Kako se otresti krivde in začeti odpuščati

Kako se otresti krivde in začeti odpuščati

Preseganje zavesti žrtve

Preseganje zavesti žrtve zahteva prevzemanje odgovornosti zase. To se lahko sliši težko, toda posledica tega je lahkotnost srca.

Odgovornost zase prevzamemo tako, da se začnemo drugače odzivati na dogodke v svojem življenju. Ko smo zmožni to storiti, ne spremenimo le situacije, temveč tudi svojo zavest.

Kadar se odzivamo nezavedno, se odzivamo iz preteklega čustvenega stanja, ki ga neki dogodek sproži, namesto da bi novo situacijo dojemali kot tako.

Otresite se krivde in začnite odpuščati

V ozadju zavesti žrtve se skriva samopravičniška krivda. Zgodbe, ki jih pripovedujejo žrtve, vedno kažejo na krivca izven sebe. Te zgodbe so sicer lahko resnične in služijo kot dokaz, zakaj je oseba prepričana, da se ne more premakniti naprej. V drugih primerih posamezniki skozi pripovedovanje zgodbe pozornost preusmerijo nase.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so resničnostne oddaje, v katerih nastopajo posamezniki z zavestjo žrtve, tako priljubljene? Človeška bitja obožujemo zgodbe o žrtvah, saj ima žalost rada družbo. Sodobna družba podpira zavest žrtve, ker se v njej še dodatno napihujejo zgodbe o tem, kaj je kdo o kom rekel ali komu storil. V nekaterih primerih se posamezniki zaradi tega počutijo večvredni, v drugih primerih pa se počutijo upravičeni, da še naprej ohranjajo zavest žrtve.

Eno najbolj učinkovitih dejanj, s katerim lahko podpremo svojo duhovno rast, je odpuščanje. Ne glede na to, kako majhna ali velika je vaša zgodba o tem, da ste žrtev, vsak večer, preden zaspite, izvajajte globoko prakso odpuščanja, tako da zamer ne boste nosili v svežino novega dne. To vključuje tudi odpuščanje sebi.

Več v knjigi Iskanje življenjske vizije >>

 

Deli to s prijateljem