Ajurvedska prosena kaša

Ajurvedska prosena kaša

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

Prosena kaša ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiva, pomirja prebavni sistem, ker zmanjšuje zakisanost telesa. Ker vsebuje silicijevo kislino, koristi tudi zdravju kože, las, nohtov in zob. Pospešuje tudi odvajanje vode iz telesa in čiščenje krvi, zato so jo v kitajski medicini uporabljali kot zdravilo za hemeroide.

Prosena kaša brez mleka je še posebej dobrodošla, kadar imamo prebavne težave, težave z dihali in težave z vnetjem. Prosena kaša, pripravljena na spodaj naveden način razsluzuje telo.

Proso vsebuje veliko ogljikovih hidratov, poleg tega pa tudi balastne snovi, beljakovine, nenasičene maščobne kisline, minerale (že z 10 grami prosa zadostimo dnevnim potrebam) in vitamine (največ E in skupine B).

SESTAVINE ( 4 osebe)
3 jušne žlice prečiščenega masla (ghee)
15g svežega ingverja
cele začimbe: cimet tanek kos skorje , kardamom 3, rimska kumina 3 ščepce, koriander 2 ščepca, klinčki 4, janeževa zvezda 1, janeževo seme 3 ščepcev
7 ščepcev mešanice začimb: cimet, kardamom, janeževo seme, rimska kumina, koriander, klinčki, kurkuma, janeževa zvezda. Zaporedje je glede na količino – največ je cimeta, najmanj janeževe zvezde
7 ščepcev himalajske soli
3 čajne žličke kokosovega sladkorja
70g rozin ali suhih sliv
280g prosene kaše
1300ml vode

PRIPRAVA
Rozine namoči v vroči vodi, kateri si dodal pol čajne žličke sode bikarbone. Pusti, da se namaka 10min. Tako rozine temeljito očistiš neželjenih snovi.
Olupi in nasekljaj ingver. Segrej prečiščeno maslo (ghee) in na njem popraži nasekljan ingver. Dodaj zmlete in cele začimbe.
Kašo speri in jo stresi k začimbam in cca 1 minuto dobro zmešaj. Zalij z vodo in dodaj rozine, sol in sladkor.
Kuhaj na majhnem ognju cca 10 minut (dokler se voda ne spusti do nivoja kaše). Ugasni ogenj. Pusti cca 15minut, da kaša popije vodo.
Za kapha konstitucijo priporočamo manj sladkorja.

Naj vam ajurvedski recept prosena kaša dobro tekne!

Deli to s prijateljem