Ivitalis

Osrčnik – Merilec vaših odnosov

Zdravje vašega osrčnika se izraža v kvaliteti vaših spolnih odnosov in v odnosu do sebe. 

Ste šli že kdaj v ‘posteljo’ pa vam ni bilo do spolnega odnosa? Morda si neprestano želite takšnih in drugačnih zabav? Ali pa spadate v skupino ljudi, ki orgazem težko doživijo ali pa ne pride niti do spolnega vzburjenja?

Raziskave še vedno kažejo, da velik odstotek žensk ne uživa v spolnih odnosih. Vedno večji je tudi delež moških, ki trpijo za impotenco. Ob današnjem hitenju je vse preveč stresa. Premalo poskrbimo za svoje resnične potrebe, ki presegajo materialne potrebe.

Gospa srednjih let, ki je prišla v ordinacijo zaradi kroničnih bolečin v predelu križa, je bila precej napeta. Povedala je, da je izgubila službo in da ne ve, kako bo preživela. Bolečine v križu pa ni mogla odpraviti niti s tabletami proti bolečini. Vsi pregledi, ki jih je naredila, so kazali, kot da je z njo vse v redu. Zato se je odločila, da poišče druge možnosti ozdravitve. Situacija jo je pripravljala v stanje, ko je bila pripravljena narediti nekaj za sebe. Po nekaj terapijah sva uspeli izluščiti njene otroške želje. Obstajala pa je še ena omejitev: mislila je, da je popolnoma zanič, nesposobna za vse. Za vajo doma je dobila vaje za osrčnik. Izvajala jih je redno, iz terapije v terapijo se je videlo, kako ji raste samozavest. Začela je izdelovati izdelke iz lesa. In ker je vse delala s srcem, so ljudje z veseljem kupovali njene izdelke. Navdušenje je bilo obojestransko. Kmalu preživetje ni bilo več vprašljivo…

Naše poslanstvo je temeljno gonilo življenja.

ZDRAV OSRČNIK – temelj iskrenosti, zaupanja in odličnega vodenja
ID-10066081[1]

Osrčnik – simbol ljubezni do sebe, odpuščanja sebi

OSRČNIK V SVOJEM OBILJU

Osrčnik ali perikard je vlaknasta ali nitasta vreča, ki ovija srce. Vzdržuje anatomski položaj srca, zmanjšuje trenje med srcem in okolnimi organi, preprečuje pomikanje srca in prehudo zavijanje velikih srčnih žil in verjetno omejuje širjenje okužbe (iz pljuč, porebrnice in velikih žil) na srce. Vrečka oz. osrčnik je sestavljen iz dveh slojev. Prvi sloj se drži srca, drugi sloj je zunanji in tvori s prvim vmesno vrečo. Zato poleg tega, da osrčnik varuje srce, je naloga vrečke tudi shranjevanje maziva za nemoteno delovanje srca in srčnih zaklopk ter srcu omogoča prosto gibanje. Srce leži v osrčniku.

Ker ima osrčnik funkcijo zaščite srca, ima zato vpliv na celotno telo preko krvožilnega sistema. Kri je tekočina, ki prinaša in odnaša snovi k in od celic. Celice se zato lahko obnavljajo. Funkciji varovanja in obnavljanja delujeta tako na fizičnem, čustvenem in miselnem nivoju. Osrčnik je zato simbol ljubezni in odpuščanja sebi.

Ker ščiti srce (vladarja), je v prenesenem pomenu njegova naloga, da ustvarja občutke zadovoljstva in užitka za vladarja, zato je vlaženje spolnih organov povezano prav z osrčnikom. Z osrčnikom je povezano lepo spolno življenje. Medtem ko ledvice poskrbijo za fizično, bolj surovo seksualno energijo, energija osrčnika spolni odnos objame z ljubeznijo, ki jo prenese od srca in tako poveže um, čustva in telo v ljubeč odnos med dvema intimno povezanima osebama.

Stabilna energija osrčnika je povezana s toplino in čutnostjo. Ljubezen je zibelka zaupanja in iskrenosti, zato je stabilna energija osrčnika temelj odličnega vodenja.

Zadovoljstvo je navdušenje in osuplost nad lepoto življenja, ko z očmi majhnega otroka gledamo svet okoli sebe in smo navdušeni nad še tako neznatno stvarjo kot je recimo kaplja dežja, ki pade na našo dlan. To pomeni, da je energija osrčnika v svojem obilju.

OSRČNIK V TEŽAVI

Z osrčnikom povezane težave v spolnosti so predvsem zato, ker je spolnost močno povezana z neharmonijo v psihi. Obrambni mehanizmi kot so zanikanje, odmik, zaprtost v sebe, ki smo jih zgradili v preteklosti, prizadenejo srce in ker ga varuje osrčnik vplivajo na spolnost. Največje neharmonije ustvarjajo fizične (pretepanje in druge oblike fizičnega nasilja, spolna zloraba), čustvene (čustveno izsiljevanje) in psihične (mobing, žalitve, poniževanje) zlorabe.

Kadar je energija osrčnika nizka se človek nima rad, kar pomeni, da tudi za druge nima vrednosti, da bi bil ljubljen. Proces samorealizacije je ustavljen. Človek ne čuti poslanstva in živi zgolj za zadovoljevanje vsakodnevnih potreb. Življenje človeka nima višjega smisla. Človek s premalo energije osrčnika se pusti izkoriščati in sledi ciljem drugih. V spolnosti se prav tako preda drugemu samo zato, da je potem ‘mir v hiši’. Spolnost je tako popolnoma odrezana od ljubezni – srca.

Majhna energija osrčnika povzroča bolečine ob menstruacijah, neredno menstruacijo in hormonska neravnovesja, težave s prostato in impotenco. Seksualne želje je malo. Pogoste so težave v menopavzi in bolečine v dojkah pred menstruacijo.

Preveč energije osrčnika se kaže v veliki želji po novostih in ‘adrenalinu’. Takšen človek pogosto hodi na zabave, dirka po cestah, preizkuša razne opojne substance (alkohol, cigarete, droge,…), rad gleda TV, igra računalniške igrice (zasvojenost z informacijsko tehnologijo) ali nakupuje (odvisnost od nakupovanja čevljev, novih oblek, spodnjega perila…), vse z namenom, da se dogaja nekaj novega in vznemirljivega. Sem spada tudi spolno vznemirjenje z raznimi pripomočki. Vendar to niso globoke želje posameznika, ki bi ga zadovoljile na dolgi rok. Vedno znova in znova mora iskati nove in nove zadovoljitve. Človek s preveč energije osrčnika je bolj sebičen in je za izpolnitev lastnih potreb po zabavi pripravljen delovati tudi v škodo drugih ljudi.

Prevelika energija osrčnika je povezana z bolečinami v spodnjem delu hrbtenice in v križu, še posebej z išiatičnim živcem, pekočim uriniranjem. Pekoče bolečine so prisotne tudi v dojkah. Prisotna je velika seksualna želja. Preveč energije osrčnika pri moških se včasih kaže v bolj izraženih prsih.

Mišica, ki je povezana z osrčnikom je srednja zadnjična mišica.

Mišica se nahaja na zadnjici, pod veliko zadnjično mišico, in pokriva medenico na levi in desni strani. Mišica je zadolžena za dvig noge vstran od srednje linije telesa. Med hojo mišica podpira telo, da ohrani ravnotežje na eni nogi. Mišica sodeluje tudi pri rotaciji stegna navzven in navznoter.

Načini uravnovešanja energije osrčnika

GIBANJE = ŽIVLJENJEneja_zupan_osrnik_vaje[1]

Brez gibanja ni življenja. Srednja zadnjična mišica je povezana z osrčnikom. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi energijo spolnih organov, krvožilnega sistema in varujemo srce.

– stegni nogo in jo pomakni stran od sredine
– v počasnem gibu pomakni nogo v normalni položaj

Vajo za osrčnik izvajamo večkrat na dan po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako nogo).

Ustvarjanje čustvenega ravnovesja

Ko hočemo dovesti energijo osrčniku je pomembno da se veliko smejete. Vsako uro namenimo eno minuto smehu. Le toliko časa je potrebno, da vzdržujemo svoj osrčnik zdrav. Lahko si kupimo smešnice, lahko na internetu najdemo smešne klipe, lahko pa začnemo enostavno ponavljati hi,hi, hi, ha, ha, ha, ho,ho ho… ali »haaaaa,haaaa,…«.

Hrana

Za osrčnik je najpomembnejša hrana bogata z vitaminom E (pšenični kalčki, grah, zeleni listi zelenjave, koruzno olje, lešniki in mandeljni). Za osrčnik je pomembno, da uživamo tudi po okusu grenko hrano: amarant, kvinoja, olive, jedi in čaj iz kopriv. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo z zadovoljstvom in da uživamo v jedi: zamišljamo si, da hrana prinaša energijo za telo. Pomembno je, da se med jedjo osredotočite na vse okuse hrane in si vzamete čas.

Zmanjšanje stresa osrčnika

Stres je posledica premajhne predanosti našemu pravemu poslanstvu. Zatosprostitev_custev-ogenj_neja_zupan[1] vsaka odvisnost (tako od zabav in lahkotnega življenja kot od premajhne vrednosti sebe) povzroči nastajanje stresnih hormonov. Ko sebi namenimo premalo ljubezni začne v osrčniku nastajati neravnovesje energij. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksne točke na stičišču temenice in senčnice levo in desno na lobanji nad ušesi. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Točke držimo še posebej takrat, ko čutimo da imamo veliko potrebo po zabavi ali pa smo zelo kritični do sebe.

Korekcija drže telesa

Srednja zadnjična mišica omogoča dvig noge vstran od srednje linije telesa. Zakrčenost mišice se kaže v bolečinah pri hoji in rotaciji stegnenice vstran in nazaj. Ker podpira hojo – korake, ob zakrčenosti onemogoča normalno hojo. Da ojačamo mišico in sprostimo napetost v medenici, medtem ko premikamo nogo vstran, je postopek naslednji:

1. Potrebujemo nekoga, da nam pomaga
2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
3. Pomočnik prime na čelu točki: sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani.
4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj: vzravnamo hrbet pokončno in nogo odmaknemo navzven. Vmes globoko dihamo.
5. Opisan postopek ponovimo 5x

Zmanjšanje bolečine

Kadar se pojavijo bolečine v predelu spolnih organov (impotenca, menstrualni krči, nereden in boleč cikel), v dojkah ali pa so se pojavile težave menopavze, jih zmanjšamo z močnim pritiskom neposredno za sramno kost s kazalcem in sredincem ali s palcem. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3 min. večkrat na dan. S to masažo spodbudimo delovanje limfe v spolnih organih in pretok krvi. Spolni organi se tako hitreje sčistijo strupenih in odpadnih snovi.

Pri resnih in kroničnih težavah osrčnika in z njim povezanih spolnih organov je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaš osrčnik in zmanjša možnost obolenj.

Vse vaje, ki so predstavljene v člankih so predstavljene tudi v knjigi z DVDjem Prebudi najboljše v sebi.zupan_neja[1] Vaje iVitalis niso samo krepitev mišic, so krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVItalis vaje sproščajo morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVItalis vaje delujejo izjemno sproščujoče. iVitalis vadba je namensko usmerjena v Dvig energije, Sproščanje stresa; Dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; Bojše delovanje odpornosti imunskega sistema; ter ne nazadnje v Povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse našteto najdete v knjigi in DVDju Prebudi najboljše v sebi.

Avtor: dr. Neja Zupan

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !