Kako upravljati s strahom v današnjem času?

Kako upravljati s strahom v današnjem času?

Se počutite prestrašene zaradi novic, ki jih spremljate in slišite na vsakem koraku. Se počutite anksiozne zaradi tega, ker novice o COVID 19 odmevajo po celem svetu?

Zaradi vseh teh številnih informacij mediji povzročajo masovno histerijo.

Vse nas skrbi za lastno fizično zdravje, ampak pozabljamo, da je naše mentalno zdravje prav tako pomembno. Živimo v svetu pandemije, ob vsem tem pa se ne zavedamo, da živimo tudi v pandemiji strahu.

Zapomnite si, da imate VI moč, da izbirate, kako se boste počutili. Strah namreč ne obstaja. Strah je nekaj, kar ste sami sprovocirali v svojem umu kot čisto naraven odgovor za nenadno povzročeno škodo, posledica vsega tega pa je, da mnogi težko razmišljajo razsodno.

Pomembno je, da ravno zaradi tega  v tem sledite nekaterim logičnim dejstvom, kot so.

  1. Bodite pazljivi, koga boste poslušali. Ne slediti vsem zunanjim informacijam, ki lahko povzročijo podobne čustvene reakcije kot so strah. Če boste hranili svoje možgane nenehno z negativnimi in nesmiselnimi informacijami, boste v svoje življenje privabil le še več tega. Seznanite se s situaciji in se odločite, da boste sledili tistim, ki vas pomirjajo. Npr. znanstvenikom, ki se v današnji situaciji ukvarjajo z dotičnim problemom. Ne berite in razmišljajte o teorijah zarote idr., ker vas le te ne bodo pomirile.
  2. Opazujte/merite,  koliko časa preživete na socialnih omrežjih, tv… Pomembno je, da se situacije zavedate, ne pa da jo živite. Omejiti morate čas, ki ga preživite na socialnih omrežjih in iz njih absorbirate škodljive informacije, ki jih pridobivate s konstantnim spremljanjem medijev. Le to vas  dela anksiozne in prestrašene. Prav tako je pomembno, da ta čas nadzorujete oziroma odmerite  tudi otrokom
  3. Vzemite si čas zase. Načrtujte aktivnosti, ki vas bodo odvrnile od teh misli. Lahko berete, meditirate, telovadite, poslušate glasbo, podcaste, gledate priljubljene filme, se igrate razne igre z družino… predvsem pa nahranite svojo dušo. Ko bo ta dogodek minil in ko se bomo uzrli nazaj, bomo ponosni, kako pokončno smo to prenesli.

Začutiti, da imate nadzor in moč nad svojim življenjem, je največje darilo in svoboda, ki jo lahko, mi, kot človeška bitja premoremo. Biti močnejši od strahu! Biti močnejši od medijev! Biti gospodar svojega telesa. Biti gospodar svojega življenja… Si lahko to predstavljate? Čutite to moč? Čutite to energijo?

Deli to s prijateljem