Osebnostna rastZdravje

Alkoholizem, droge in ostale zasvojenosti

O vrstah zasvojenosti in načinu zdravljenje je že veliko napisanega, toda pri vsakodnevnem delu ugotavljam, da je tega veliko, predvsem pa veliko prikritega uživanja prepovedanih substanc.  Želja po prenehanju je močna, toda sami se le stežka izkopljemo iz tega. Odločimo se, da bomo prenehali s tem početjem zaradi družine, partnerja, službe in ostalih dejavnikov, toda odločitev zdrži do prve prilike. Zakaj?

Na prvem mestu je potrebno poiskati vzrok, zakaj se tega sploh poslužujemo. Običajno začnemo iskati vzroke izven sebe, navedla bom nekaj tipičnih primerov:

  • Oče ali mati me sploh ne podpirata.
  • Tašča ali tast sta dominantna v skupnosti in nič ne naredim prav, pa naj se še tako trudim in partner/ca se vedno postavi na stran svojih staršev.
  • Nikoli ne morem zadovoljiti svojega partnerja/co.
  • Če ne bom pil, me delovni kolegi ne spoštujejo – to se pogosto dogaja v gradbeništvu, komerciali, turizmu itd…

Predvsem je ta korak zmoten, kajti zavedati se moramo tega, da smo čustveno zelo mehki in dojemljivi in z opojnimi substancami omamimo naša čustva in miselne vzorce katera so običajno:

  • Jeza, strah, žalost, sram, kesanje in zalo nizka samopodoba.

Jezimo se na vse in obtožujemo vse povprek, toda najbolj smo jezni nase, ker nismo dovolj močni, da tega ne počnemo več.

Partner, ki je udeležen v tej igri, običajno postavlja pogoje in vsi nas želijo spremeniti, vendar pa je to le igra, kajti tudi partner ima v tej vlogi svojo korist. Vedno je v vlogi žrtve in ko to vlogo izgubi, je na neznanem terenu, zato običajno s svojimi pripombami in obnašanjem zopet izzove naše standardno početje in igra se tako nadaljuje.

Vsem, ki bi se radi rešili zasvojenosti priporočan, da se prvo sami odločite, drugo – odpustite si kaj ste počeli, sprejmite sebe takšne kot ste, predvsem pa počistite s sramom in ponižanjem. To je temelj za vašo čustveno stabilnost.

Verjemite, da niste edini in če imate težave na tem področju ne odlašajte in poiščite pomoč, sicer samo podaljšujete svojo agonijo. Izplača se potruditi predvsem zase in ne za druge.

Pokaži več

Edita Tomič

Mojstrica in učiteljica Usui reiki, učiteljica začetnega in nadaljevalnega seminarja ThetaHealing.
Telefon 040451799

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !