Zelje s kurkumo in cimetom, Ajurvedski recept

Zelje s kurkumo in cimetom, Ajurvedski recept

Ponavadi smo navajeni, da jemo zelje v solati surovo. Vendar, kadar sledimo principom ajurvede, je bolj priporočljivo, da v hrano vnesemo tudi element ognja. To je še posebej pomembno za VATA konstitucijo ljudi, ki morajo bolj paziti, da imajo redno prebavo. Surovo zelje namreč vpliva na neravnovesje v VATA energije.

Zelje je na jedilniku zelo dobrodošlo, saj vsebuje veliko rudnin, vlaknin in vitaminov. Veliko raziskav je potrdilo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom želodca, črevesa, pljuč in kože. Prav tako zelje preprečuje in zdravi vnetja. Vendar pa je pri zelju potrebno paziti, da ga pripravimo tako, da ne povzroča vetrov, napenjanja in zaprtosti. To pa je možno, če ga kuhamo in mu dodamo začimbe, še posebej kurkumo.

Surovo zelje lahko vpliva tudi na žlezo ščitnico, saj vsebuje snovi goitrogene, ki blokirajo žlezo ščitnico. Kuhanje deaktivira goitrogene.

Kuhano zelje je nežno in rahlo sladko, čisti in je odlično dopolnilo drugim jedem. Zelje podpre odvajanje vode iz telesa, kar je še posebej pomembno za konstitucijo KAPHA.

Zaradi svojih lastnosti je primerno za vse tri doshe.

Ko hočete pripraviti nekaj preprostega, hranljivega in lahkega, potem je Zelje v solati prava rešitev.

Poleg recepta Zelje v solati vam priporočamo Zelenjavno rižoto, klikni.

zelje v solati
foto: Zavod Bisernica

SESTAVINE
1 manjša glavica zelja
2 žlici gorčičnega olja
½ žličke semen gorčice
½ žličke kuminovih semen
1 palčka cimeta
2 klinčka
¼ žličke kurkume
2 ščepa soli

PRIPRAVA
Na drobno nareži zelje. Segrej olje in na njem prepraži gorčična semena, kumino in kurkumo. Semena morajo začeti pokati. Takrat dodaš cimet in klinčka.
Pomešaš in v posodo streseš narezano zelje. Posoliš in premešaš. Na majhnem ognju dušiš še 10 minut.

Naj vam tekne.

Deli to s prijateljem