Partnerski odnosi

Ljubezen ali ekonomska skupnost?

To je večno vprašanje. Mojca in Gašper živita skupaj 6 let, imata sina in sta v življenjskem precepu – ali ostati skupaj in živeti v nekakšni ekonomski skupnosti ali pa se raziti in iskati novo ljubezen. Namreč, zaljubljenost je izzvenela, ostala sta eden pred drugim takšna kot v resnici sta in sedaj se sprašujeta kako in kaj naprej.

Ali vam zveni znano? Verjamem, da ste mnogi bili v enaki dilemi in verjetno se vas je velika večina odločila za ekonomsko varnost. Zakaj? Ljudje smo dokaj racionalna bitja, hitro ocenimo dano situacijo in če vidimo, da kot družinska skupnost lažje delujemo, se odločimo ostati skupaj s partnerjem, do katerega pa ne gojimo več močnih ljubezenskih čustev.

Prav zaradi tega pa je tudi zelo pomembno in to vedno poudarjam svojim strankam v Svetovalnici, da naj se potrudijo spoštovati svojega partnerja, naj odprto in iskreno komunicirata in se poslušata z dobrim namenom. Na tak način lahko ekonomska skupnost postane ojačana tudi s privrženostjo, veseljem, da lahko deli vse lepe trenutke med člani družine in z zavedanjem, da je družina tako močnejša.

Dandanes se zavedamo, da je večna ljubezen težko dosegljiv ideal in če smo realni, se pošteno vprašamo kako želimo živeti – skupaj z nekom zaradi ideala ljubezni ali zato, da smo srečni kot družina, da znamo sočustvovati, poslušati in biti eden drugemu v oporo. Potemtakem to ni več le ekonomska skupnost temveč je tista celica, v kateri se počutimo varne in sprejete. To pa je konec koncev eden najbolj pomembnih občutkov, ki nam daje smisel druženja.

Zatorej: skrbite, da se slišite in poslušate, da poveste kar vam leži na duši in enako tudi dovolite svojim možganom, da resnično slišijo partnerja in njegove želje in potrebe, ustvarite klimo, ki bo za vse člane družine zadovoljujoča. Tudi Mojca in Gašper sta se odločila, da bosta ostala skupaj in vzgajala svojega otroka in obenem gradila svoj odnos na spoštovanju, medsebojni privrženosti in želji, da se počutita varno.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Foto:freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=2125

Tagi
Pokaži več

Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !