Pismo sinu: “Moški se rodimo. Možje moramo postati.”

Duhovnost trgovina Duhovnost trgovina Duhovnost trgovina
OGLAS
Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa Branje dušnega zapisa
OGLAS

Biti moški je del našega biološkega zapisa. Nanaša se na moč, gospodovanje, obvladovanje ozemlja, tekmovalnost in še na vse mogoče druge lastnosti, ki so bile bistvenega pomena v časih, ko je bilo prevladovanje še ključ do človekovega preživetja.

Biti mož pa je nekaj drugega. Mož postaneš tako, da te moške lastnosti preoblikuješ v življenje, ki ustreza zahtevam življenja okrog tebe, medtem ko služiš potrebam drugih. To je dejavnost v služenju idealom. To pomeni, da si ozemljen v zaupanju, hkrati pa segaš po zvezdah.

Zdaj so drugačni časi. Ti si se rodil v drugačen svet, svet, ki te bo obdaril z drugačnimi darovi in izzivi. Uveljavlja se novo videnje možatosti, človeškosti, ki se ne navezuje tako tesno na tiste bolj nasilne in tekmovalne poteze naše moške narave. Raziskati boš moral nove načine izražanja moči, obvladovanja, poguma – načine, ki ne zahtevajo od tebe, da se s svetom okrog sebe spopadaš kakor z nasprotnikom.

Te načine boš moral v veliki meri najti kar sam. Nekdaj smo poznali iniciacijske obrede, v katerih je deček postal mož in pri katerih so mu odrasli izročili modrost in odgovornosti, ki mu jih je bilo treba podeliti. Danes takih obredov nimamo več. Nihče več nas ne popelje med odrasle, kar znajdemo se tam.

Ko nam lastno telo pove, da smo prispeli, to občutimo v poželenju, hrepenenju, v občutju neizpolnjenosti in prikrajšanosti. Toda to, kar imamo za možatost, ni nič drugega kot moškost, ki se je polno razcvetela. In kadar moškost deluje prosta vsakršne moralne presoje, svetu ne prinese drugega kakor škodo.

Rad bi, da razmisliš o tej razliki, preden storiš nadaljnje korake v življenju. Biti moški še ni dovolj; postati mož pa je pravica, ki si jo prislužiš in čast, ki je vsega spoštovanja vredna.

Kako si prislužiš to pravico in pridobiš to čast, tega ti ne znam povedati; povem ti lahko le, da moraš svojo možatost oblikovati zavestno, pri tem pa naj te vodijo najvišja merila in vizije tega, kakšen človek bi rad postal.

Ko boš segal po teh merilih in vizijah, te bodo nenehno spremljali odmevi moškosti. Tekmovalnost, želja po prevladi, silovita spolna sla in hrepenenje po nedosegljivem ti bodo vedno prišepetavali na uho. Toda če ti jih bo uspelo preoblikovati, bodo te moške lastnosti postale prava merila možatosti – moč in čast in moralna sila; pogum in požrtvovalnost in samozavestnost.

Kent Nerburn, povzeto iz knjige Pisma sinu – Čudovita spoznanja o življenju, moškosti in zrelosti

 

30
SEP
POSTANI SAM SVOJ DUŠNI MOJSTER
AKAŠKI ZAPISI, ONLINE PROGRAM – »Ključ do duše«
VEČ
Naslednji članek

Išči…

Search
Generic filters
Exact matches only

Promocijsko besedilo

Izbrani svetovalci

Brezplačne E-novičke