FeaturedZdravi nasvetiZdravje

Kako čebulnice varujejo naše zdravje

Čebula je odlično protibakterijsko sredstvo

Z uživanjem jedi, ki vsebujejo čebulo, okrepite svoj imunski sistem in preživite zimski čas brez prehlada in gripe, še učinkovitejša pa je pri preprečevanju bakterijskih okužb.

Čebula je sijajno živilo, in sicer v vseh svojih izdajah. Skoraj vedno jo imamo pri roki in ob tem, da je osnovna sestavina velike večine jedi, dela tudi prave male čudeže za vaše zdravje. Preverite, katere vrste so najboljše za določene tegobe, vonj pa preženite z žvečenjem peteršilja.

Rdeča in oranžna čebula

Je odlično protibakterijsko sredstvo. Z uživanjem jedi, ki jo vsebujejo, okrepite svoj imunski sistem in preživite zimski čas brez prehlada in gripe, še učinkovitejša pa je pri preprečevanju bakterijskih okužb. Izvleček rdeče čebule, ki je bogat s številnimi sulfidi, se je v poskusih izkazal s preprečevanjem rasti in razvoja celo tumorskih celic.

Česen

Je bogat vir kroma, minerala, ki pomaga uravnavati delovanje trebušne slinavke pri izločanju inzulina oziroma pri nadzorovanju sladkorja v krvi pri diabetikih. Obilica vitamina C in mangana pomaga lajšati simptome gripe in prehlada, piridoksin in vitamin B pa lepo blaži nevrotična stanja.

Šalotka

Ima večjo prehransko vrednost od drugih sort. Vsebuje več antioksidantov, mineralov in vitaminov od običajne čebule. Šalotka je bogata z vitaminom A, ki je močan antioksidant, ki ščiti organizem pred številnimi boleznimi, tudi rakom. Vsebuje tudi veliko železa, kalcija, bakra, kalija in fosforja.

Mlada čebula

Je polna vitaminov C in K, ki so nujni za normalen razvoj kosti, pomagajo pri sintezi kolagena, ki kosti naredi čvrste ter povečuje izkoristek kalcija iz hrane, medtem ko ima vitamin K ključno vlogo pri ohranjanju njihove gostote. Ob tem mlada čebula vsebuje tudi vitamin A, ki je zaščitnik zdravja oči.

Por

Vsebuje pomembne količine bioflavonida kempferola, ki je sijajna zaščita pred poškodbami žil, vključno s tistimi, ki jih povzroča reaktivni kisik. Ob tem je pomembna tudi vsebnost folne kisline, ključnega elementa vitaminov skupine B, ki krepijo zdravje srca in ožilja z uravnavanjem ravni homocisteina. Por vsebuje tudi znatno količino antioksidanta polifenola, ki ščiti krvne žile in celice pred oksidacijsko škodo.

Drobnjak

Zaradi idealne kombinacije železa in vitamina C drobnjak skrbi za vitalnost in odlično blaži utrujenost. Kot drugi njegovi sorodniki sijajno preprečuje bolezni.

Avtor: Ana Arko
www.viva.si

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !