NLPOsebna rast

Najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite zase

Ljudje smo bitja čustev. Naša čustva oziroma notranja stanja, v katerih se nahajamo, odločajo o marsičem v našem življenju, med drugim:

  • o našem počutju in posledično kvaliteti našega življenja (če doživljate nesrečo in nemir, je vaše življenje nesrečno in nemirno; če znate v enakih okoliščinah v sebi poiskati srečo ali vsaj mir, je vaše življenje srečno oziroma mirno, pa čeprav zunanje okoliščine ostajajo nespremenjene)
  • o naših sposobnostih (lahko ste izvrstni pri opravljanju določenega opravila, npr. pečete izvrstno potico, izvrstno igrate tenis, se izvrstno pogajate itd.) a če ste jezni, potrti ali nemotivirani ter se v takšnem stanju lotite dela, vaša potica, teniška igra in rezultati pogajanj ne bodo tako izvrstni, kot bi bili, če bi se nahajali v ustreznejšem notranjem stanju)
  • o našem vplivu na soljudi (če na pomembnen poslovni sestanek vkorakate s sicer brilijantno idejo, vendar pridete v stanju negotovosti, bo vaš vpliv na sogovornike povsem drugačen, kot bi bil, če bi z  isto brilijantno idejo vkorakali v stanju odločnosti in samozavesti)

Ena od najboljših stvari, ki jih lahko naredite za svojo srečo in svoj uspeh, je torej ta, da se naučite upravljati s svojimi občutji in stanji.

5 enostavnih “trikov”

Učinkovitih tehnik in orodij, namenjenih prav temu, je v nevrolingvističnem programiranju (NLP-ju) ogromno, tukaj pa je nekaj malih “trikov”, ki vam bodo v pomoč pri upravljanju z vašim notranjim svetom.

1. Kako se želim počutiti

Ste pred pomembnim sestankom in se sprašujete »Joj, zakaj sem tako živčen?« Stop, to je najslabše, kar lahko storite. Vprašajte se raje, kako se želite počutiti. Na primer, da je vaš odgovor sproščeno in samozavestno. Krasno. Zdaj pa se spomnite konkretnega trenutka iz preteklosti, ko ste že bili sproščeni in samozavestni. Ja, točno takrat. V mislih stopite v ta trenutek, kot da se dogaja zdajle: lahko vidite, kar ste videli takrat, slišite, kar ste slišali takrat, in močno občutite, kar ste občutili takrat – sproščenost in samozavest. To je to. Ste že tam. Ste že pripravljeni. Zadržite ta občutek, vkorakajte na sestanek in zasijte!

2. Kaj mi želiš sporočiti

Napade vas npr. stres, zaskrbljenost ali panika. Ni panike! Pred časom sem se v takšnem stanju zaradi hude časovne stiske znašla sama. Nekaj časa mi je bilo kar slabo od stresa, dobesedno. Nazadnje sem se te zoprne občutke povprašala, kaj mi želijo sporočiti. Odgovor se je glasil: »Marjetka, čas se resnično izteka. Nikakor si ne moreš privoščiti, da bi po nepotrebnem zapravila en sam trenutek. Spusti iz rok čisto vse ostalo in se 100-odstotno osredotoči na projekt.«

Ob tem odgovoru so vsi negativni občutki in slabost v trenutku popustili, jaz pa sem se lahko mirno osredotočila na delo. Preko negativnih občutkov nam namreč naše nezavedno prinaša sporočilo, in ko smo sporočilo pripravljeni slišati in sprejeti, ni več razloga za negativno občutje.

3. Kaj mi to pomeni

Zunanje okoliščine same po sebi v resnici nimajo vpliva na vaše občutke. Na vas vpliva pomen, ki ga tem okoliščinam pripišete. Na primer, da projekt ni šel po načrtih. Opcija 1 – rečete si: »Vedno mi vse spodleti; dovolj imam in se ne bom več s tem ukvarjal.« Občutki? Nič kaj prijetni, predvidevam. Opcija 2 – rečete si: »Ha, odkril sem že x načinov, kako stvar ne funkcionira, torej moram biti že zelo blizu tistemu načinu, ki bo funkcioniral.« Občutki? Fantastični, komaj čakate na naslednji poskus :-).

Od tega, s kakšne perspektive pogledate na posamezno situacijo, je torej odvisen vaš notranji odziv nanjo. In prav na vsako situacijo se da pogledati s takšnega zornega kota, da v nas ne bo vzbujala negativnih občutkov. Vedno, četudi je šlo na vide vse po zlu, se lahko vprašamo vsaj, kaj se lahko iz te izkušnje naučimo.

4. Krepite svojo »čustveno mišico«

Naš um se skozi naše vsakodnevne izkušnje programira – razvija svoje vzorce oziroma navade. Če npr. znova in znova doživljamo stres, žalost ali jezo, se teh občutkov preprosto navadimo in postanejo naš običajen odziv oziroma običajno stanje, tudi če ni pravega razloga za to.

Če okrepite svojo »čustveno mišico« v zvezi s pozitivnimi občutki, pa bodo pozitivni občutki postali del vaših notranjih vzorcev, navad in odzivov. (Nekaj idej za to, kako to storiti, najdete tukaj)

5. Izkoristite moč svojega telesa

Vsa notranja stanja so rezultat dveh elementov: naših misli in našega telesa. Z zakrčenim telesom ter napetostjo v ramenih in vratu nikakor ne boste mogli občutiti miru in sproščenosti; na podoben način ob povsem sproščenem telesu in globokem vdihu nikakor ne boste mogli občutiti strahu ali stresa.

Včasih, ko se v telo in misli priplazijo negativna občutja, se preprosto povsem sprostim, globoko zadiham, zaviham ustne kotičke navzgor … in svet je takoj lepši, življenje takoj lažje.

Katerega od teh enostavnih »trikov« lahko začnete uporabljati že danes?

Če si želite dodatne pomoči pri aktiviranju vaših nezavednih potencialov, si lahko pomagate tudi s transmeditacijsko (hipnotično) zgoščenko Uresničite svoje sanje, ki vam bo pomagala pri oblikovanju navdihujočih in navdušujočih ciljev ter aktiviranju notranjih moči in motivacije, ki jih boste potrebovali, da te cilje tudi hitro in uspešno uresničite.

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !