četrtek, 26 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Menopavza je prelomnica v življenju ženske

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Menopavza je prelomnica v življenju ženske. Imamo dame kar nekaj prelomnic in tole je ena od bolj bolečih in travmatičnih.

Zakaj? Ker označuje konec ene izjemno pomembne dobe. Dobe naše ženskosti in ženstvenosti, rodne dobe, za moške postanemo tako rekoč nevidne. Dobimo potrditev tudi s strani narave, da nismo več privlačne in se osipamo v obdobje tistega dela življenja, ko zgolj živimo in čakamo, da odidemo tam nekam čez. Pa, a je res temu tako?

Sama menim, da ni. Mnoge ženske pridejo v menopavzo že proti koncu tridesetega leta starosti, najbolj v povprečju pa okoli petdesetega. Sama se nahajam v teh letih, a si ne dovolim, da bi začenjala uvenevati v svoji močni življenjski energiji. Kje pa! Veselim se vsakega dne, ko se zjutraj prebudim, se vsaj trikrat na teden odpravim na zahteven trening v fitnes dvorano, kjer pod budnim vodstvom trenerja pravilno izvajam vaje, diham, stiskam lopatice in jedro ter mišice medeničnega dna. S svojo pitbulko veliko hodim po naravi, se trudim narediti tistih deset tisoč korakov, ki so ekvivalent enemu antidepresivu, a priznam, da mi ne uspe ravno vsak dan. Delam od osem do deset ur na dan, a si kak dan v tednu ali v dveh tednih vzamem bolj na lahko, ko se grem pohodnico po kavah z mojimi dragimi prijatelji in prijateljicami, s katerimi se sicer ne morem družiti čez dan, ker običajno delam do poznega večera, saj imajo stranke čas priti v Svetovalnico, ko zaključijo s svojo službo. Svojo energijo in čas razporejam tako, da so moje socialne potrebe zadovoljene, da se družim z meni dragimi ljudmi, da se učim novih znanj in spremljam sveža znanstvena dognanja na področju delovanja hormonov, možganov, čustvovanj in odnosov, kar vse je jedro mojega delovanja. Razmišljam pozitivno in proaktivno. Tudi, ko me kak problem, ki mu rečem izziv, razjezi ali za hip potolče, grem v introspekcijo in se sama s seboj pogovorim, zakaj me je nekaj vrglo iz tira in kakšna je rešitev. Ne jamram, ker se mi to zdi izguba časa in tratenje zelo dragocene energije.

Kar želim z lastnim primerom sporočiti, je to, da je pri doživljanju menopavze zelo pomembno njeno dojemanje in kako močno smo podvrženi njenim hormonalnim nihanjem. Glede na sodobni čas, v katerem živimo, si lahko ženske pomagamo z različnimi zdravimi pripravki in primernimi hormoni, ki ublažijo padce in nihanja v razpoloženju in tudi libidu, kar je izjemno pomembno ne zgolj za nas, temveč tudi za naše moške. Skušajo razumeti, da je problematika menopavze izjemno stresna za njihove ženske, a kljub temu pogosto ne zmorejo prenesti neprestanega zavračanja njihove ženske v spolnosti. Svoje moške zavračajo, ker jim je libido upadel, nožnica je popolnoma suha in občutljiva, pekoča in je vsaka penetracija še kako boleča.

Vse to je res, a obenem je tudi res, da obstaja polno krem, gelov in drugih pripomočkov, ki blažijo ali celo odpravijo zgoraj naštete neprijetnosti. Iskreno povedano, je veliko tudi v glavi. Poznam dame v menopavzi, ki so se opogumile, si nakupile seksi perila, da so bile tudi same sebi znova seksi in seveda še bolj njihovemu dragemu. Lubrikanti so naredili svoje in ljubila sta se redno in pogosto. Ni bilo več vprašanje libida in suhe nožnice, vse je delovalo kot podmazano, strastno in ljubeče. Tudi dolgo zapostavljen mož je postal še bolj zaljubljen na novo in strasten ter pozoren ljubimec v postelji.

Kar danes sporočam je dejstvo, da je res pomembno, kako ravnamo same do sebe, pa ne zgolj na zunaj s kremicami in lepotnimi operacijami, temveč tudi na kakšen način razmišljamo, ali smo bolj pozitivno naravnane, ali se veselimo vsakega trenutka in znamo premagovati ovire ter iščemo rešitve. Ravno v tem se skriva eliksir večne notranje lepote in ženstvenosti, ne glede na leta in usihajoče delovanje jajčnikov in maternice.

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij