sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Novo gnezdo s tujimi otroci

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Dandanes se sodobne družine soočajo z različnimi oblikami sobivanja. Glede na statistične ugotovitve, da se mnogo zakonov v Sloveniji razveže, ne čudi podatek, da je čedalje več tako imenovanih sestavljenih družin. Vsaka tovrstna tematika je zelo delikatna in vredna velike pozornosti, saj se o tem ne govori ali ne piše prav veliko.Novo gnezdo s tujimi otroci, tako nekako bi lahko preprosteje definirali pojem sestavljenih družin. Namreč, ko se starši razvežejo, ostanejo otroci pri enem od staršev, v veliki meri pri materah. Življenje gre naprej in tako se sčasoma zgodi, da se ločena mama ali oče znajdeta v novi vezi, pri tem pa ni nepomemben podatek, da mnogokrat pripeljeta v svojo novo zvezo tudi svoje otroke iz prejšnjega zakona.

Tako sestavljena družina je soočena z velikimi težavami in je potrebno res veliko prilagajanja in razumevanja, da se vzpostavi določen red, ki naj se ga držijo vsi člani družine ter da se nihče v tej novi, «sestavljeni« družini ne počuti odrinjenega ali pozabljenega. Potrebno se je zavedati, da so otroci zelo dojemljivi za vsako spremembo v obnašanju svojega starša, obenem pa morajo balansirati med »novim« staršem in njegovimi otroci. Nekoliko lažje je, če so otroci novega para po starosti približno enake starosti, saj tako lažje in hitreje najdejo skupne interese, igre, lahko si bolj učinkovito pomagajo pri šolskih nalogah in skupnem preživljanju prostega časa.

Pri svojem delu sodelujem s družinami, ki se soočajo s problemi, ki jih partnerja nista pričakovala. V grobem so tri vrste sestavljenih družin:

1. Mama pripelje svojega otroka ali otroke v novo »gnezdo« + novi oče, ki svojega otroka običajno obiskuje saj je ostal pri bivši ženi ali partnerici ter le občasno tvori del nove družine, nova partnerja pa nimata svojih otrok

2. Eden partner nima svojega otroka, drugi ga ima in se odločita za skupnega otroka

3. Eden partner nima svojega otroka, drugi ga ima in nimata skupnih otrok
Velik in realen problem nastane pri vzgojnem principu in s tem se soočajo in bolj ali manj uspešno rešujejo vse sestavljene družine – kako in kdaj se lahko »novi« starš samostojno odloča kakšne vzgojne tehnike in metode bo uporabil pri otroku, ki ni njegov/njen.

Primermama in nova partnerka ima hči iz prvega zakona ter se poroči z moškim, s katerim imata skupnega otroka. Hči s svojim vedenjem kaže, da ni sprejela novega »očija« in da ga ne uboga in se ne ravna po njegovih prošnjah ali navodilih. Seveda v svojem uporu vedno znova trdi, da je njen oči boljši, lepši, pametnejši in tudi grozi, da se bo kar preselila k njemu, četudi ni pogojev za to. Potrebna je velika mera potrpljenja in razumevanja partnerjev, da zmorejo in želijo stvari postaviti na svoje mesto. Če se oba partnerja ne dogovorita, kako bosta skupaj vzgojno nastopila do deklice, bo sledilo stopnjevanje neprimernega vedenja ter vedno večje ignoriranje »novega starša«. V takšnih primerih je priporočljivo, da se partnerja dogovorita ter tudi otroku sporočita, da sta oba enako pristojna za vzgojo. Tako otrok nima prostora za manipulacijo in če je vzgoja enako vzpodbudno ljubeča z obeh strani ter konsistentna, se bo deklica sčasoma nehala boriti za svoj prostor v novi družini, ker ji bo pokazano, da ji nikoli ni bil odvzet.

Namreč, vse prepogosto se v sestavljenih družinah dogaja, da postane starš otroka zelo zaščitniški in ne dovoli partnerju, ki je »nov«, da karkoli reče ali vzgojno deluje do otroka partnerja, kar pa posledično pelje v nerazumevanje in konflikte med samima partnerjema, ki nista razčistila s svojimi vlogami v novi družini.

Takšno delovanje lahko začne ogrožati vse člane nove skupnosti, zato vedno priporočam, da se res temeljito pogovorite med seboj in z vsemi otroci v novem gnezdu. Na transparenten in konstruktiven način boste vnaprej postavili nova pravila ter dogovore, ki naj se jih popolnoma vsi tudi držite. Vsekakor je potrebno veliko ljubezni in truda, da začne takšno novo gnezdo kvalitetno funkcionirati, vendar se vse obrestuje. Pa ne pozabimo tudi na strpnost in toleranco, ki je nujno potrebna sestavina novega gnezda. Splača se!

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: Freedigitalphotos

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij