Kako začeti hujšati?

foto:aevita.com

Začetki so najtežji. Najtežje se je izkopati iz rutine in začeti delati drugače kot smo bili navajeni do sedaj. Kako torej narediti tisti prvi in najtežji korak?

1. ODLOČITEV

Potrebujemo tisti “klik”, ko si rečemo: “Sedaj je dovolj. Nekaj moram spremeniti.” Nek razlog oz. motiv, ki nam bo dal zagon za začetek. Mogoče je to takrat, ko presežemo določeno številko na tehtnici ali ko zagledamo svoj odsev v ogledalu. Mogoče se zamislimo takrat, ko se moramo po stopnicah na poti do drugega nadstropja v prvem ustaviti in se spočiti. Lahko nas motivira prijatelj ali znanec, ki mu je uspelo. Potrebujemo torej nekaj, da nam da začetni zagon, nekaj, kar nas motivira in nam da voljo, da začnemo.

tehtnica2. ENA STVAR NAENKRAT

Diete ustvarijo preveč sprememb naenkrat. Pogosto nam vsilijo neka pravila in popolnoma spremenijo naš življenjski stil. Težko je spremeniti toliko stvari naenkrat. Zato se odločimo za eno stvar, ki jo bomo uvedli in se je držimo. Podajam nekaj predlogov:

  • vsak dan bom spil vsaj 1,5 litra vode
  • vsaj dva obroka dnevno bosta vsebovala zelenjavo
  • jedel bom samo takrat, ko bom res lačen
  • imel bom 3 ali 4 obroke na dan brez vmesnih prigrizkov
  • v vsak obrok bom vključil beljakovine

hujsanjePoiščite tako stvar, ki se je boste lahko držali dalj časa. Šele nato dodajte novo navado. Tudi, če imate občutek, da je sprememba (pre)majhna in da ne naredite dovolj, verjemite, da prav te majhne spremembe prinesejo veliko. S tem, ko si postavimo (pre)lahko dosegljivo nalogo in jo uspešno izpolnimo, dobimo tudi potreben zagon in motivacijo za naprej – zaupanje vase, da zmoremo.

3. OSREDOTOČIMO SE NA PROCES, NE NA REZULTAT

Bolj kot na rezultat (shujšati želim za 20 kg) se osredotočite na sam proces hujšanja, na vsak dan posebej. Kaj lahko danes naredim za to? Naj nam bo cilj, da vsak dan opravimo nalogo, ki smo si jo zadali na začetku. Rezultati bodo sledili sami.

4. ZNEBIMO SE ZALOG

Verjetno imamo vsi doma kakšne piškote, čokolade in čipse za obiske. Za vsak slučaj. prigrizkiVelikokrat te stvari “za obiske” potem pojemo sami. Zvečer ob kakšnem filmu ali kar tako na deževno popoldne, ko nam zapaše čokolade. Če v takih trenutkih teh stvari nimamo pri roki, jih ne pojemo. Redko si neke sladkarije tako močno želimo, da se še isti trenutek spravimo ponjo v trgovino. Zato, ne delajte si zalog in ko veste, da boste dobili obiske, stvari nakupite tik preden pridejo in raje manj kot preveč. Še boljše je, če sami kaj spečete ali namesto čipsa izberete oreščke ali suho sadje. Pa še ena stvar, vedno nakupujte siti! Nikoli ne pojdite v trgovino lačni, saj se boste domov vrnili z več stvarmi, kot jih potrebujete.

5. POIŠČIMO POMOČ

Če ne vemo, kako bi se lotili hujšanja, si poiščimo pomoč. Poiščimo mentorja/trenerja, ki nam bo dal usmeritve, nas vodil in podpiral skozi proces hujšanja. Naši dnevi so natrpani z različnimi opravki (služba, otroci, trgovina, pospravljanje …) in nimamo časa, da bi naredili celo študijo, kako se lotiti hujšanja in v poplavi informacij ugotovili, kaj je “prav”. Ne obstaja samo en pravi način. Za vsakega deluje nekaj drugega. S pomočjo mentorja bomo veliko hitreje ugotovili, kateri je tisti pravi način za nas in kako priti do želenih rezultatov.

Avtorica: Špela – Fit buča

O Fit Buča

Sva Špela in Matic, par, ki uživa v gibanju, soncu, dolgih sprehodih v naravi, potovanjih, življenju in slastni, raznovrstni in zdravi hrani.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo
Bio Chia semena (250g)

Bio Chia semena (250g)

Semena chia so vir omega ..

6.95€

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here