Išči
Generic filters
Previous
Next

Novo gnezdo s tujimi otroci

Novo gnezdo s tujimi otroki m
Oglas

Dandanes se sodobne družine soočajo z različnimi oblikami sobivanja. Glede na statistične ugotovitve, da se mnogo zakonov v Sloveniji razveže, ne čudi podatek, da je čedalje več tako imenovanih sestavljenih družin. Vsaka tovrstna tematika je zelo delikatna in vredna velike pozornosti, saj se o tem ne govori ali ne piše prav veliko.Novo gnezdo s tujimi otroci, tako nekako bi lahko preprosteje definirali pojem sestavljenih družin. Namreč, ko se starši razvežejo, ostanejo otroci pri enem od staršev, v veliki meri pri materah. Življenje gre naprej in tako se sčasoma zgodi, da se ločena mama ali oče znajdeta v novi vezi, pri tem pa ni nepomemben podatek, da mnogokrat pripeljeta v svojo novo zvezo tudi svoje otroke iz prejšnjega zakona.

Tako sestavljena družina je soočena z velikimi težavami in je potrebno res veliko prilagajanja in razumevanja, da se vzpostavi določen red, ki naj se ga držijo vsi člani družine ter da se nihče v tej novi, «sestavljeni« družini ne počuti odrinjenega ali pozabljenega. Potrebno se je zavedati, da so otroci zelo dojemljivi za vsako spremembo v obnašanju svojega starša, obenem pa morajo balansirati med »novim« staršem in njegovimi otroci. Nekoliko lažje je, če so otroci novega para po starosti približno enake starosti, saj tako lažje in hitreje najdejo skupne interese, igre, lahko si bolj učinkovito pomagajo pri šolskih nalogah in skupnem preživljanju prostega časa.

Pri svojem delu sodelujem s družinami, ki se soočajo s problemi, ki jih partnerja nista pričakovala. V grobem so tri vrste sestavljenih družin:

1. Mama pripelje svojega otroka ali otroke v novo »gnezdo« + novi oče, ki svojega otroka običajno obiskuje saj je ostal pri bivši ženi ali partnerici ter le občasno tvori del nove družine, nova partnerja pa nimata svojih otrok

2. Eden partner nima svojega otroka, drugi ga ima in se odločita za skupnega otroka

3. Eden partner nima svojega otroka, drugi ga ima in nimata skupnih otrok
Velik in realen problem nastane pri vzgojnem principu in s tem se soočajo in bolj ali manj uspešno rešujejo vse sestavljene družine – kako in kdaj se lahko »novi« starš samostojno odloča kakšne vzgojne tehnike in metode bo uporabil pri otroku, ki ni njegov/njen.

Primermama in nova partnerka ima hči iz prvega zakona ter se poroči z moškim, s katerim imata skupnega otroka. Hči s svojim vedenjem kaže, da ni sprejela novega »očija« in da ga ne uboga in se ne ravna po njegovih prošnjah ali navodilih. Seveda v svojem uporu vedno znova trdi, da je njen oči boljši, lepši, pametnejši in tudi grozi, da se bo kar preselila k njemu, četudi ni pogojev za to. Potrebna je velika mera potrpljenja in razumevanja partnerjev, da zmorejo in želijo stvari postaviti na svoje mesto. Če se oba partnerja ne dogovorita, kako bosta skupaj vzgojno nastopila do deklice, bo sledilo stopnjevanje neprimernega vedenja ter vedno večje ignoriranje »novega starša«. V takšnih primerih je priporočljivo, da se partnerja dogovorita ter tudi otroku sporočita, da sta oba enako pristojna za vzgojo. Tako otrok nima prostora za manipulacijo in če je vzgoja enako vzpodbudno ljubeča z obeh strani ter konsistentna, se bo deklica sčasoma nehala boriti za svoj prostor v novi družini, ker ji bo pokazano, da ji nikoli ni bil odvzet.

Namreč, vse prepogosto se v sestavljenih družinah dogaja, da postane starš otroka zelo zaščitniški in ne dovoli partnerju, ki je »nov«, da karkoli reče ali vzgojno deluje do otroka partnerja, kar pa posledično pelje v nerazumevanje in konflikte med samima partnerjema, ki nista razčistila s svojimi vlogami v novi družini.

Takšno delovanje lahko začne ogrožati vse člane nove skupnosti, zato vedno priporočam, da se res temeljito pogovorite med seboj in z vsemi otroci v novem gnezdu. Na transparenten in konstruktiven način boste vnaprej postavili nova pravila ter dogovore, ki naj se jih popolnoma vsi tudi držite. Vsekakor je potrebno veliko ljubezni in truda, da začne takšno novo gnezdo kvalitetno funkcionirati, vendar se vse obrestuje. Pa ne pozabimo tudi na strpnost in toleranco, ki je nujno potrebna sestavina novega gnezda. Splača se!


Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

Mogoče te zanima  Vse, kar svojemu otroku rečete, močno vpliva na njegovo samopodobo

foto: Freedigitalphotos

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Kako se energijsko dobro pripraviti na jesen?

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Numerološka napoved 5. 8. 2021

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Zakaj je Keto dieta tako učinkovita?

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Numerološka napoved 4. 8. 2021

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem