sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Najstniki in pravilno postavljanje mej

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Starši so pred današnjo generacijo najstnikov pogostokrat brez moči in ne vedo, kako svojim odraščajočim otrokom postaviti meje. Najstniki niso več otroci in še niso odrasli, iščejo svojo pot skozi podivjane hormone, izzivanje okolice in premikanje meja sprejemljivega.

Vloge sodobnih staršev so se v zadnjih nekaj generacijah krepko spremenile, ni več vloge patra familiaris, ki je vse vedel in ki je usmerjal življenje svoje družine ter bil nesporna avtoriteta, temveč se sedaj soočamo s tem, da so starši izgubljeni pred zahtevami svojih odraščajočih otrok. Kaj jim dovoliti in kje reči odločni ne? Ali biti prijatelj ali starš? Kako je z avtoriteto novodobnih staršev?

Avtoriteto pri otroku si mora starš dandanes priboriti sam in sicer tako, da tudi sam živi po napotkih, ki jih tako rad daje mladostniku. Mora biti vzor in že od majhnega otroka zahtevati spoštovanje danih navodil, ki jih pojasni in obrazloži in jasno pove čemu služijo. Naši mladostniki nič več slepo ne ubogajo navodil in pravil, ki so sama sebi namen in ki so avtoritarna per se.

Če mladostniku na ustrezen način predstavimo, kaj se od njih pričakuje in kaj je cilj neke naloge, zapovedi ali meje, je zelo verjetno, da bo razumel in spoštoval dane omejitve. Ko najstnik začuti, da se ga spoštuje in ceni njegove ideje, pobude in iskanje svojega prostora pod »odraslim« soncem, se bo v veliki meri počutil varnega in sprejetega, posledično pa ne bo imel potrebe po iskanju pozornosti na neprimerne načine.

Marsikdo se sprašuje, kaj pomeni postavljati meje. To enostavno pomeni pojasniti mlademu človeku, kaj se v določeni situaciji ali dogodku pričakuje, da se bo obnašal ali kakšne zapovedi bo spoštoval. Pozovemo ga, da naj nam kar takrat, ko mu predočimo neko mejo pove, ali je razumel naše sporočilo kot smo mu ga posredovali. Vse prevečkrat se namreč zgodi, da pride do velikega nerazumevanja med starši in mladostnikom v interpretaciji zadanega navodila ali meje, saj so starši imeli v mislih določeno stvar, mladostnik pa je isto navodilo razumel popolnoma drugače in huda kri med obema stranema je neizogibna.

Dejstvo je, da smo dandanes priča nesigurnosti in pomanjkanju poguma na strani staršev. Mnogi se ne upajo konfrontirati s svojim napornim mladostnikom, izčrpani so že zaradi težkega delovnika in stresnega življenja, potem pa jim življenje greni še vedno tečen in nezadovoljen mulc ali mulka.

Začarani krog je sklenjen:
a) starši so ob »izpadih« mladostnika rajši kar tiho, kar povzroči pri mladostniku občutek, da niso bili opaženi in poskušajo z še bolj neprimernimi metodami izzvati reakcijo staršev, pri tem pa jim je vseeno kakšna bo (pozitivna, obsojajoča, jeza, žalost), glavno da so opaženi!
b) Starši neprimerno vzkipijo ob vsaki še tako majhni napaki najstnika in so do njega žaljivi in nasilni, vseeno pa ne postavijo meje kaj je dopustno temveč zgolj prenašajo svojo nervozo na že tako napetega mladega človeka.
c) Starši začnejo z prelaganjem krivde za svojo nezmožnost ustrezne vzgoje kar na samega odraščajočega otroka in ga čustveno izsiljujejo, kar je zelo ogrožujoče za zdravo oblikovanje mlade osebnosti.

Da pa ne bo vse tako črnogledo, naj poudarim tudi tiste starše, ki zmorejo in se trudijo mladostniku nuditi poleg svoje brezpogojne ljubezni tudi svoj čas za iskreno komunikacijo in poslušanje vsega kar ima mlada oseba za povedati, na takšen način, da je med najstnikom in starši možno zavezništvo in medsebojno spoštovanje.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: Louisa Stokes, Freedigitalphotos

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij