Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Menopavza je prelomnica v življenju ženske

foto pexels.com
Oglas

Menopavza je prelomnica v življenju ženske. Imamo dame kar nekaj prelomnic in tole je ena od bolj bolečih in travmatičnih.

Zakaj? Ker označuje konec ene izjemno pomembne dobe. Dobe naše ženskosti in ženstvenosti, rodne dobe, za moške postanemo tako rekoč nevidne. Dobimo potrditev tudi s strani narave, da nismo več privlačne in se osipamo v obdobje tistega dela življenja, ko zgolj živimo in čakamo, da odidemo tam nekam čez. Pa, a je res temu tako?

Sama menim, da ni. Mnoge ženske pridejo v menopavzo že proti koncu tridesetega leta starosti, najbolj v povprečju pa okoli petdesetega. Sama se nahajam v teh letih, a si ne dovolim, da bi začenjala uvenevati v svoji močni življenjski energiji. Kje pa! Veselim se vsakega dne, ko se zjutraj prebudim, se vsaj trikrat na teden odpravim na zahteven trening v fitnes dvorano, kjer pod budnim vodstvom trenerja pravilno izvajam vaje, diham, stiskam lopatice in jedro ter mišice medeničnega dna. S svojo pitbulko veliko hodim po naravi, se trudim narediti tistih deset tisoč korakov, ki so ekvivalent enemu antidepresivu, a priznam, da mi ne uspe ravno vsak dan. Delam od osem do deset ur na dan, a si kak dan v tednu ali v dveh tednih vzamem bolj na lahko, ko se grem pohodnico po kavah z mojimi dragimi prijatelji in prijateljicami, s katerimi se sicer ne morem družiti čez dan, ker običajno delam do poznega večera, saj imajo stranke čas priti v Svetovalnico, ko zaključijo s svojo službo. Svojo energijo in čas razporejam tako, da so moje socialne potrebe zadovoljene, da se družim z meni dragimi ljudmi, da se učim novih znanj in spremljam sveža znanstvena dognanja na področju delovanja hormonov, možganov, čustvovanj in odnosov, kar vse je jedro mojega delovanja. Razmišljam pozitivno in proaktivno. Tudi, ko me kak problem, ki mu rečem izziv, razjezi ali za hip potolče, grem v introspekcijo in se sama s seboj pogovorim, zakaj me je nekaj vrglo iz tira in kakšna je rešitev. Ne jamram, ker se mi to zdi izguba časa in tratenje zelo dragocene energije.

Mogoče te zanima  Zdravilne začimbe za partnerski odnos

Kar želim z lastnim primerom sporočiti, je to, da je pri doživljanju menopavze zelo pomembno njeno dojemanje in kako močno smo podvrženi njenim hormonalnim nihanjem. Glede na sodobni čas, v katerem živimo, si lahko ženske pomagamo z različnimi zdravimi pripravki in primernimi hormoni, ki ublažijo padce in nihanja v razpoloženju in tudi libidu, kar je izjemno pomembno ne zgolj za nas, temveč tudi za naše moške. Skušajo razumeti, da je problematika menopavze izjemno stresna za njihove ženske, a kljub temu pogosto ne zmorejo prenesti neprestanega zavračanja njihove ženske v spolnosti. Svoje moške zavračajo, ker jim je libido upadel, nožnica je popolnoma suha in občutljiva, pekoča in je vsaka penetracija še kako boleča.

Vse to je res, a obenem je tudi res, da obstaja polno krem, gelov in drugih pripomočkov, ki blažijo ali celo odpravijo zgoraj naštete neprijetnosti. Iskreno povedano, je veliko tudi v glavi. Poznam dame v menopavzi, ki so se opogumile, si nakupile seksi perila, da so bile tudi same sebi znova seksi in seveda še bolj njihovemu dragemu. Lubrikanti so naredili svoje in ljubila sta se redno in pogosto. Ni bilo več vprašanje libida in suhe nožnice, vse je delovalo kot podmazano, strastno in ljubeče. Tudi dolgo zapostavljen mož je postal še bolj zaljubljen na novo in strasten ter pozoren ljubimec v postelji.

Kar danes sporočam je dejstvo, da je res pomembno, kako ravnamo same do sebe, pa ne zgolj na zunaj s kremicami in lepotnimi operacijami, temveč tudi na kakšen način razmišljamo, ali smo bolj pozitivno naravnane, ali se veselimo vsakega trenutka in znamo premagovati ovire ter iščemo rešitve. Ravno v tem se skriva eliksir večne notranje lepote in ženstvenosti, ne glede na leta in usihajoče delovanje jajčnikov in maternice.

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved 1. 8. 2021

Numerološka napoved 1. 8. 2021

Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja

Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem