tolerantna do različnih pogledov. Njihovo skupno ime za boga je Om ali Omkar. Om predstavlja vseobsegajoč pristop. Pri meditaciji na Om se integrirajo različne stopnje našega bitja, ki se pojavljajo v našem življenju in odsevajo v vesolju. Ta integracija je potrebna, da bi izkusili harmonijo življenja.

Znano je, da ima učinek ponavljajočega zvoka Om neomejeno psihoterapevtsko vrednost, ki prinaša notranji mir in osvoboditev od trpljenja. Tisočletja so ga hindujski modreci ponavljali in dosegali transcendentna stanja samouresničenja ter izkušali enost življenja. Danes nimamo druge izbire, če želimo rešiti sebe pred samouničenjem. Začni s koncentracijo, da združiš razcepljeno osebnost v celoto. Usmeri pozornost na transcendentno realnost in zlij um s predmetom. V naših vedah Mandukya Upanišada svetuje: “Vzemi veliki lok, ki ga najdeš v Upanišadah. Vstavi vanj puščico, ki je nabrušena s stalno meditacijo. V popolni zbranosti napni tetivo. Zadeni tarčo, ki je Nespremenljivi ali Cilj.”

Žalostno je, da živimo v nasilnem svetu, kjer so ljudje postali ujetniki v svojem lastnem domu. Pomembno je, da se tisti, ki verjamejo v mir in medsebojno sožitje, uveljavijo na pozitiven način. Čas je, da se prebudimo in vstanemo, sicer bosta negativen odnos in obnašanje še naprej obvladovala svet.

Da to dosežemo, moramo postati enotni. Svet moramo osvoboditi strahu in revščine z delitvijo virov in s svojo vizijo. To lahko storimo. Ta trenutek se hindujci tega ne zavedajo dovolj in mislijo ter živijo v izolaciji. Hindujci, budisti, džainisti in sikhi, ki živijo v miru, se sploh ne zavedajo, da predstavljajo četrtino svetovnega prebivalstva. In če je toliko ljudi združenih, se jih ne da zanemariti. Današnji oblastniki opazijo samo tiste, ki kričijo ter dvigujejo pesti. Novo tisočletje bo drugačno. Molčeča večina se bo uveljavila na miren način. Opaženi bodo, ker bodo stali skupaj. Enotnost na močni moralni osnovi bo močnejša kakor orožje. Z modernim sistemom komuniciranja lahko vzpostavimo duh bratstva in prijateljstva med tisoči templjev, organizacij in pomembnimi posamezniki. Potrebno je uskladiti drobne sile, ki že obstajajo, v dinamični sistem, ki bo delal za dobro človeštva.

Na osnovi Oma že imamo formulo, sprejemljivo za vse, ki je tako ustvarjalna kot tudi dinamična, da poenoti kolektivno zavest vseh, ki verjamejo v mir in medsebojno sožitje, da bi se manifestirala humanost v človeku, ki bi se s tem zavedal svojega položaja v stvarstvu kot odgovorno bitje in ne kot gospodar nad drugimi. Om Tat Sat Hari Om.

Avtor: svami Nirliptananda,
share-international.net

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !